ΚΟΣΜΟΣ
«Μάχη» για την κηδεμονία των τεσσάρων αδερφών που διασώθηκαν από τη ζούγκλα του Αμαζονίου
Ο παππούς των παιδιών ισχυρίζεται πως ο πατέρας τους ήταν κακοποιητικός προς τη σύζυγό του
Τα τέσσερα παιδιά που διασώθηκαν από τον Αμαζόνιο της Κολομβίας αφού περιπλανιόντουσαν επί 40 ημέρες μετά από ένα αεροπορικό δυστύχημα παρουσιάζουν «ικανοποιητική» ανάρρωση, δήλωσαν αξιωματούχοι της κοινωνικής πρόνοιας, καθώς προέκυψαν αναφορές για «μάχη» για την επιμέλειά τους.
Οι διασωθέντες, ηλικίας 13,9,5 και ενός έτους έλαβαν θεραπεία σε στρατιωτικό νοσοκομείο στην κολομβιανή πρωτεύουσα Μπογκοτά αφού βρέθηκαν πεινασμένα και αφυδατωμένα ύστερα από 5 εβδομάδες, μετά το δυστύχημα που σημειώθηκε την 1η Μαΐου.
Η μητέρα τους, η οποία επίσης επέβαινε στο αεροσκάφος Cessna C206, πέθανε τέσσερις ημέρες μετά τη συντριβή. Τραγικό θάνατο βρήκαν επίσης ο πιλότος και ένας ακόμη ενήλικας επιβάτης.
Τα παιδιά αναμένεται να παραμείνουν στο νοσοκομείο για επιπλέον δύο με τρεις εβδομάδες.
Στο μεταξύ, το μέλλον των τεσσάρων αδερφών φαντάζει αβέβαιο καθώς έχει ξεσπάσει «μάχη» για την κηδεμονία τους μεταξύ των παππούδων και του πατέρα των δύο μικρότερων παιδιών, Μανουέλ Ρανοκέ.
Ο παππούς, Ναρσίζο Μουκουτίου, κατηγόρησε τον Ρανοκέ ότι κακοποιούσε την κόρη του και υποστήριξε ότι τα εγγόνια του έφευγαν στο δάσος, για να μη γίνουν μάρτυρες των φερόμενων ξυλοδαρμών.
Ερωτηθείς αν είχε επιτεθεί ποτέ στη γυναίκα του, ο Ρανοκέ είπε στους δημοσιογράφους: «φραστικά, ναι, μερικές φορές. Σωματικά, σπάνια. Είχαμε κυρίως φραστικούς καυγάδες», ενώ ανέφερε πως δεν του έχει επιτραπεί να δει τα παιδιά στο νοσοκομείο.
Επιπλέον μιλώντας στους New York Times, αποκάλυψε πως τα παιδιά και η σύζυγός του είχαν επιβιβαστεί στο Cessna C206 προκειμένου να γλιτώσουν το «παιδομάζωμα» από ενόπλους αντάρτες.
«Φοβόμουν πολύ μήπως στρατολογηθούν τα παιδιά» είπε.
Υποστήριξε πως οι αντάρτες – πρώην μέλη των «Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας» – γνωστών και ως FARC – «δεν σέβονται τίποτε – είναι ικανά να στρατολογήσουν ακόμη και παιδιά ηλικίας δύο ετών». Προ ημερών ο Ρανοκέ είπε στους δημοσιογράφους ότι η ομάδα των ανταρτών – που ελέγχει την τοπική βιομηχανία κοκαΐνης και είναι γνωστή ως το «Μέτωπο Καρολίνα Ραμίρεζ», «ήθελε να με σκοτώσει», σύμφωνα με τη New York Post.
Η επικεφαλής του Κολομβιανού Ινστιτούτου Οικογενειακής Πρόνοιας, δήλωσε στο ραδιόφωνο BLU: «Θα μιλήσουμε, θα ερευνήσουμε, θα μάθουμε λίγο για την κατάσταση. Το πιο σημαντικό πράγμα αυτή τη στιγμή είναι η υγεία των παιδιών, όχι μόνον η σωματική αλλά και η συναισθηματική».