ΚΟΣΜΟΣ
Κρούσματα σεξισμού στη γερμανική βουλή
Σεξισμός υπάρχει παντού και δεν θα μπορούσε να εξαιρεθεί ο χώρος της βουλής στο Βερολίνο. Τα περιστατικά προέρχονται συνήθως από τα έδρανα του ακροδεξιού AfD.
SHARE:
Βρισιές, όπως «θα σε πηδ…. μέχρι θανάτου» παίρνει συχνά η Κλαούντια Ροτ υπό μορφή μέιλ. Προσβολές, όπως "σκυλόφατσα", είναι το πιο ήπιο μήνυμα μίσους, που εδώ και χρόνια παίρνει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Αυτό που συναντώ περισσότερο είναι σεξουαλικές βίαιες φαντασιώσεις» λέει. «Οι άνδρες κάνουν ό,τι μπορούν για να πληγώσουν, να υποβιβάσουν και να σκοτώσουν τη ψυχή μιας γυναίκας με απειλές για σεξουαλική βία».
Η 66χρονη Ροτ έγινε πρόσφατα υφυπουργός Πολιτισμού στη νέα κυβέρνηση Σολτς. Και ξέρει τι λέει. Βρίσκεται στην ανδροκρατούμενη γερμανική βουλή εδώ και χρόνια, όπου ήταν επίσης για ένα διάστημα αντιπρόεδρος μέχρι το 2021.
Αισχρές εκφράσεις
Όταν ρωτήθηκε για τις σεξιστικές επιθέσεις στη βουλή, η πολιτικός των Πρασίνων ανέφερε παραδείγματα. Για βάρβαρες αντιδράσεις, όταν μιλά μια γυναίκα, για άνδρες βουλευτές που δεν θέλουν καν να ακούσουν, όταν στο βήμα βρίσκεται γυναίκα. «Οι γυναίκες μου λένε ότι αισθάνονται σαν να περνούν από σκανάρισμα, όταν βαδίζουν προς το βήμα, μετά ακούγονται σφυρίγματα». Συνομιλώντας με την Ροτ γίνεται σαφές ότι ακόμη κι αν στο χώρο του διαδικτύου γίνονται τα πιο αισχρά πράγματα, ο χώρος της βουλής κάθε άλλο παρά απαλλαγμένος είναι από σεξισμό. Αυτό προκύπτει και από μελέτη του Ινστιτούτου Allensbach, που δημοσιεύτηκε τέλη του 2021. 4 στις 10 γυναίκες πολιτικοί διηγούνται ότι είχαν εμπειρίες με σεξιστικές συμπεριφορές στην καθημερινότητά τους. Η υπουργός Οικογένειας Άνε Σπίγκελ, νέα βουλευτής στην κεντρική βουλή, προηγουμένως υπουργός στο κρατίδιο Ρηνανία Παλατινάτο, αναφέρει ότι «δεν χρειάστηκε να ρωτήσει πολύ στη βουλή για να μάθει ότι κι άλλες γυναίκες έχουν βιώσει σεξισμό. Και μάλιστα από όλα τα κόμματα".
Δέχονται "ντροπιαστικές επιθέσεις μόνο και μόνο επειδή είναι γυναίκες". Ένα φαινόμενο που σύμφωνα με την Σπίγκελ απευθύνεται και σε μέλη της κοινότητας LGBTIQ. Στην ερώτηση από πού προέρχονται οι σεξιστικές επιθέσεις, λέει ότι προέρχονται κυρίως από το ακροδεξιό κόμμα AfD. «Μου είπαν για ορισμένα περιστατικά που συνέβησαν στη βουλή την τελευταία νομοθετική περίοδο, το βρήκα φρικιαστικό». Παρόμοια εμπειρία έχει κάνει και κατά την θητεία της στο τοπικό κοινοβούλιο της Ρηνανίας Παλατινάτου. Βίωσε φωνές με ύβρεις «κάτω από τη ζώνη». Η βουλευτής του FDP Άνια Σουλτς, για πρώτη φορά βουλευτής στην ομοσπονδιακή βουλή, αναφέρει ότι οι γυναίκες αντιμετωπίζονται ενίοτε διαφορετικά, μόνο και μόνο επειδή είναι γυναίκες.
Αποφασισμένη να πάρει μέτρα η πρόεδρος
Η μέχρι τώρα χειρότερη εμπειρία της στην ολομέλεια ήταν μια παρατήρηση προς βουλευτή από τα έδρανα των συναδέλφων της από το ΑfD: «Πού ξέχασε αυτή τα βυζιά της;». Ο εκπρόσωπος για οικογενειακές υποθέσεις της Κ.Ο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Σένκε Ριξ αναφερόμενος στο AfD του καταλογίζει ότι υποβαθμίζει τις γυναίκες στον ρόλο της μητέρας, της οποίας το καθήκον, όπως θεωρούν οι βουλευτές του, είναι να γεννούν παιδιά και να τα μεγαλώνουν μόνες τους. Το κόμμα επιδιώκει έτσι τον στόχο να γεννηθούν πολλά γερμανάκια για να μην πεθάνει η Γερμανία. Το ίδιο το AfD δείχνει προς την άλλη κατεύθυνση. Ο εκπρόσωπος για οικογενειακές υποθέσεις της Κ.Ο. του κόμματος Μάρτιν Ράιχαρντ απορρίπτει τις κατηγορίες και τις αποδίδει στις «φεμινίστριες των Πρασίνων που διακρίνονται για το σεξισμό τους κατά των ανδρών».
Υποστηρίζει μάλιστα ότι το θέμα του σεξισμού παίζει «δευτερεύοντα ρόλο». Αλλά από την άλλη αναφέρεται σε ύβρεις που δέχθηκαν γυναίκες από την παράταξή του, όπως «ναζιστικό μ…». Η πρόεδρος ης βουλής Μπέρμπελ Μπας υπογράμμισε ότι όποιος κι αν βρίσκεται στην έδρα της για να διευθύνει τις κοινοβουλευτικές συζητήσεις, θα αντιμετωπίζει σεξιστικές προσβολές με «ξεκάθαρα λόγια», κι αν χρειαστεί και με μέτρα που προβλέπονται στον κανονισμό της βουλής. «Σεξισμός ή σεξιστικές προσβολές είναι απαράδεκτες, είναι τεράστια ταπείνωση για τους θιγόμενους και προσβάλλει την αξιοπρέπεια του χώρου». Η Μπας είναι αποφασισμένη να πάρει μέτρα, εν ανάγκη καταγγέλλοντας τα περιστατικά.
Πηγή: DW/ Φατιμά Αμπάς/dpa / Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου