Η ψυχολογική κούραση που έχει επιφέρει η τήρηση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης αναδεικνύεται καθοριστικός παράγοντας και μεγάλη πρόκληση στον περιορισμό της πανδημίας του κορωνοϊού η οποία βαίνει προς τον όγδοο μήνα της.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η κούραση αυτή αφορά κυρίως τους νέους οι οποίοι διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο από τον Covid-19 (είτε σοβαρής λοίμωξης είτε θανάτου) ενώ παράλληλα τους κοστίζει περισσότερο, σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, ο περιορισμός στο σπίτι.
Από την Ιαπωνία έως την Ισπανία και τις ΗΠΑ, τα κρούσματα μεταξύ των millennials και της «γενιά Ζ» προκαλούν νέες εξάρσεις που δεν φαίνεται να υποχωρούν παρά τους νέους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί. Η ανησυχητική αυτή τάση αποκαλύπτει πως τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης αποδεικνύονται αναποτελεσματικά για μεγάλο χρονικό διάστημα, και παρά την αρχική εντυπωσιακή αποτελεσματικότητά τους στον έλεγχο της πανδημίας σε ολόκληρο τον κόσμο τους προηγούμενους μήνες.
«Το πρόβλημα είναι ότι καλούμαστε να αλλάξουμε τη συμπεριφορά ανθρώπων 20 και 30 χρονών» λέει ο καθηγητής στην Ιατρική Σχολή της Καμπέρα ,Peter Collignon.
Οι λόγοι που οι νέοι «ξεστρατίζουν» βγαίνοντας έξω είναι διάφοροι. Άλλοι μετακινούνται για να πάνε στις δουλειές τους, άλλοι για να φροντίσουν κάποιον, άλλοι για να διασκεδάσουν σε κάποιο μπαρ ή νυχτερινό κέντρο και άλλοι για να συμμετάσχουν σε Covid-19 πάρτι φλερτάροντας συνειδητά με τον ιό. Τέτοιες συμπεριφορές προκάλεσαν άλλωστε την αντίδραση του επικεφαλής επιδημιολόγου του Λευκού Οίκου Άντονι Φάουτσι, ο οποίος ζήτησε από τις νεότερες ηλικίες στις ΗΠΑ να είναι πιο υπεύθυνοι πολίτες και να μην προωθούν την εξάπλωση της πανδημίας.
Για κυβερνήσεις, ωστόσο, που αντιμετωπίζουν εξάρσεις του κορωνοϊού και δεδομένου ότι ένα αποτελεσματικό εμβόλιο αργεί ακόμα, δεν υπάρχουν πολλές επιλογές εκτός από την έκκληση για την παραμονή στο σπίτι.