ΚΟΣΜΟΣ

Κρίση στην Αϊτή: Η Κένυα θα αναπτύξει 2.500 αστυνομικούς στη χώρα ως τον Ιανουάριο

Κρίση στην Αϊτή: Η Κένυα θα αναπτύξει 2.500 αστυνομικούς στη χώρα ως τον Ιανουάριο

Ο πρόεδρος της Κένυας, ο Γουίλιαμ Ρούτο, διαβεβαίωσε χθες Πέμπτη ότι η χώρα του αναμένει πως θα έχει ολοκληρωθεί "ως τον Ιανουάριο" του 2025 η ανάπτυξη της πλήρους δύναμης της Πολυεθνικής Αποστολής Υποστήριξης Ασφαλείας (ΠΑΥΑ) στην Αϊτή, που το Πορτ-ο-Πρενς αιτείται πλέον να μεταμορφωθεί σε ειρηνευτική δύναμη, υπό τη σημαία του ΟΗΕ.

Τον Οκτώβριο του 2023, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έδωσε πράσινο φως στην ανάπτυξη της ΠΑΥΑ, την ηγεσία της οποίας προσφέρθηκε να αναλάβει το Ναϊρόμπι, για να βοηθηθεί η αϊτινή αστυνομία, που δεν ήταν σε θέση να αντιμετωπίσει τη δράση πάνοπλων συμμοριών οι οποίες λυμαίνονται τη χώρα.

Η Κένυα άρχισε το καλοκαίρι την ανάπτυξη των πρώτων ομάδων, και πλέον στο πεδίο βρίσκονται περίπου 400 αστυνομικοί, στους οποίους προστέθηκαν λίγοι περισσότεροι από είκοσι άνδρες που έστειλαν η Τζαμάικα και το Μπελίζ.

Η Κένυα και χώρες της Καραϊβικής, της Αφρικής και της Ασίας είναι "έτοιμες να αναπτύξουν δυνάμεις, αλλά τις εμποδίζουν οι ελλείψεις εξοπλισμού, επιμελητείας και κεφαλαίων", σημείωσε ο κενυάτης πρόεδρος στο βήμα του ΟΗΕ.

"Πρέπει να υπογραμμίσω ότι παρ’ όλ’ αυτά η Κένυα θα αναπτύξει επιπλέον δυνάμεις" ώστε η δύναμη "να φθάσει τους 2.500 αστυνομικούς ως τον Ιανουάριο" της επόμενης χρονιάς, πρόσθεσε.

Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στα μέσα Σεπτεμβρίου στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είχε στηλιτεύσει την έλλειψη χρηματοδοτήσεων για την ΠΑΥΑ, χαρακτηρίζοντάς τη "απαράδεκτη".

Προχθές, τόνισε πως το ειδικό ταμείο του ΟΗΕ για τη χρηματοδότηση της αποστολής έχει πλέον λάβει 85,3 εκατ. δολάρια, ποσό που παραμένει "εντελώς ανεπαρκές".

Με αυτό το φόντο, όπως και οι ΗΠΑ, ο πρόεδρος του συμβουλίου μετάβασης στην Αϊτή καλεί πλέον η ΠΑΥΑ να μεταμορφωθεί σε ειρηνευτική αποστολή των Ηνωμένων Εθνών.

Το Πορτ-ο-Πρενς θέλει να συζητηθεί η "μεταμόρφωση της πολυεθνικής αποστολής υποστήριξης ασφαλείας σε αποστολή διατήρησης της ειρήνης με εντολή του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών", είπε ο Εντγκάρ Λεμπλάνκ Φιλς στην ομιλία του κατά την "εβδομάδα υψηλού επιπέδου" της Γενικής Συνέλευσης στη Νέα Υόρκη.

Πριν από έναν χρόνο, η προηγούμενη αϊτινή κυβέρνηση, με επικεφαλής τον τότε πρωθυπουργό Αριέλ Ανρί —αναγκάστηκε να παραιτηθεί την άνοιξη, υπό την πίεση συμμοριών— ζήτησε βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα για να υποστηριχθεί η αστυνομία, που αδυνατούσε να ελέγξει την κατάσταση, αλλά η ιδέα να αναπτυχθεί νέα δύναμη του ΟΗΕ αποκλείστηκε.

Οι Αϊτινοί έχουν οδυνηρές εμπειρίες από προηγούμενες τέτοιες αποστολές.

Κυανόκρανοι της Αποστολής των Ηνωμένων Εθνών για τη Σταθεροποίηση στην Αϊτή (MINUSΤAÇ), που ήταν παρούσα από το 2004 ως το 2017, είχαν μεταφέρει στη χώρα το βακτήριο της χολέρας, προκαλώντας επιδημία η οποία στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 10.000 ανθρώπους.

"Ωστόσο δεν είναι πολύ αργά για να υπάρξει δράση και για να αντληθούν διδάγματα από το παρελθόν", σημείωσε ο Εντγκάρ Λεμπλάνκ Φιλς.

Εκτίμησε ιδίως ότι η μετατροπή της αποστολής υπό την ηγεσία της Κένυας σε ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών θα επέτρεπε να "εξασφαλιστεί πιο σταθερή χρηματοδότηση και να διευρυνθούν οι δυνατότητές της".

Στο πλαίσιο της ανανέωσης της εντολής που δόθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στη διεθνή αποστολή —για την οποία αναμένεται να διεξαχθεί ψηφοφορία τη Δευτέρα 30ή Σεπτεμβρίου—, οι ΗΠΑ εισηγήθηκαν στις αρχές Σεπτεμβρίου η ΠΑΥΑ να μεταμορφωθεί σε ειρηνευτική αποστολή του διεθνούς οργανισμού, κάτι ωστόσο για το οποίο δεν υπάρχει ομοφωνία.

Στην πιο πρόσφατη εκδοχή του σχεδίου απόφασης, που περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου, το Συμβούλιο Ασφαλείας εκφράζει "την πρόθεσή του να εξετάσει την ανάπτυξη ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ" και καλεί τα κράτη μέλη να αυξήσουν τις συνεισφορές τους, σε κεφάλαια ή εξοπλισμό, στην ΠΑΥΑ.

Η ανάπτυξη της αποστολής επέτρεψε να υπάρξουν κάποιες πρόοδοι σε τοπικό επίπεδο, όπως η επαναλειτουργία του διεθνούς αεροδρομίου της πρωτεύουσας, όμως η κατάσταση ασφαλείας παραμένει κρίσιμη στην Αϊτή.

Η χώρα υποφέρει εδώ και πολύ καιρό από τη βία συμμοριών που τη λυμαίνονται, όμως τους τελευταίους μήνες η δράση των κακοποιών κορυφώθηκε, εντείνοντας ακόμα περισσότερο την ανθρωπιστική κρίση.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση