ΚΟΣΜΟΣ

Με αυστηρούς υγειονομικούς κανόνες επαναλειτουργούν εστιατόρια στην Ουκρανία

Ξανάνοιξαν τα πάρκα και οι πλατείες

No profile pic

«Βγάλε επιτέλους αυτή τη μάσκα, δεν έχουμε πια καραντίνα!» φωνάζει σε έναν φίλο, του, καθισμένο κάτω από μια ομπρέλα, ο Γκεόργκι Μουσελιάνι, ένας εστιάτορας στο Κίεβο, ανακουφισμένος που μπόρεσε σήμερα να επαναλειτουργήσει το κατάστημά του, μετά από πολλές εβδομάδες λόγω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Ο ιδιοκτήτης αυτού του εστιατορίου γεωργιανής κουζίνας δεν κρύβει την ικανοποίησή του.

Από σήμερα το πρωί, εκτός από τους υπαίθριους χώρους των εστιατορίων, οι Ουκρανοί μπορούν και πάλι να επισκεφθούν ινστιτούτα ομορφιάς, οδοντιατρικές κλινικές, πάρκα και πλατείες.

«Αυτή η ημέρα έφτασε χάρη στην τήρηση των κανόνων από τους περισσότερους από εμάς. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να αμελήσουμε τα μέτρα ασφαλείας. Περίπου 500 νέα κρούσματα καταγράφονται καθημερινά στην Ουκρανία», τόνισε το υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, τα κρούσματα στη χώρα ξεπερνούν τις 15.000 και οι νεκροί ανέρχονται σε 408.

Ο Μουσελιάνι, αν και επικρίνει τον τρόπο που διαχειρίστηκαν οι αρχές την κρίση, είναι ενθουσιασμένος που τα μέτρα χαλαρώνουν και η ζωή ξαναβρίσκει σταδιακά τους φυσιολογικούς ρυθμούς της.

Να σημειωθεί πάντως ότι θα πρέπει να τηρούνται πλέον νέοι υγειονομικοί κανόνες: οι σερβιτόροι επιτρέπεται να σερβίρουν μόνο σε πιάτα μιας χρήσης και οι πελάτες απαγορεύεται να αγγίξουν τους καταλόγους. Τα τραπέζια, στα οποία μπορούν να κάθονται το πολύ δύο άτομα, πρέπει να απέχουν μεταξύ τους 1,5 μέτρο. Και όλοι να φορούν υποχρεωτικά μάσκα.

«Πώς θα μας σώσει η μάσκα; Δεν θα μας σώσει. Είναι σαν να βάζεις μπλουζάκι σ’ έναν σκαντζόχοιρο για να μην κρυολογήσει», υποστηρίζει ο Μουσελιάνι.

Ο 45χρονος εστιάτορας συνέχισε να δίνει φαγητό σε πακέτο κατά τη διάρκεια της κρίσης, όμως αναγκάστηκε να περικόψει τους μισθούς των υπαλλήλων του και να μειώσει τις ημέρες που εργάζονται για να «επιβιώσει».

Η Ουκρανία, μια από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης με ανεπαρκές σύστημα υγείας, η οποία ταυτόχρονα αντιμετωπίζει τη σύγκρουση με τους φιλορώσους αυτονομιστές στις ανατολικές επαρχίες της, θα πρέπει πλέον να διαχειριστεί και τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας.

Τον Μάρτιο οι αρχές διέταξαν το κλείσιμο όλων των μη απολύτως αναγκαίων καταστημάτων. Μόνο σουπερμάρκετ και φαρμακεία συνέχισαν να λειτουργούν. Οι δημόσιες συγκοινωνίες μετέφεραν μόνο εργαζομένους σε κρίσιμες υπηρεσίες, όπως αστυνομικούς και υγειονομικούς.

Η καραντίνα «μας έπληξε σκληρά, δεν ήμασταν έτοιμοι» είπε ο Μίτια Γιάτιμ, ιδιοκτήτης του μπαρ Malevitch στο Κίεβο. Χρεωθήκαμε για να πληρώσουμε το ενοίκιο και οι υπάλληλοί μας έμειναν χωρίς δουλειά», εξήγησε. Παραδέχτηκε ότι θα πρέπει να μειώσει βραχυπρόθεσμα τους μισθούς για να καταφέρει να ξεχρεώσει. Θέλει όμως ταυτόχρονα να προστατεύσει τους υπαλλήλους του, κυρίως τους φοιτητές που απασχολούνται στο μπαρ το καλοκαίρι. «Δεν θα τους εγκαταλείψουμε», υποσχέθηκε.

Όσον αφορά τους νέους κανόνες, ο Γιάτιμ εκτιμά ότι δεν θα αποτρέψουν τους θαμώνες των μπαρ και των καφέ. «Πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε. Ο κόσμος στο τέλος θα επιστρέψει», προέβλεψε.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση