ΚΟΣΜΟΣ
Κύπρος: Αθωώθηκε η φοιτήτρια που κατηγορούνταν για ψευδή καταγγελία του ομαδικού βιασμού της
Η νεαρή γυναίκα, που είναι βρετανίδα υπήκοος, είχε αποσύρει τη μήνυση εις βάρος 12 ισραηλινών υπηκόων, μετά από πιέσεις της αστυνομίας, όπως υποστηρίζει η νομική της ομάδα
SHARE:
Οι αρχές της Κύπρου καλούνται να διενεργήσουν νέα έρευνα στην υπόθεση της καταγγελίας βρετανίδας υπηκόου για ομαδικό βιασμό, αφότου το ανώτατο δικαστήριο της χώρας την αθώωσε από την κατηγορία για ψευδή καταμήνυση.
Η νομική ομάδα της 21χρονης δήλωσε ότι είναι ζήτημα της τοπικής αστυνομίας το κατά πόσον η απόφαση θα ανοίξει εκ νέου μετά την απόφαση-ορόσημο. «Είναι η επόμενη μεγάλη μάχη μας», δήλωσε η συνήγορος ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Νικολέτα Χαραλαμπίδου.
Η απόφαση του δικαστηρίου
Το τριμελές δικαστήριο απέρριψε την υπόθεση τη Δευτέρα, αναγνωρίζοντας ότι είχε καταπατηθεί το δικαίωμα της Βρετανίδας σε μια δίκαιη δίκη. Η απόφαση ανακοινώθηκε δυο χρόνια αφότου η τότε έφηβη κρίθηκε ένοχη για χάλκευση της καταγγελίας της για ομαδικό βιασμό και τιμωρήθηκε με τέσσερις μήνες κάθειρξη με αναστολή για υποκίνηση κοινωνικής αναταραχής.
Ο Μάικλ Πόλακ, που είχε υποβάλει έφεση για την καταδίκη της ως επικεφαλής της οργάνωσης νομικών, Justice Abroad, δήλωσε στον Guardian ότι είναι απολύτως απαραίτητη η διενέργεια νέας έρευνας προκειμένου να αποδοθεί πραγματική δικαιοσύνη, από τη στιγμή που η αρχική έρευνα δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις.
«Οι κυπριακές αρχές πλέον έχουν καθήκον να διερευνήσουν επαρκώς την καταγγελία βιασμού, καθώς έγινε σαφές ότι αυτό δεν έγινε ποτέ στο παρελθόν», τόνισε.
«Θέλουμε η έρευνα να ανατεθεί σε διαφορετική αστυνομική δύναμη, προκειμένου όλα τα στοιχεία για αυτή την υπόθεση να εξεταστούν δίκαια και χωρίς συναισθηματική εμπλοκή».
Η θετική έκβαση της υπόθεσης, σημείωσε, επετεύχθη «αναπάντεχα».
Η Περσεφόνη Παναγή, πρόεδρος του ανώτατου δικαστηρίου, έκανε δεκτή την έφεση, παρά το γεγονός ότι οι ένορκοι εμφανίστηκαν διχασμένοι, με έναν να ψηφίζει κατά.
Το χρονικό της υπόθεσης
Η βρετανίδα φοιτήτρια είχε περιγράψει λεπτομερώς τον ομαδικό βιασμό της από 12 Ισραηλινούς σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου στην Αγία Νάπα τον Ιούλιο του 2019. Είχε απειλήσει να προσφύγει στο ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε περίπτωση που δεν κατάφερνε να διορθώσει τη σπίλωση του ονόματός της μέσω της έφεσης.
Η καταδίκη της, μετά από απόφαση του δικαστή Μιχάλη Παπαθανασίου, είχε στηριχτεί στην ομολογία της Βρετανίδας ότι είχε πει ψέματα στην αρχική της καταγγελία. Ωστόσο, η νομική της ομάδα υποστηρίζει ότι η χειρόγραφη ομολογία της, η οποία αποτέλεσε τη βάση για τη δίωξή της, ήταν αποτέλεσμα αστυνομικών πιέσεων, απουσία δικηγόρου αλλά και διερμηνέα και ενώ η αστυνομία την ανέκρινε επί επτά συνεχόμενες ώρες.
Ο Παπαθανασίου αρνήθηκε επανειλημμένως να επιτρέψει στην κατηγορούμενη να μιλήσει για τον βιασμό της ενώπιον του δικαστηρίου, λέγοντας: «Δεν πρόκειται για μια δίκη για βιασμό».
Η απόσυρση της κατηγορίας επέτρεψε στους φερόμενους ως βιαστές, ηλικίας μεταξύ 15 και 22 ετών, μεταξύ των οποίων και γιοι κορυφαίων ισραηλινών αξιωματούχων να επιστρέψουν άμεσα στην πατρίδα τους.
Μια οδύσσεια χωρίς τέλος
Μέσα σε μια νύχτα, η γυναίκα μετατράπηκε από θύμα σε ύποπτη και πέρασε τέσσερις εβδομάδες στις φυλακές της Λευκωσίας πριν απελευθερωθεί με τον όρο της παραμονής της στην Κύπρο μέχρι την ολοκλήρωση της δικαστικής διαδικασίας που διήρκεσε έξι μήνες.
Η φοιτήτρια, τα στοιχεία της οποίας δεν έχουν δημοσιοποιηθεί, δεν βρισκόταν στη Λευκωσία τη Δευτέρα, όταν ανακοινώθηκε η απόφαση, με τους συνηγόρους της να δηλώνουν ότι παραμένει υπερβολικά τραυματισμένη για να ταξιδέψει.
Ωστόσο, σε ανακοίνωσή της, η μητέρα της σχολίασε την έκβαση της υπόθεσης, λέγοντας: «Είναι μεγάλη ανακούφιση που ακούμε ότι οι κυπριακές αρχές αναγνώρισαν τα προβλήματα στη νομική τους διαδικασία. Παρά το γεγονός ότι η απόφαση δεν αλλάζει τον τρόπο που της συμπεριφέρθηκε η αστυνομία, ο δικαστής ή εκείνοι που βρίσκονταν σε θέσεις εξουσίας, φέρνει τουλάχιστον την ελπίδα ότι τα βάσανα της κόρης μου θα προκαλέσουν θετικές αλλαγές στον τρόπο που αντιμετωπίζονται τα θύματα εγκλημάτων».
Με πληροφορίες από Guardian