ΚΟΣΜΟΣ
Κύπρος: 129 νέα κρούσματα κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο
Δεν καταγράφηκε κανένας νέος θάνατος
SHARE:
Για άλλη μια μέρα στην Κύπρο, ευτυχώς δεν καταγράφηκε θάνατος από τον κορωνοϊό ενώ το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε 129 νέα κρούσματα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας:
- Δεν καταγράφηκαν θάνατοι ασθενών με τελική αιτία θανάτου την COVID-19, και συνεπώς ο συνολικός αριθμός θανάτων παραμένει 552.
- 79 ασθενείς COVID-19 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 34 σε σοβαρή κατάσταση. Ποσοστό 66,27% των νοσηλευόμενων δεν έχουν ιστορικό εμβολιασμού.
- 11 post-COVID ασθενείς που έπαψαν να είναι μολυσματικοί (αποχαρακτηρισμένα περιστατικά), συνεχίζουν να νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε σοβαρή κατάσταση λόγω COVID σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
- Έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 62,295 τεστ ανίχνευσης της νόσου με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test).
- 129 (ποσοστό θετικότητας: 0,21%) νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 εντοπίστηκαν από τα μοριακά τεστ (PCR) και τα τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test), ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων σε 120,272.
Ακολουθούν αναλυτικά τα σημερινά αποτελέσματα.
Α. Θάνατοι από τη νόσο COVID-19:
Δεν καταγράφηκαν θάνατοι ασθενών με COVID-19. Ως εκ τούτου, ο συνολικός αριθμός των θανάτων με τελική αιτία τη νόσο COVID-19 παραμένει 552, εκ των οποίων:
- 350 άντρες (63%), και
- 202 γυναίκες (37%).
Ο μέσος όρος ηλικίας των θανόντων από την ασθένεια είναι τα 76,4 έτη.
Β. Νοσηλευόμενοι:
Συνολικά, στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ νοσηλεύονται 79 ασθενείς της νόσου COVID-19, εκ των οποίων οι 34 σε σοβαρή κατάσταση ή σε συνθήκες ΜΑΦ.
Από τους 34 ασθενείς που είναι σε σοβαρή κατάσταση, οι 14 είναι διασωληνωμένοι, οι τρεις νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας εκτός αναπνευστήρα και οι 17 σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.
Γ. Θετικά περιστατικά COVID-19 (PCR test και rapid test αντιγόνου):
Από τις 62,295 διαγνώσεις που διενεργήθηκαν οι 5,339 έγιναν με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και οι 56,956 με τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test), εντοπίστηκαν 129 περιστατικά της νόσου COVID-19, που προέκυψαν ως εξής:
- 39 κρούσματα από 357 δείγματα που λήφθηκαν μέσω της διαδικασίας της ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.
- 3 κρούσματα από 2,350 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο ελέγχου επιβατών στα Αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου.
- 20 κρούσματα από 2,334 δείγματα που λήφθηκαν μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας.
- 8 κρούσματα από 225 δείγματα που λήφθηκαν από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων.
- 52 κρούσματα από 36,250 δείγματα που εξετάστηκαν με τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test) σε ιδιωτικά κλινικά εργαστήρια και σε φαρμακεία.
- 7 κρούσματα από 20,706 δείγματα που εξετάστηκαν με τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test) μέσω του προγράμματος του Υπουργείου Υγείας.
Επιπρόσθετα, διεκπεραιώθηκαν οι ακόλουθες εξετάσεις, χωρίς τον εντοπισμό κρούσματος:
73 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος παραπομπών από Προσωπικούς Ιατρούς και ελέγχου ειδικών ομάδων μέσω των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας.
ECDC: Στο κόκκινο ακόμα η Κύπρος
Βελτίωση στην επιδημιολογική κατάσταση στην Ισπανία, τη Γαλλία και εν μέρει την Ιταλία καταγράφεται στον επιδημιολογικό χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της υπηρεσίας την Πέμπτη.
Η Κύπρος παραμένει στην κόκκινη ζώνη, ενώ οι κόκκινες περιοχές στην Ισπανία έχουν μειωθεί, με τις βόρειες περιοχές της χώρες να θεωρούνται πλέον μέρος της πράσινης ζώνης.
Στην πράσινη ζώνη βρίσκονται πλέον και περιοχές της βόρειας και κεντρικής Ιταλίας και η Σαρδηνία, καθώς και η Νορμανδία στη Γαλλία. Στις πράσινες περιοχές παραμένουν το μεγαλύτερο μέρος της Δανίας, η Πολωνία, το μεγαλύτερο μέρος της Τσεχίας και σημαντικό μέρος της Ουγγαρίας.
Ως κόκκινη ζώνη ορίζονται οι χώρες οι περιοχές όπου ο συνολικός αριθμός των νέων περιστατικών κατά τις προηγούμενες 14 ημέρες βρίσκεται μεταξύ 75 και 200 ανά 100 χιλιάδες κατοίκους, και το ποσοστό θετικών τεστ υπερβαίνει το 4%, και εφόσον ο αριθμός νέων περιστατικών βρίσκεται κάτω από τα 500 κρούσματα ανά 100 χιλιάδες κατοίκους (οπότε και η χώρα περνά στην «βαθιά κόκκινη» κατηγορία).
Στην «κόκκινη ζώνη» δηλαδή στην κατηγορία υψηλού κινδύνου, βρίσκονται για ακόμα μια εβδομάδα Κύπρος, Ελλάδα (πέραν του μεγαλύτερου μέρους της Στερεάς Ελλάδας που βρίσκεται στην πορτοκαλί κατηγορία), Βουλγαρία, Ρουμανία, Κροατία, Αυστρία, Ιρλανδία, Λετονία και το μεγαλύτερο μέρος της Γερμανίας. Η Σλοβενία εξακολουθεί να βρίσκεται στην βαθιά κόκκινη κατηγορία, στην οποία πέρασαν επίσης Εσθονία και η Λιθουανία.
Ο χάρτης και τα σχετικά δεδομένα δημοσιοποιούνται από τον ECDC κάθε Πέμπτη, στηρίζοντας τις προσπάθειες που γίνονται στη βάση σχετικής εισήγησης του Συμβουλίου της ΕΕ για συντονισμό των περιορισμών στην ελεύθερη διακίνηση λόγω της πανδημίας. Οι χάρτες βασίζονται στα τελευταία στοιχεία που βρίσκονται στη βάση των δεδομένων που αποστέλλονται από τα κράτη μέλη στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Επιτήρησης (TESSy) μέχρι τα μεσάνυχτα της Τρίτης.