ΚΟΣΜΟΣ

Μαλί: Δεκάδες νεκροί σε επίθεση τζιχαντιστών

Η αφρικανική χώρα είναι αντιμέτωπη εδώ και πάνω από μια δεκαετία με τη δράση οργανώσεων που ορκίζονται πίστη στην Αλ Κάιντα ή στο Ισλαμικό Κράτος

Μαλί: Δεκάδες νεκροί σε επίθεση τζιχαντιστών

Επίθεση αποδιδόμενη σε τζιχαντιστές στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους, στρατιωτικούς και πολίτες, στο κεντρικό Μαλί, δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγές του στην περιοχή.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Μαλί περιορίστηκαν να ανακοινώσουν χθες πως απωθήθηκε την Τρίτη «τρομοκρατική» επίθεση στο στρατόπεδο της Φαραμπουγκού, χωρίς να δημοσιοποιήσουν κανέναν απολογισμό.

Τοπικός αξιωματούχος δήλωσε αμωνύμως στο AFP ότι «η τζιχαντιστική επίθεση εναντίον της Φαραμπουγκού στοίχισε τη ζωή σε περίπου 60 ανθρώπους, στρατιωτικούς και πολίτες». Έκανε επίσης λόγο για αγνοούμενους. Το στρατόπεδο έπεσε στα χέρια των τζιχαντιστών, οι οποίοι κατόπιν, κατά τη συνήθη μέθοδο δράσης τους, το εγκατέλειψαν γρήγορα, πρόσθεσε.

«Αν προσθέσουμε τους νεκρούς στρατιωτικούς και πολίτες και τον κόσμο που δεν ξέρουμε τι απέγινε, μας κάνει τουλάχιστον 62 ανθρώπους», είπε κάτοικος, που επίσης ζήτησε να μην κατονομαστεί. Ο ίδιος υπογράμμισε πως αγνοεί τι απέγιναν δυο αδέλφια του. «Δεν ξέρω αν σκοτώθηκαν, αν τράπηκαν σε φυγή ή αν κρύβονται», εξήγησε.

Δυο εργαζόμενοι στις τοπικές αρχές έκαναν επίσης λόγο για βαρύ απολογισμό. Ο ένας αναφέρθηκε σε «δεκάδες» θύματα και πρόσθεσε πως η Φαραμπουγκού, κοινότητα μερικών χιλιάδων κατοίκων, άδειασε.

Το κεντρικό Μαλί συγκαταλέγεται στις εστίες της βίας που προκαλεί ποτάμια αίματος στο Σαχέλ. Όπως και σε άλλες περιοχές της χώρας, η συγκέντρωση και η επαλήθευση πληροφοριών εκεί περιπλέκονται από τη δυσκολία πρόσβασης σε απομακρυσμένες τοποθεσίες και ανεξάρτητες πηγές, με φόντο τη γενική επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας.

Το καθεστώς των συνταγματαρχών, που κατέλαβαν την εξουσία με το πραξικόπημα του 2020, διαβεβαιώνει πως πήρε το πάνω χέρι στη σύγκρουση με διάφορες ένοπλες οργανώσεις και γενικά απεχθάνεται να ανακοινώνει τις απώλειες που υφίσταται.

Το Μαλί είναι αντιμέτωπο για πάνω από μια δεκαετία, από το 2012, με τη δράση οργανώσεων που ορκίζονται πίστη είτε στην Αλ Κάιντα ή στο Ισλαμικό Κράτος, παραστρατιωτικών και συμμοριών κακοποιών. Η κρίση ασφαλείας είναι συνυφασμένη με βαθιά ανθρωπιστική και πολιτική κρίση.
 

Πηγή:protothema.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση