ΚΟΣΜΟΣ
Λιμενικές υποδομές στην Οδησσό υπέστησαν ζημιές από ρωσική αεροπορική επιδρομή
Αυτό έγινε λίγες ώρες αφού εξέπνευσε η ισχύς της κρίσιμης συμφωνίας που υπέγραψαν τον Ιούλιο του 2022 η Ουκρανία και τη Ρωσία
Ουκρανικές «λιμενικές υποδομές» υπέστησαν ζημιές κατά τη ρωσική επιδρομή με πυραύλους κατά τη διάρκεια της νύχτας στην Οδησσό, ώρες αφού εξέπνευσε η ισχύς της κρίσιμης συμφωνίας που υπέγραψαν τον Ιούλιο του 2022 η Ουκρανία και τη Ρωσία κι επέτρεψε την ασφαλή εξαγωγή 33 εκατομμυρίων τόνων σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας παρά τον πόλεμο, έκαναν γνωστό οι ένοπλες δυνάμεις.
«Έξι πύραυλοι Καλίμπρ εκτοξεύθηκαν από τα νερά της Μαύρης Θάλασσας εναντίον της Οδησσού», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η επιχειρησιακή διοίκηση της νότιας Ουκρανίας, διαβεβαιώνοντας πως καταρρίφθηκαν από την αντιαεροπορική άμυνα αλλά συντρίμμια τους «προκάλεσαν ζημιές σε λιμενικές υποδομές και ιδιωτικές κατοικίες».
Είκοσι ένα UAVs-καμικάζι «τύπου Shahed-136» καταρρίφθηκαν επίσης στην περιφέρεια της Οδησσού και άλλα τέσσερα την περιφέρεια της Μικολάιφ, βορειότερα, όπου επλήγη βιομηχανική υποδομή, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
«Εκδηλώθηκε πυρκαγιά» εκεί, η οποία κατασβέστηκε γρήγορα χωρίς να προκαλέσει θύματα, διαβεβαίωσε ο περιφερειάρχης Βιτάλι Κιμ μέσω Telegram.
Συνολικά, σύμφωνα με την ουκρανική Πολεμική Αεροπορία, η Ρωσία εξαπέλυσε επιδρομές τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη με 36 τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Σαχέντ και έξι πύραυλοι Καλίμπρ, στην πλειονότητά τους σε νότιους τομείς της χώρας. Τα 37 από τα ρωσικά UAVs καταρρίφθηκαν, όπως και άλλο ένα, που εκτελούσε πτήση αναγνώρισης.
Το νέο κύμα επιθέσεων αποτελεί «πρόσθετη απόδειξη» ότι η Ρωσία «θέλει να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή 400 εκατομμυρίων ανθρώπων σε διάφορες χώρες που εξαρτώνται από τις ουκρανικές εξαγωγές τροφίμων», σχολίασε μέσω Telegram ο επικεφαλής των υπηρεσιών της ουκρανικής προεδρίας Αντρίι Γέρμακ.