ΚΟΣΜΟΣ
Λεπέν: Oργή για την διαδηλώτρια που σήκωσε πλακάτ για τις σχέσεις της με τον Πούτιν
Η Μαρίν Λεπέν χαρακτήρισε τον Μακρόν τον πιο «αυταρχικό» πρόεδρο που είχε ποτέ η Γαλλία αφού προηγήθηκε κόντρα για διαδηλώτρια που σήκωσε πλακάτ για τις σχέσεις της με τον Πούτιν
SHARE:
Εκατέρωθεν πυρά με αφορμή την κακομεταχείριση μιας γυναίκας που διαμαρτυρήθηκε ενώπιων της Μαρίν Λεπέν αντάλλαξαν τα δύο πολιτικά στρατόπεδα των γαλλικών προεδρικών εκλογών, δείχνοντας πως η μάχη μέχρι τον β΄γύρο της 24ης Απριλίου θα είναι σκληρή.
La conférence de presse de Marine Le Pen a été perturbée par une action militante. pic.twitter.com/lyO7Fa1k12
— Brut FR (@brutofficiel) April 13, 2022
Το συμβάν με την διαδηλώτρια
Όλα συνέβησαν όταν μια γυναίκα, την ώρα που μιλούσε η Μαρίν Λεπέν την Τετάρτη σε ΜΜΕ αναπτύσσοντας τις θέσεις της για την εξωτερική πολιτική, σηκώθηκε από την θέση της και ύψωσε ένα πλακάτ σε σχήμα καρδιάς, στο οποίο απεικονιζόταν η ακροδεξιά Γαλλίδα υποψήφια μαζί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Η Λεπέν χαρακτήρισε την κίνηση «προβοκάτσια», ενώ οι άνδρες ασφαλείας έβγαλαν έσυραν την διαδηλώτρια έξω από την αίθουσα. Αργότερα, σημείωσε ότι ο κόσμος πρέπει να εξοργίζεται με τέτοια περιστατικά που διαταράσσουν τις συνεντεύξεις Τύπου.
Οι αλληλοκατηγορίες
Τα πυρά προς την Μαρίν Λεπέν μετά το συμβάν έστρεψε πρώτος ο Υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας καλώντας την να ζητήσει συγγνώμη από την αστυνομία και να παραδεχτεί ότι στο περιστατικό εμπλέκεται άνδρας της προσωπικής της ασφάλειας με τη Λεπέν να το αρνείται.
Ακολούθησαν οι επικρίσεις του αντιπάλου της Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος την κατηγορεί ότι διατηρεί τις «αυταρχικές» και εξτρεμιστικές απόψεις της, παρά το γεγονός ότι επιδεικνύει μια ηπιότερη δημόσια εικόνα στην τρέχουσα προεκλογική εκστρατεία.
«Αυτές οι επικρίσεις με κάνουν να χαμογελώ επειδή ουδέποτε είχαμε ένα πρόεδρο που να έδειξε περισσότερα σημάδια εξτρεμισμού από τον Εμανουέλ Μακρόν», δήλωσε η Λεπέν μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2 και επικαλούμενη τη δράση της αστυνομίας εναντίον πολιτικών διαδηλώσεων, όπως η κινητοποίηση των κίτρινων γιλέκων.
Κατά τη συνέντευξή της η Λεπέν επανέλαβε ότι, αν εκλεγεί, θεωρεί εφικτό να διεξαχθεί δημοψήφισμα για την επαναφορά της θανατικής ποινής. Προηγουμένως είχε δηλώσει πως η ίδια προσωπικά θα ψήφιζε κατά της επαναφοράς της.
Οι σχέσεις Λεπέν – Πούτιν
Η Λεπέν προσπάθησε να καλύψει τις σχέσεις της με τον ηγέτη της Ρωσίας. Γνώρισε τον Βλαντιμίρ Πούτιν πριν από την τελευταία της προεκλογική εκστρατεία το 2017, έλαβε ρωσικά δάνεια για το κόμμα της και υποστήριξε την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας, αναφέρει το BBC.
Κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής συνέντευξης την Τετάρτη, επιβεβαίωσε ότι της είχαν απαγορευτεί να πάει στην Ουκρανία και είπε ότι δεν μετάνιωσε που υποστήριξε το δημοψήφισμα της Ρωσίας το 2014, παρόλο που διεθνώς είχε απαξιωθεί.
«Δεν υπήρχαν Ουκρανοί πρόσφυγες από την Κριμαία, γιατί οι κάτοικοι απλώς ένιωθαν Ρώσοι και ενέκριναν ότι η Κριμαία έπρεπε να επιστρέψει στη Ρωσία», είπε.
Σε ξεχωριστή συνέντευξή της την Πέμπτη, είπε ότι εάν η Ρωσία διαπιστωθεί ότι είναι υπεύθυνη για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, τότε προφανώς θα έπρεπε να απαντήσει για αυτά.
Εν τω μεταξύ, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε την δυσαρέσκειά του για την άρνηση του Προέδρου Μακρόν να χαρακτηρίσει τις δολοφονίες αμάχων στην Ουκρανία ως γενοκτονία.
Πληροφορίες BBC
Δείτε επίσης:
Ομιλία Λεπέν: Γυναίκα σήκωσε φωτογραφία της με τον Πούτιν, μέσα σε καρδιά