ΚΟΣΜΟΣ
Κορωνοϊός: Απίστευτες εικόνες στη Σουηδία -Γεμάτα τα πάρκα και τα καφέ
Μία από τις χειρότερες ήταν η χθεσινή ημέρα για τη χώρα με 172 νεκρούς μέσα σε ένα 24ωρο
SHARE:
Την ώρα που η Ευρώπη παίρνει αυστηρά περιοριστικά μέτρα κατά της πανδημίας του κορωνοϊού, η Σουηδία συνεχίζει να μην αντιλαμβάνεται τον κίνδυνο.
Χθες, στην χώρα καταγράφηκαν άλλοι 172 θάνατοι από κορωνοϊό και 682 νέα κρούσματα, σε μία από τις πιο ζοφερές ημέρες από την έναρξη της κρίσης. Οι 172 αυτοί νέοι θάνατοι είναι το δεύτερο μεγαλύτερο ρεκόρ, πίσω από τον προχθεσινό αριθμό των 185 θανάτων. Πλέον, στην Σουηδία – που δεν έχει επιβάλει ακόμη αυστηρά περιοριστικά μέτρα όπως έχει κάνει η υπόλοιπη Ευρώπη – ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 1.937, πολύ υψηλότερος από τις γειτονικές Δανία (384 νεκροί), την Νορβηγία (169 θάνατοι) ή την Φινλανδία (149 νεκροί). Άλλα 682 νέα κρούσματα φέρνουν το σύνολο σε 16.004 στην μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο για σχεδόν δύο εβδομάδες, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Ωστόσο, αξιωματούχοι υγείας πιστεύουν πως ο ιός μπορεί να έχει φτάσει στο αποκορύφωμά του στην περιοχή της Στοκχόλμης, η οποία αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 1/3 των κρουσμάτων της Σουηδίας.
Οι καφετέριες και τα μπαρ στην Σουηδία παραμένουν ανοιχτά παρά την εξάπλωση του κορωνοϊού.
Ωστόσο, το 1/3 του πληθυσμού της Στοκχόλμης ενδέχεται να έχει ήδη προσβληθεί από τον ιό μέχρι την 1η Μαϊού, οι ειδικοί προβλέπουν, περιορίζοντας πιθανώς την εξάπλωση της νόσου. «Ήδη, λιγότερο από μια εβδομάδα πριν, η κορύφωση είχε επιτευχθεί, τουλάχιστον σύμφωνα με αυτό το μοντέλο, και μπορούμε να περιμένουμε λίγα ακόμη κρούσματα κάθε μέρα» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Άντερς Βάλενστεν, αναπληρωτής επιδημιολόγος. Αλλά πρόσθεσε: «Πρέπει επίσης να θυμάστε… ότι τα 2/3 δεν έχουν μολυνθεί και μπορεί να κολλήσουν».
Περισσότεροι θάνατοι στην Στοκχόλμη
Η Στοκχόλμη αντιπροσωπεύει επίσης τους 1.070 από τους 1.937 συνολικούς θανάτους στην χώρα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Ο Βάλενστεν είπε ότι ήταν πολύ νωρίς για να πει πότε ο αριθμός των θανάτων στην Στοκχόλμη θα αρχίσει να μειώνεται. «Η καμπύλη για τον αριθμό των νέων κρουσμάτων δεν έχει αρχίσει ακόμη να μειώνεται, οπότε δεν έχουμε φτάσει εκεί» τόνισε.
Η ηλιόλουστη χθεσινή μέρα, έκανε τους Σουηδούς να ξεχυθούν στα πάρκα
Ο Βάλενστεν δήλωσε ότι το πλεονέκτημα της ήπιας προσέγγισης της Σουηδίας απέναντι στον κορωνοϊό είναι ότι μπορούν να διατηρηθούν τα συμβουλευτικά μέτρα περισσότερο από ένα συνολικό lockdown. Να σημειωθεί πως η Σουηδία δεν έχει επιβάλει αυστηρά περιοριστικά μέτρα όπως έκανε το μεγαλύτερο τμήμα της Ευρώπης, πράγμα που σημαίνει ότι μπαρ, εστιατόρια, καταστήματα και σχολεία είναι ακόμη ανοιχτά. Απαγορεύτηκαν, ωστόσο, οι συγκεντρώσεις περισσότερων από 50 ατόμων μαζί με επισκέψεις σε γηροκομεία, αλλά κατά τα άλλα συνιστάται η κοινωνική απομάκρυνση παρά η επιβολή των αυστηρών κανόνων.
Κι ενώ οι περισσότερες χώρες αρχίζουν να χαλαρώνουν τα πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα, ο Βάλενστεν είπε ότι είναι πολύ νωρίς για την Σουηδία να αλλάξει πορεία. «Εξετάζουμε πότε θα είναι δυνατόν να χαλαρώσουμε διάφορους περιορισμούς και πού θα χαλαρώσουν πρώτα, αλλά όπως το βλέπουμε, δεν έχει περάσει ακόμη ο κίνδυνος»
Η Σουηδία έχει πολύ περισσότερους θανάτους από την Δανία, την Νορβηγία και την Φινλανδία, μια διαφορά που δεν εξηγείται αν συγκριθεί με το μέγεθος των πληθυσμών τους. Η Φινλανδία έχει επιβάλει ελέγχους στην ελεύθερη κυκλοφορία στα σύνορά της με την Σουηδία, φοβούμενη την εξάπλωση του κορωνοϊού. Η Σουηδία όμως επιμένει πως η στρατηγική της είναι σωστή - παρά τις αντιδράσεις - επειδή οι άνθρωποι πρέπει να «κατανοήσουν και να αποδεχτούν» τα μέτρα μακροπρόθεσμα και όχι να αναγκαστούν να τα υπακούσουν. «Εάν όλοι αναλάβουν την ευθύνη τους, μαζί θα το ξεπεράσουμε» δήλωσε ο πρωθυπουργός Στέφαν Λόφβεν.
Η κοινωνική απόσταση δεν βρίσκει εφαρμογή στην Σουηδία
Αξιωματούχοι λένε ότι «οι κάτοικοι της Σουηδίας έχουν υψηλό επίπεδο εμπιστοσύνης στις κυβερνητικές υπηρεσίες» πράγμα που σημαίνει ότι ακολουθούνται ευρέως τα συμβουλευτικά μέτρα.
«Στην παρούσα κατάσταση, οι κάτοικοι της Σουηδίας ενεργούν υπεύθυνα για να μειώσουν την εξάπλωση της λοίμωξης, για παράδειγμα, περιορίζοντας τις κοινωνικές τους επαφές» λέει η κυβέρνηση, ωστόσο, οι φωτογραφίες διεθνών πρακτορείων δείχνουν πλήθος κόσμου να έχει ξεχυθεί στα πάρκα, τις πλατείες αλλά και τα καφέ, χωρίς να διατηρούν ασφαλείς αποστάσεις προστασίας.