ΚΟΣΜΟΣ
Κορωνοϊός: Αμφιβολίες για την στρατηγική της Σουηδίας
Καταιγίδα κρουσμάτων στην Στοκχόλμη
SHARE:
Ξέραμε το βρετανικό φλέγμα, τώρα θα πρέπει να συνηθίσουμε και την αταραξία της Σουηδίας απέναντι στην πανδημία του κορωνοϊού.
Την Παρασκευή, 4 Απριλίου, τρεις υπουργοί της σουηδικής κυβέρνησης προσπάθησαν να εξηγήσουν την στρατηγική που ακολουθεί η χώρα, εντελώς αντίθετη από αυτή του υπόλοιπου πλανήτη.
Στη Σουηδία δεν υπάρχει περιορισμός της κυκλοφορίας, τα σχολεία παραμένουν ανοιχτά, οι Σουηδοί μπορούν ακόμη να πηγαίνουν στο εστιατόριο και στο κομμωτήριο. Ωστόσο, η επιδημία γνώρισε ραγδαία επιδείνωση τις τελευταίες ημέρες: οι 111 νεκροί έγιναν 282 ενώ 59 θάνατοι καταγράφηκαν σε μια μόνο ημέρα, την περασμένη Τετάρτη.
Η υπουργός Υγείας της Σουηδίας Lena Hallengren, προσπάθησε να αιτιολογήσει την στρατηγική της χώρας της και να αποκρούσει την κριτική ότι η κυβέρνηση έκανε λάθος: «Επικεντρωθήκαμε στα ηλικιωμένα άτομα. Δεν υπάρχει λόγος να επιβάλλουμε περιορισμό κυκλοφορίας, όπως γίνεται σε άλλες χώρες, οι δικές μας οδηγίες για κοινωνική απόσταση και υγιεινή ακολουθούνται από τους Σουηδούς. Στην Στοκχόλμη υπάρχουν 70% λιγότεροι άνθρωποι στο κέντρο της πόλης και 50% λιγότεροι στα μέσα μεταφοράς. Το ένα τρίτο του πληθυσμού εργάζεται από το σπίτι του. Αυτά τα αποτελέσματα μας επιβεβαιώνουν ότι τα περιοριστικά μέτρα δεν είναι ο μοναδικός τρόπος να αλλάξουμε τη συμπεριφορά μας», δήλωσε.
Η Σουηδία έχει τον ίδιο στόχο με τις άλλες χώρες, να προστατεύσει τους πολίτες, αλλά τα εργαλεία που χρησιμοποιεί είναι διαφορετικά, υποστηρίζουν οι αρχές της χώρας. «Το μοντέλο μας βασίζεται στην υπευθυνότητα του καθενός και στην εμπιστοσύνη στα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση», δήλωσε από την πλευρά της υπουργός Εξωτερικών Ann Linde.
Ωστόσο, η μεγάλη αύξηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού και θανάτων στη Στοκχόλμη, προκάλεσε ερωτήματα και αμφισβήτηση σχετικά με τη στρατηγική της Σουηδίας και την απόφασή της να πολεμήσει την επιδημία χωρίς να επιβάλει απαγόρευση της κυκλοφορίας. Μεταξύ των γειτονικών χωρών της Σουηδίας, η Δανία έκλεισε τα σύνορά της και τα σχολεία της, όπως και η Νορβηγία, την ώρα που η Φινλανδία απομόνωσε το αστικό της κέντρο.
«Δεν έχουμε επιλογή, πρέπει να κλείσουμε τη Στοκχόλμη τώρα αμέσως» δήλωσε στο Reuters η Σεσίλια Σόντερμπεργκ-Νάουκλερ, καθηγήτρια Μικροβιολογίας στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα.
Πρόκειται για μία από τους 2.000 ακαδημαϊκούς, γιατρούς και επιστήμονες που υπέγραψαν ανοικτή επιστολή προς την κυβέρνηση στα τέλη του περασμένου Μαρτίου, καλώντας την να λάβει αυστηρότερα μέτρα για να προστατεύσει το σύστημα υγείας της χώρας.
«Πρέπει να θέσουμε υπό έλεγχο την κατάσταση, δεν μπορούμε να κινούμαστε προς μια κατάσταση, όπου θα επικρατήσει το απόλυτο χάος. Κανείς δεν ακολούθησε αυτόν τον δρόμο, επομένως γιατί εμείς θα πρέπει να είμαστε οι πρώτοι που θα τον δοκιμάσουμε, στη Σουηδία, χωρίς τη συναίνεση πολιτών», συμπλήρωσε.
Η Σουηδία κατέγραψε την Παρασκευή 612 νέα κρούσματα, με αποτέλεσμα το σύνολο των κρουσμάτων να ανέρχεται σε 6.000. Ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 333 με τη χώρα να θρηνεί σε καθημερινή βάση περίπου 25 με 30 θύματα, σύμφωνα με τη Υπηρεσία Υγείας της χώρας.
Υπάρχουν ενδείξεις ότι ο ιός διασπείρεται στους οίκους ευγηρίας, κυρίως στην πρωτεύουσα, όπου το προσωπικό σε νοσοκομεία και γηροκομεία προειδοποιεί δημοσίως για την έλλειψη προστατευτικού εξοπλισμού όπως μάσκες.
Τοπικός αξιωματούχος περιέγραψε μια «καταιγίδα» κρουσμάτων COVID-19 με την οποία είναι αντιμέτωπη πλέον η Στοκχόλμη, που άνοιξε ένα νοσοκομείο εκστρατείας σε ένα συνεδριακό συγκρότημα νότια του κέντρου της πόλης και απηύθυνε έκκληση προς όλους όσοι έχουν ιατρική εκπαίδευση να βοηθήσουν στη φροντίδα των ασθενών.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε εντός της εβδομάδας ο πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν ρωτήθηκε για το αν ο αυξανόμενος αριθμός των κρουσμάτων στους οίκους ευγηρίας της χώρας αποτελεί απόδειξη αποτυχημένης στρατηγικής, απαντώντας πως «δεν νομίζω ότι είναι ένδειξη. Έτσι δείχνει η κατάσταση στην Ευρώπη. Εμείς έχουμε πει ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί προτού βελτιωθεί».