ΚΟΣΜΟΣ
Μαδρίτη: Οι άνθρωποι μπορούν επιτέλους να φωτογραφίσουν τον διάσημο πίνακα «Γκουέρνικα» του Πικάσο
Η «Γκουέρνικα», ζωγραφισμένη το 1937, είναι ένα από τα πιο διάσημα έργα του Ισπανού καλλιτέχνη και αποτελεί πλέον ένα αντιπολεμικό σύμβολο που καταγράφει τις επιπτώσεις του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου.
Το Εθνικό Μουσείο «Κέντρο Τέχνης Βασίλισσα Σοφία» της Μαδρίτης ήρε για πρώτη φορά την απαγόρευση φωτογράφισης του διάσημου πίνακα «Γκουέρνικα» του Πάμπλο Πικάσο από το 1992, που απέκτησε το έργο.
Η «Γκουέρνικα», ζωγραφισμένη το 1937, είναι ένα από τα πιο διάσημα έργα του Ισπανού καλλιτέχνη και αποτελεί πλέον ένα αντιπολεμικό σύμβολο που καταγράφει τις επιπτώσεις του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου.
Το μουσείο εμπόδιζε τους επισκέπτες να τραβήξουν φωτογραφίες του έργου για να το προστατεύσει από τα φλας της κάμερας και να αποτρέψει την κυκλοφορία των πεζών, επιτρέποντας μια καλύτερη εμπειρία για τους επισκέπτες. Ωστόσο, ένας εκπρόσωπος προσθέτει ότι είναι πολύ νωρίς για να πούμε ποιες θα είναι οι πραγματικές συνέπειες της αλλαγής του κανόνα, που τέθηκε σε ισχύ την 1η Σεπτεμβρίου.
Οι υπεύθυνοι του μουσείου απαντούν στις επικρίσεις υποστηρίζοντας ότι ένας από τους λόγους της απόφασης ήταν η ελπίδα ότι επιτρέποντας φωτογραφίες θα μειωνόταν ο συνωστισμός. «Χρειάζονται μόνο λίγα δευτερόλεπτα για να τραβήξετε μια selfie και έτσι ο ρυθμός του κοινού θα κυλήσει γρηγορότερα», λέει ένας εκπρόσωπος στους Times του Λονδίνου. «Δεν καταστρέφει τον πίνακα, ενώ αποτρέπει τα πλήθη και τους ανθρώπους που προσπαθούν να τραβήξουν μια κρυφή φωτογραφία ενώ οι φρουροί στο δωμάτιο τους επιπλήττουν. Θα βελτιώσει την εμπειρία των επισκεπτών».
Παλαιότερα, το δωμάτιο που στεγαζόταν η «Γκουέρνικα» ήταν η μόνη περιοχή του μουσείου όπου απαγορευόταν εντελώς η λήψη φωτογραφιών, αναφέρει το περιοδικό Smithsonian. Το μουσείο εξακολουθεί να έχει ορισμένους περιορισμούς σχετικά με τον τρόπο λήψης φωτογραφιών σε όλους τους χώρους. Δεν επιτρέπεται η φωτογράφιση με φλας και η χρήση selfie sticks, τρίποδων ή άλλων στηριγμάτων κάμερας, εκτός εάν υποδεικνύεται διαφορετικά.
Πηγή: PetaPixel