Λα Πάλμα: Η λάβα κατευθύνεται προς την θάλασσα

Συνεχίζονται οι εκκενώσεις οικισμών

Στο πέρασμά της η λάβα που κατεβαίνει από τους 9 κρατήρες του ηφαιστείου της Κούμπρε Βιέχα στη Λα Πάλμα «κατάπιε» ήδη 166 σπίτια από κοντινούς οικισμούς και ανάγκασε σε εκκένωση οικισμών τουλάχιστον 6.000 κατοίκων.

Κάλυψε 103 εκτάρια γης και βρίσκεται πλέον καθ οδόν προς την θάλασσα, την φυσική έξοδό της. Ανάλογα με την πορεία της οι αρχές ειδοποιούν τους κατοίκους να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους. Υπολογίζεται ότι απειλούνται επιπλέον 500 σπίτια.

Οι ηφαιστειολόγοι και γεωλόγοι προειδοποιούν ότι ενδεχομένως θα ανοίξουν και άλλοι κρατήρες στο ηφαίστειο κι αυτό γιατί το μάγμα εκτοξεύεται απ όπου μπορεί ή σπρώχνει για να ανοίξει νέους κρατήρες.

Η πολιτική προστασία απομακρύνει τον κόσμο από το Πουέρτο Νάος τουλάχιστον σε περίμετρο δύο ναυτικών μιλίων για να επιτρέψει στην λάβα να φτάσει στη θάλασσα. Η απομάκρυνση θεωρείται επιβεβλημένη καθώς η επαφή της λάβας των περίπου 1.500 βαθμών Κελσίου με το αλμυρό νερό των περίπου 18 βαθμών Κελσίου θα προκαλέσουν εκρήξεις και εκπομπές τοξικών αερίων επικίνδυνων για την ανθρώπινη υγεία. Η έκρηξη υδρατμών θα δημιουργήσει ένα πυκνό λευκό σύννεφο.

Συνολικά, υπάρχουν τέσσερις κύριοι κίνδυνοι που σχετίζονται με τη λάβα που ρέει στον ωκεανό, σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών: η ξαφνική κατάρρευση του εδάφους και των γκρεμών της ακτογραμμής, οι εκρήξεις που θα προκληθούν από αυτήν την κατάρρευση, τα κύματα βραστού νερού που δημιουργούνται και, τέλος, η στήλη τοξικού ατμού με υδροχλωρικό οξύ και μικρά σωματίδια ηφαιστειακών κρυστάλλων.

Ομως, όταν η θάλασσα αλληλεπιδρά με ένα ηφαίστειο, δεν σημαίνει ότι όλα είναι καταστροφικά. Αλλωστε αυτό παρατηρηθήκε το 2011 με την υποθαλάσσια ηφαστειακή έκρηξη που συνέβη στο γειτονικό νησί Ελ Γιέρο (El Hierro). “Ηδη το ωκεανογραφικό ερευνητικό σκάφος Ramón Margalef σχεδιάζει να φτάσει στη Λα Πάλμα το απόγευμα του Σαββάτου για να μελετήσει λεπτομερώς την είσοδο της λάβας στη θάλασσα. Το σκάφος θα συλλέξει επίσης βράχους και κοράλλια από την περιοχή. Αυτοί οι οργανισμοί απορροφούν το θείο και άλλα αέρια που εξέρχονται από το ηφαίστειο, οπότε το Margalef ελπίζει επίσης να μελετήσει τον αντίκτυπο που θα έχει η μαζική εισροή λάβας στην πανίδα”, εξηγεί ο Εουγένιο Φράιλε ερευνητής στο Ισπανικό Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας. «Θα επηρεαστούν περισσότερο οι οργανισμοί που ζουν κολλημένοι στον βυθό και δεν μπορούν να κινηθούν, οι οποίοι πιθανότατα θα πεθάνουν. Αλλά η ανάρρωση μπορεί να είναι γρήγορη. Τρία χρόνια μετά την έκρηξη του υποβρύχιου ηφαιστείου El Hierro, αυτοί οι οργανισμοί είχαν σχεδόν αναγεννηθεί πλήρως », τονίζει.

Το Εθνικό Γεωγραφικό Ινστιτούτο (IGN) έχει πραγματοποιήσει μαθηματικά μοντέλα για τον υπολογισμό των θέσεων μέσα από τις οποίες θα προχωρήσουν αυτές οι ροές της λάβας, ανάλογα με τις παραμέτρους της λάβας και τα χαρακτηριστικά του εδάφους. Με αυτόν τον χάρτη, οι επιστήμονες προσπαθούν να διευκολύνουν το έργο της Πολιτικής Προστασίας, επισημαίνοντας τις πιο πιθανές διαδρομές, σύμφωνα με τη διευθύντρια του Κεντρικού Γεωφυσικού Παρατηρητηρίου IGN, Κάρμεν Λόπεθ : «Είναι γνωστή η περιοχή της μέγιστης πιθανότητας να επηρεαστεί από τις ροές λάβας» επισημαίνει.

Οι πρώτοι υπολογισμοί των επιστημόνων υποδηλώνουν ότι το ηφαίστειο έχει περίπου 17 ή 20 εκατομμύρια κυβικά μέτρα λάβας, λιγότερα από τα περίπου 43 εκατομμύρια που εξέπεμψε το ηφαίστειο Τενεγκία στο ίδιο νησί τον Οκτώβριο του 1971. Όμως είναι πολύ νωρίς ακόμα για να είναι εκτιμηθεί πλήρως η κατάσταση. Άλλωστε οι ηφαιστειολόγοι και οι γεωλόγοι εκτιμούν ότι η διάρκεια της έκρηξης μπορεί να παραταθεί για εβδομάδες ή και μήνες.

Διαβάστε επίσης:

Λα Πάλμα: Αγωνία για την πορεία της λάβας - Χιλιάδες εκκενώσεις, εκατοντάδες κατεστραμμένα σπίτια

Πηγή: ertnews.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ