Εξηγήσεις για τις σχέσεις της με την κινεζική κυβέρνηση ζήτησαν από την εταιρεία τηλεδιασκέψεων Zoom Αμερικανοί βουλευτές, μετά την αναστολή λειτουργίας των λογαριασμών δύο Αμερικανών και ενός Κινέζου, ακτιβιστών υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ, κατόπιν απαίτησης του Πεκίνου. Οι Ρεπουμπλικανοί βουλευτές Γκρεγκ Ουόλντεν και Κάθι Μακμόρις-Ρότζερς ζήτησαν επίσης διευκρινίσεις από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Zoom, Ερικ Ουάν, για τη συλλογή προσωπικών δεδομένων χρηστών. Στην επιστολή τους προς την εταιρεία, οι Αμερικανοί βουλευτές ρωτούν εάν τα δεδομένα αυτά προωθούνται στο Πεκίνο και εάν οι επικοινωνίες των χρηστών της δημοφιλούς εφαρμογής είναι κρυπτογραφημένες. Στα τέλη Μαΐου, το Πεκίνο ζήτησε από τη Zoom να αναστείλει τον λογαριασμό των τριών ακτιβιστών, απαίτηση την οποία ικανοποίησε η εταιρεία του Ουάν. Οι δύο Αμερικανοί και ο Κινέζος ακτιβιστής είχαν διοργανώσει παράνομη συγκέντρωση μνήμης στο Χονγκ Κονγκ, για να τιμήσουν τη μνήμη των θυμάτων της κατάπνιξης της εξέγερσης στην πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου το 1989.
Η Zoom αποκατέστησε έκτοτε τη λειτουργία των τριών λογαριασμών, ενώ ανακοίνωσε ότι από εδώ και στο εξής θα απορρίπτει ανάλογα αιτήματα από τις κινεζικές αρχές.
«Δεν παρείχαμε προσωπικά δεδομένα χρηστών ή το περιεχόμενο τηλεδιασκέψεων στην κινεζική κυβέρνηση. Το λογισμικό μας δεν διαθέτει δυνατότητα κρυφής παρακολούθησης τηλεδιάσκεψης», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Zoom. Η πλατφόρμα έχει γνωρίσει μεγάλη επιτυχία εξαιτίας των μέτρων καραντίνας και τηλεργασίας που επιβλήθηκαν στον απόηχο της πανδημίας του κορωνοϊού. Η εφαρμογή Zoom, σε αντίθεση με άλλες όπως το Facebook και το Twitter, δεν έχει απαγορευθεί στην Κίνα.
Σε επιστολή του προς τον Ουάν, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζος Χόλεϊ ζήτησε από τον δημιουργό της Zoom «να επιλέξει στρατόπεδο», μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.
Ο ακτιβιστής υπέρ της δημοκρατίας Ουάνγκ Νταν, μόνιμος κάτοικος των ΗΠΑ, ανέφερε ότι ο λογαριασμός του διεκόπη στις 3 Ιουνίου, την ώρα που βρισκόταν σε τηλεδιάσκεψη με 200 ακτιβιστές από την Κίνα. «Η Zoom υπάκουσε αμέσως στις κινεζικές απαιτήσεις, εμποδίζοντάς μας να ζήσουμε όπως επιθυμούμε. Η ανακοίνωση της εταιρείας είναι απαράδεκτη. Θα αξιοποιήσουμε κάθε νομικό μέσο και θα στρατολογήσουμε την κοινή γνώμη, ζητώντας από τη Zoom να αναλάβει την ευθύνη του σφάλματός της», έγραψε σε μήνυμά του ο Ουάν. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι αναπτύσσει τεχνολογία η οποία θα επιτρέπει την «αφαίρεση» ή το μπλοκάρισμα χρηστών της εφαρμογής βάσει της γεωγραφικής τους θέσης, δίνοντας τη δυνατότητα στους διαχειριστές να τηρούν τις κατά τόπους διατάξεις. Η Zoom διαθέτει πολλά κέντρα έρευνας και ανάπτυξης στην ηπειρωτική Κίνα, ενώ ο ιδρυτής της, Ουάν Νταν, μεγάλωσε και σπούδασε στην Κίνα προτού μεταναστεύσει στα τέλη της δεκαετίας του 1990 στις ΗΠΑ και αποκτήσει την αμερικανική υπηκοότητα