ΚΟΣΜΟΣ

Κύπρος: 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή – Τα μηνύματα του πολιτικού κόσμου

Με κωδική ονομασία "Αττίλας"

Κύπρος: 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή – Τα μηνύματα του πολιτικού κόσμου

Πενήντα χρόνια συμπληρώνονται από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος της χώρας στέλνει κοινό μήνυμα. Η εισβολή με την κωδική ονομασία «Αττίλας» ξεκίνησε την αυγή της 20ης Ιουλίου 1974, με αποβατικές και αεροπορικές επιχειρήσεις.

Τα μηνύματα του πολιτικού κόσμου

Μητσοτάκης για την επέτειο των 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο - "Τιμούμε όσους χάθηκαν"

Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης έκανε την εξής ανάρτηση στο διαδίκτυο για την επέτειο των 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο:

«Μισός αιώνας από την εθνική τραγωδία της Κύπρου. Τιμούμε όσους χάθηκαν. Και διεκδικούμε ένα ευρωπαϊκό κράτος, ενιαίο, με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Χωρίς ξένο στρατό κατοχής. Και όπως το θέλει ο ποιητής: «Χρυσοπράσινο φύλλο ριγμένο στο πέλαγος».

Στέφανος Κασσελάκης για τα 50 χρόνια από την παράνομη εισβολή στην Κύπρο: «Δεν πρόκειται να ξεχάσουμε ποτέ»

Στην επίσκεψή του στην Κύπρο με αφορμή την συμπλήρωση 50 χρόνων από την εισβολή και κατοχή του νησιού, αναφέρεται σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, υπογραμμίζοντας: «Δεν πρόκειται να ξεχάσουμε ποτέ».

Στην ανάρτησή του αναφέρει: «Συμπληρώνονται 50 χρόνια από την παράνομη τουρκική εισβολή στην Κύπρο. 50 χρόνια κατοχής, με την Λευκωσία να παραμένει η μοναδική διαιρεμένη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Επισκέφθηκα την Κύπρο για να αφουγκραστώ τον πόνο των οικογενειών των Αγνοούμενων, των Εκτοπισμένων, των Εγκλωβισμένων. Συναντήθηκα με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Γεώργιο, την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αννίτα Δημητρίου, τον σύντροφο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Στέφανο Στεφάνου, τον Υπουργό 'Αμυνας της Κύπρου, Βασίλειο Πάλμα. Μοιράστηκα με όλους την αγωνία μου για το Κυπριακό, όπως έπραξαν και οι ίδιοι. Ξεχωριστή θέση στο μυαλό και στην καρδιά μου είχε η επίσκεψή μου στην Παγκύπρια Οργάνωση Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων. Πώς μπορεί κανείς να συναισθανθεί τον πόνο των ανθρώπων που επί 50 χρόνια προσπαθούν να μάθουν την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων; Το μόνο που μπορώ να τους υποσχεθώ είναι ότι θα πράξω ό,τι περνάει από το χέρι μου, σε Ελλάδα και Ευρώπη, ώστε να ανακουφιστούν οι ίδιες οι οικογένειες, να δικαιωθούν οι ψυχές των αγνοουμένων. Και φυσικά, νιώθω υπερήφανος που επισκέφθηκα μαζί με τον Επίτιμο Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Αποστολάκη, την ΕΛΔΥΚ και είδα από κοντά τον ζήλο και την αυταπάρνηση με την οποία φυλάσσουν Θερμοπύλες. Δεσμεύομαι στον κυπριακό λαό ότι εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε με την ίδια θέρμη μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για το Κυπριακό. Στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και με επανεκκίνηση από το σημείο που διακόπηκαν οι συνομιλίες στο Κρανς Μοντανά το 2017. Στόχος μας, μία λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα. Δεν πρόκειται να ξεχάσουμε ποτέ».

 

 

Νίκος Ανδρουλάκης: «Δεν δεχόμαστε καμία επιλογή διχοτόμησης της Κύπρου και λύσης δύο κρατών»

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, παρέστη το πρωί του Σαββάτου στην επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων αξιωματικών και οπλιτών κατά την τουρκική εισβολή του 1974 παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, στο στρατιωτικό κοιμητήριο στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας στη Λευκωσία.

Σε δηλώσεις του ο κ. Ανδρουλάκης επισήμανε:

«Πενήντα χρόνια από την αποφράδα ημέρα της εισβολής του “Αττίλα”.

Δεν ξεχνάμε τους νεκρούς μας.

Δεν ξεχνάμε τους αγνοούμενους και τις χιλιάδες οικογένειες, που δυστυχώς έχασαν τις πατρογονικές τους εστίες.

Δεν δεχόμαστε καμία πρόκληση και καμία αμφισβήτηση των ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Δεν πρόκειται να δεχθούμε καμία επιλογή διχοτόμησης του νησιού και λύσης δύο κρατών.

Συνεχίζουμε σταθερά τον αγώνα μας για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για να ζει κάθε πολίτης στο νησί με σεβασμό των δικαιωμάτων του. Με σεβασμό της προοπτικής όλων των γενεών».

 

Σακελλαροπούλου: Η οριστική δικαίωση του ιερού κυπριακού αγώνα, με την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης, αποτελεί χρέος μας προς την ιστορία

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου παρέστη σήμερα το πρωί στο Αρχιερατικό Μνημόσυνο για τους πεσόντες κατά το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, στον Καθεδρικό Ναό Αθηνών και, στη συνέχεια, κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

Σε δήλωσή της, η κυρία Σακελλαροπούλου τόνισε ότι «Πενήντα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη βάρβαρη εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο, χρονικό διάστημα κατά το οποίο συνεχίζεται η κατοχή του ενός τρίτου και πλέον του εδάφους της, κατά παράβαση κάθε έννοιας διεθνούς νομιμότητας.

Δεν ξεχνάμε τους ήρωες, Κυπρίους και Ελλαδίτες, που αντιστάθηκαν στον εισβολέα με απαράμιλλη γενναιότητα και θυσίασαν και τη ζωή τους πολεμώντας έναν υπέρτερο εχθρό, ενώ συνεχίζουμε να συμπαραστεκόμαστε στις οικογένειες των αγνοουμένων, μέχρι να διακριβωθεί η τύχη όλων τους.

Η οριστική δικαίωση του ιερού κυπριακού αγώνα, με την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στη βάση των Αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, αποτελεί κορυφαία επιδίωξή μας και χρέος μας προς την ιστορία».

Δένδιας για την επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο

"50 χρόνια από την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο.

Δεν ξεχνάμε.Τιμάμε κι ευγνωμονούμε τους πεσόντες, τους αγνοούμενους και όσους υπερασπιστηκαν την ελευθερία της Μεγαλονήσου.

Δεν συμβιβαζόμαστε με τη συνέχιση της παράνομης κατοχής κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου και του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ.

Για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις η Κύπρος κείται πλησίον.

Αγωνιζόμαστε σε απόλυτη σύμπνοια με την Κυπριακή Δημοκρατία για την εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης επί τη βάσει των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών".

Αυτά επισημαίνει ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Νίκος Δένδιας, στην ανάρτηση του στον προσωπικο λογαριασμό του στο " Χ ", με αφορμη τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, επισυνάπτοντας φωτογραφία από το μνημείο Πεσόντων στην Κυπρο -που βρίσκεται στο Πάρκο Ελληνικού Στρατού στο Γουδή- όπου σε ξεχωριστή πλάκα αναγράφονται οι στοίχοι του Γ. Σεφέρη:

«Η μνήμη όπου και να την αγγίξεις πονεί,

ο ουρανός είναι λίγος, θάλασσα δεν υπάρχει,

ό,τι σκοτώνουν τη μέρα τ΄ αδειάζουν με κάρα

πίσω από τη ράχη...

Θα γίνει η Ανάσταση μιάν αυγή. Πώς λάμπουν

την 'Ανοιξη τα δέντρα θα ροδαμίσει του όρθρου

η μαρμαρυγή. Θα ξαναγίνει το πέλαγος και πάλι

κύμα θα τινάξει την Αφροδίτη.

Είμαστε ο σπόρος που πεθαίνει».



 

 

«Το ΚΚΕ εδώ και 50 χρόνια, από τότε που εκδηλώθηκε η τουρκική εισβολή στην Κύπρο, επιμένει σταθερά να την καταδικάζει»

Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του «για τα 50 χρόνια της τουρκικής εισβολής και κατοχής στην Κύπρο» επισημαίνει ότι «το ΚΚΕ εδώ και 50 χρόνια, από τότε που εκδηλώθηκε η τουρκική εισβολή, η οποία οδήγησε σε χιλιάδες νεκρούς, αγνοούμενους και εκτοπισμένους, καθώς και στη μέχρι σήμερα κατοχή του 37% της Κύπρου, επιμένει σταθερά να την καταδικάζει, να αναδεικνύει τον διεθνή χαρακτήρα του Κυπριακού, να εκφράζει τη διεθνιστική αλληλεγγύη στην εργατική τάξη, στα λαϊκά στρώματα της Κύπρου, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, Αρμένιους, Μαρωνίτες ή Λατίνους».

«Η μαύρη επέτειος των 50 χρόνων της τουρκικής εισβολής και κατοχής στην Κύπρο δίνει τροφή για τη μελέτη εκείνων των ιστορικών γεγονότων, καθώς και για προβληματισμό που πρέπει να αναπτυχθεί στους λαούς γύρω από τον αρνητικό και επικίνδυνο ρόλο που έπαιξαν διαχρονικά και παίζουν έως σήμερα στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος οι ΗΠΑ, η Βρετανία, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, και οι σχεδιασμοί που αναπτύσσονται στο πλαίσιο των ανταγωνισμών ανάμεσα στις αστικές τάξεις Ελλάδας, Τουρκίας και Κύπρου» προσθέτει.

Επισημαίνει ότι «στα 1974 το Κυπριακό αποτελούσε ήδη ένα κουβάρι πολλών διαπλεκόμενων μεταξύ τους αντιθέσεων, με βαθιές ιστορικές ρίζες. Κομβικό σημείο αναφοράς στην τελευταία φάση όξυνσης των εν λόγω αντιθέσεων υπήρξαν οι Συμφωνίες Ζυρίχης - Λονδίνου» και επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι «το χουντικό πραξικόπημα στην Κύπρο και η εισβολή του τουρκικού στρατού, που ακολούθησε, υπήρξαν η δραματική κορύφωση και κατάληξη της αλυσίδας των όσων προηγήθηκαν».

Στην ανακοίνωση αναλύονται, εκτενώς, οι αντιθέσεις ανάμεσα στις αστικές τάξεις Ελλάδας και Τουρκίας, ο ρόλος του βρετανικού ιμπεριαλισμού «στην ωμή παρεμβατικότητα του οποίου προστέθηκε και η αντίστοιχη των ΗΠΑ», καθώς και η αντίθεση Ελλάδας-Κύπρου η οποία «προστέθηκε στις ήδη υπάρχουσες αντιθέσεις από τα τέλη της δεκαετίας του 1950».

«Η προσφυγή της κυπριακής κυβέρνησης στη συνδρομή της Σοβιετικής Ένωσης δημιουργούσε δυνητικά και εξ αντικειμένου μια σφήνα στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, σε μια περίοδο μάλιστα έντασης των αντιθέσεων στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και αλλεπάλληλων αραβοϊσραηλινών πολεμικών συγκρούσεων.

Με βάση τα παραπάνω, γίνεται φανερό γιατί τα σχέδια που τέθηκαν στο τραπέζι οδηγούσαν αντικειμενικά και αναπόφευκτα στη διχοτόμηση της Κύπρου και κατ' επέκταση στη διπλή ένωση των κυπριακών εδαφών με την Ελλάδα και την Τουρκία αντίστοιχα, που θα εξασφάλιζε και τη μετατροπή του "αβύθιστου αεροπλανοφόρου", δηλαδή της Κύπρου, σε ΝΑΤΟϊκό ορμητήριο στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο» επισημαίνει η ανακοίνωση.

Συρεγγέλα για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο

Η γραμματέας ΠΕ της ΝΔ Μαρία Συρεγγελα έκανε την εξής δήλωση για την επέτειο των 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο:

«Η μαύρη επέτειος των 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο αναδεικνύει με οδυνηρό τρόπο ότι η πληγή είναι ακόμα ανοικτή και αιμορραγεί. Η οριστική και δίκαιη επίλυση του Κυπριακού δεν είναι απλά μια πολιτική επιδίωξη. Είναι μια επιτακτική ανάγκη, μια κραυγή για δικαιοσύνη και ειρήνη που πρέπει να ακουστεί και να γίνει πράξη».
 

Κικίλιας για Κύπρο: 50 χρόνια καταπάτηση του διεθνούς δικαίου των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και μελανή κηλίδα στη διεθνή κοινότητα

«50 χρόνια «Δεν ξεχνώ» την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και την παράνομη κατοχή του βόρειου τμήματος του νησιού». Αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανάρτησή του στο “X” ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας στο πλαίσιο συμπλήρωσης 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Συγκεκριμένα ο κ. Κικίλιας αναφέρει:

«50 χρόνια «Δεν ξεχνώ» την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και την παράνομη κατοχή του βόρειου τμήματος του νησιού.

50 χρόνια καταπάτηση του διεθνούς δικαίου των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και μελανή κηλίδα στη διεθνή κοινότητα.

Θα συνεχίσουμε τον αγώνα γιατί ο ελληνισμός έχει ιστορικό βάθος και μεγάλη ψυχή. Γιατί για εμάς τους Έλληνες ισχύει ότι ο γενναίος πεθαίνει μια φορά, ενώ ο δειλός κάθε μέρα. #ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ».






 


Φάμελλος: Μίσος αιώνας από το διπλό έγκλημα σε βάρος της Κύπρου - «Δεν ξεχνώ»

Η παράνομη κατοχή της Κύπρου συνιστά ένα συνεχιζόμενο έγκλημα αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος και προσθέτει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στήριζε και συνεχίζει να στηρίζει κάθε προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού στη βάση της Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας και εντός των αποφάσεων του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου».

   Συγκεκριμένα στην δήλωσή του αναφέρει: «Μισός αιώνας συμπληρώνεται σήμερα από το διπλό έγκλημα σε βάρος της Κύπρου, με το προδοτικό πραξικόπημα της χούντας των συνταγματαρχών και την παράνομη τουρκική εισβολή τον μαύρο Ιούλη του 1974.

   Ένα έγκλημα, με τραγικό απολογισμό χιλιάδες νεκρούς, τραυματίες και αγνοούμενους και περισσότερους από 200 χιλιάδες πρόσφυγες, που οδήγησε στην παράνομη κατοχή του 37% της Νήσου και τη de facto διχοτόμησή της.

   Ένα συνεχιζόμενο έγκλημα και μια πληγή ανοιχτή για τον ελληνισμό όσο θα καθυστερεί η επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό της παράνομης κατοχής της Κύπρου.

   Μισό αιώνα μετά, έχοντας ως βάση το διαπραγματευτικό κεκτημένο του Κραν Μοντανά, η Κύπρος διεκδικεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα, προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

   Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στήριζε και συνεχίζει να στηρίζει κάθε προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού στη βάση της Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας και εντός των αποφάσεων του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου.

   Στην κατεύθυνση αυτή κινήθηκε και η τροπολογία που κατέθεσα πρόσφατα ως μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ στη διακήρυξη της ετήσιας συνέλευσης και η οποία έγινε δεκτή κατά πλειοψηφία, για την παράνομη τουρκική κατοχή της Κύπρου αλλά και για την ανάγκη σεβασμού και εφαρμογής του διεθνούς δικαίου.

   Η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί και δεν πρέπει να κλείνει τα μάτια και να αποφεύγει την αναφορά στη συνεχιζόμενη παράνομη τουρκική κατοχή. 

   Γιατί το Κυπριακό είναι διεθνές ζήτημα εισβολής και κατοχής.

   "Δεν Ξεχνώ"».


Το μήνυμα της Ελένης Βατσινά για την επέτειο από την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο

Την ανάγκη εξεύρεσης μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης για την Κύπρο προτάσσει η βουλευτής Ηρακλείου ΠΑΣΟΚ, Ελένη Βατσινά, στο μήνυμά της ανήμερα της μαύρης επετείου των 50 ετών από την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο. 

Σε ανάρτησή της στα κοινωνικά δίκτυα αναφέρει:

«Δεν Ξεχνώ»

Μαύρη ημέρα της επετείου από την εισβολή του Αττίλα στο βόρειο μέρος της Κύπρου και την παράνομη κατοχή που κρατάει ως σήμερα.

Δεν ξεχνάμε τους χιλιάδες που έχασαν τη ζωή τους, δεν ξεχνάμε τους αγνοούμενους, δεν ξεχνάμε τους πάνω από 200.000 ανθρώπους που έχασαν τη γη και τα σπίτια τους.

Δεν θα δεχτούμε καμία επιλογή διχοτόμησης του νησιού. Συνεχίζουμε να παλεύουμε για μια δίκαιη λύση, συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για να επουλωθεί αυτή η ανοιχτή πληγή για τον ελληνισμό.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση