ΚΟΣΜΟΣ

Κρίσιμη τηλεδιάσκεψη Ερντογάν – Μέρκελ – Μισέλ: «Ξεκλειδώνουν» οι διερευνητικές επαφές

Το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ δεν κατέληξε τη Δευτέρα σε κοινή θέση για το θέμα των κυρώσεων παραπέμποντας στη Σύνοδο Κορυφής. 

No profile pic

Εν αναμονή ανακοινώσεων για την έναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας - Τουρκίας, ο χρόνος κυλά αντίστροφα για την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής. Τα βλέμματα είναι στραμμένα στην αυριανή (Τρίτη) τηλεδιάσκεψη Ερντογάν –Μέρκελ - Μισέλ, πόσο μάλλον που το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ δεν κατέληξε τη Δευτέρα σε κοινή θέση για το θέμα των κυρώσεων παραπέμποντας στη Σύνοδο Κορυφής. 

Οι ανακοινώσεις για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών είναι θέμα ωρών, με την Τουρκία πιθανότατα για εσωτερικούς λογούς να τρενάρει την ανακοίνωση. Καθοριστική προς αυτή την κατεύθυνση αναμένεται η τηλεδιάσκεψη που αναμένεται να «ξεκλειδώσει» τις σχετικές ανακοινώσεις ενόψει της Συνόδου Κορυφής. Οι διερευνητικές επαφές είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες την προσεχή Πέμπτη. 

Το Συμβούλιο δεν έλαβε αποφάσεις ούτε για τη Λευκορωσία, με την Κύπρο να ασκεί βέτο στις κυρώσεις κατά του καθεστώτος Λουκασένκο ζητώντας και την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας 

«Είμαστε πεπεισμένοι ως προεδρεύοντες στο Συμβούλιο ότι είναι αναγκαίο να φέρουμε και τις δυο πλευρές στο τραπέζι (σ.σ Τουρκία – Ελλάδα), πιστεύουμε ότι είναι εφικτό, έχουμε διπλωματικό παράθυρο ως το Συμβούλιο αυτής της εβδομάδας και θέλουμε να το αξιοποιήσουμε ώστε να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις για διπλωματική λύση» τόνισε από τις Βρυξέλλες ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας.  

«Θετικό δείγμα» χαρακτήρισε την αποχώρηση του Ορόυτς Ρέις ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας από το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, τονίζοντας ωστόσο πρόκειται για «ένα πρώτο δείγμα». Παράλληλα, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι «η Τουρκία πρέπει να δώσει πολλά άλλα απτά δείγματα σεβασμού του διεθνούς δικαίου».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης επανέλαβε ότι η ΕΕ δεν μπορεί να έχει επιλεκτική αντίδραση όταν παραβιάζεται το διεθνές δίκαιο αναλόγως του ποιος προβαίνει σε αυτή την παραβίαση. «Δε θα πρέπει να αναλωνόμαστε μόνο στις συζητήσεις, αλλά απαιτείται και εφαρμογή των αποφάσεων ΕΕ».

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση