ΚΟΣΜΟΣ
Κρεμλίνο για Αγία Σοφία: Να ληφθούν υπόψη οι ενστάσεις μας
Την ελπίδα ότι η τουρκική ηγεσία θα λάβει υπόψη της το καθεστώς «μνημείου του παγκόσμιου πολιτισμού» για την Αγία Σοφία, εξέφρασε ο εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου της Ρωσίας
SHARE:
«Πρόκειται, φυσικά, για ένα αγαπητό παγκοσμίως αριστούργημα για τουρίστες από όλες τις χώρες, που επισκέπτονται την Τουρκία, μεταξύ αυτών και για τους τουρίστες, που φθάνουν από τη Ρωσία, για τους οποίους εκτός από την τουριστική αξία, η Αγία Σοφία έχει μια βαθιά ιερή πνευματική αξία», είπε ο κ. Πεσκόφ, συμπληρώνοντας ότι «υπολογίζουμε πως όλα αυτά θα ληφθούν υπόψη από τους Τούρκους συναδέλφους και εταίρους μας».
Την ίδια στιγμή ο κ. Πεσκόφ είπε ότι το Κρεμλίνο θεωρεί την απόφαση «εσωτερική υπόθεση της Τουρκικής Δημοκρατίας», διαφοροποιούμενος από τις «επεμβατικού» χαρακτήρα δηλώσεις άλλων χωρών, συμπληρώνοντας ότι δηλώσεις για το θέμα έκαναν επίσης νωρίτερα ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλος και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Βερσίνιν.
Ο προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ζήτησε να διασωθεί το ουδέτερο καθεστώς του Ναού της Αγίας Σοφίας ως μουσείου, «ένα σύμβολο για εκατομμύρια χριστιανούς» και ένα από τα μέγιστα μνημεία του χριστιανικού πολιτισμού.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Βερσίνιν δήλωσε ότι η Ρωσία υπολογίζει ότι η Τουρκία, κατά τη λήψη των αποφάσεων για το μέλλον της Αγίας Σοφίας, θα λάβει υπόψη της «την παγκόσμια σημασία αυτού του ιστορικού μνημείου».
Ενώ οι προβεβλημένοι εκπρόσωποι της ρωσικής πολιτικής ηγεσίας τηρούν το διπλωματικό πρωτόκολλο στις διατυπώσεις τους, ο γνωστός βουλευτής της ρωσικής Κρατικής Δούμας Κονσταντίν Ζατούλιν, ο οποίος δραστηριοποιείται και στην Διακοινοβουλευτική Επιτροπή Ορθοδοξίας, δήλωσε ότι η κυβέρνηση της σημερινής Τουρκίας «μοιάζει να θέλει να μας επιστρέψει στον Μεσαίωνα» και προχωρά σε μια «ανάρμοστη προσπάθεια να ανυψώσει το ηθικό των πιστών της μιας πλευράς (μουσουλμάνους) εις βάρος των άλλων (χριστιανών), να θυμίσει και πάλι τον εφιάλτη της συντριβής του χιλιετούς βυζαντινού πολιτισμού, το αρχιτεκτονικό αριστούργημα του οποίου χρησιμοποιούνταν στη συνέχεια επί αιώνες ως απόδειξη της νίκης επί των δημιουργών του».