ΚΟΣΜΟΣ
“Κόρη πλήρους απασχόλησης” – Η ασυνήθιστη επιλογή για τους νεαρούς Κινέζους
Το «καταφύγιο» των άνεργων νεαρών πτυχιούχων και των εξουθενομένων εργαζόμενων του "996"
Περνάει τη μέρα της πλένοντας πιάτα, ετοιμάζοντας γεύματα για τους γονείς της και κάνοντας άλλες δουλειές του σπιτιού. Είναι ακόμη ένα «παιδί πλήρους απασχόλησης» , φαινόμενο που ανθίζει τα τελευταία χρόνια στην Κίνα.
Η εξουθενωμένη από τα 16ωρα δουλείας, η 29χρονη Τζούλι, εγκατέλειψε τη δουλειά της ως προγραμματίστρια παιχνιδιών στο Πεκίνο τον Απρίλιο, για να γίνει “κόρη πλήρους απασχόλησης”.
Οι γονείς της πληρώνουν τα περισσότερα από τα καθημερινά της έξοδα, αλλά η ίδια αρνήθηκε την προσφορά τους για μηνιαίο μισθό 2.000 γιουάν (280 δολάρια, 215 λίρες).
Η προτεραιότητά της, άλλωστε, είναι να πάρει μια ανάσα:. “Ζούσα σαν κινούμενο πτώμα”, είπε στο BBC.
Καλύτερα λεφτά από όσα πλήρωναν οι εργοδότες
Αφού ολοκλήρωσε πέρυσι το πτυχίο του στο μάρκετινγκ, ο Τσενγκ Τζουν δεν μπόρεσε να βρει ούτε μία αξιοπρεπώς αμοιβόμενη δουλειά. Έτσι, ο 22χρονος αποφάσισε να δεχτεί την προσφορά εργασίας, από τους γονείς του.
Ο Τσενγκ περνάει τώρα το χρόνο του στο σπίτι του στην επαρχία Τζιανγκσού της ανατολικής Κίνας. Καθαρίζει. πηγαίνει τη μικρή του αδελφή στο σχολείο και κάνει εξωτερικές εργασίες ως για την οικογένειά του. Σε αντάλλαγμα, λαμβάνει μισθό 4.000 γιουάν (550 δολάρια).
Είναι μια πολύ καλύτερη συμφωνία από ό,τι προσέφεραν άλλοι εργοδότες, λέει ο Τσενγκ. Υπάρχει μόνο ένα μειονέκτημα: Η δουλειά δεν προσδίδει σεβασμό.
Μια «ασυνήθιστη» επιλογή
Οι εξαντλητικές ώρες εργασίας και η ζοφερή αγορά εργασίας αναγκάζουν τους νέους στην Κίνα να κάνουν ασυνήθιστες επιλογές.
Σε όλη τους την ζωή οι νεαροί Κινέζοι άκουγαν ότι η σκληρή δουλειά για να σπουδάσουν και να κυνηγήσουν πτυχία θα αποδώσει καρπούς. Τώρα όμως αισθάνονται ηττημένοι και παγιδευμένοι.
Η Τζούλι είναι μέρος μιας όλο και αυξανόμενης ομάδας πτυχιούχων , που επιστρέφουν στην άνεση του σπιτιού τους είτε επειδή λαχταρούν ένα διάλειμμα από την εξαντλητική εργασιακή τους ζωή, είτε επειδή απλώς δεν μπορούν να βρουν δουλειά.
Ελπίδες ότι θα είναι προσωρινό
Περισσότεροι από ένας στους πέντε νέους ηλικίας 16 έως 24 ετών είναι άνεργοι στην Κίνα .
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την περασμένη Δευτέρα, η ανεργία στους νέους, ανέρχεται πλέον στο 21,3% – το υψηλότερο από τότε που οι αρχές άρχισαν να δημοσιεύουν στοιχεία το 2018.
Πολλά από τα λεγόμενα “παιδιά πλήρους απασχόλησης” λένε ότι σκοπεύουν να μείνουν στο σπίτι μόνο προσωρινά – θεωρούν ότι είναι μια περίοδος για να χαλαρώσουν, να προβληματιστούν και να βρουν καλύτερες δουλειές.
Αλλά αυτό είναι ευκολότερο να το λες παρά να το κάνεις. Η Τζούλι, έχει στείλει περισσότερες από 40 αιτήσεις εργασίας σε εταιρείες πρόσληψης τις τελευταίες δύο εβδομάδες – αλλά έχει λάβει μόνο δύο απαντήσεις για συνέντευξη. “Ήταν δύσκολο να βρω δουλειά πριν παραιτηθώ. Αφού παραιτήθηκα, έγινε ακόμη πιο δύσκολο”, λέει.
Το εξουθενωτικό “996”
Η εξουθένωση που οδηγεί τους εργαζόμενους να γίνουν “παιδιά πλήρους απασχόλησης” δεν προκαλεί καμία έκπληξη, δεδομένου ότι η Κίνα είναι γνωστή για την κακή ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής – η εργασιακή κουλτούρα στη χώρα αναφέρεται συχνά ως το λεγόμενο “996” – όπου οι άνθρωποι θεωρούν ότι είναι κανόνας να εργάζονται από τις 9 π.μ. έως τις 9 μ.μ., έξι ημέρες την εβδομάδα.
“Αν συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα γίνω πράγματι ένα παράσιτο”.
Η Τσεν Ντούντο, επίσης “κόρη πλήρους απασχόλησης”, εγκατέλειψε τη δουλειά της στον τομέα των ακινήτων νωρίτερα φέτος, καθώς ένιωθε όλο και περισσότερο εξαντλημένη αλλά και υποτιμημένη. Η 27χρονη δήλωσε ότι “μετά βίας της έμενε κάτι” ύστερα από την πληρωμή του ενοικίου.
Όταν επέστρεψε στο πατρικό της σπίτι στη νότια Κίνα, η Τσεν είπε ότι “ζει τη ζωή μιας συνταξιούχου”, ενώ το άγχος την έχει κυριεύσει. Λέει ότι ακούει συνεχώς δύο διαφορετικές φωνές στο κεφάλι της:
“Η μία μου λέει ότι είναι σπάνιο να έχεις τόσο ελεύθερο χρόνο, γι’ αυτό απόλαυσε τη στιγμή. Η άλλη με προτρέπει να σκεφτώ τι θα κάνω στη συνέχεια”.
“Αν αυτό συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα γίνω πράγματι ένα παράσιτο”.
“Αόρατη υπερωριακή εργασία”
Ο Τζάκι Ζενγκ, ο οποίος έφυγε πρόσφατα από τον κινεζικό τεχνολογικό γίγαντα Tencent, δήλωσε ότι έπρεπε να απαντάει σε σχεδόν 7.000 μηνύματα που σχετίζονται με τη δουλειά του εκτός ωραρίου εργασίας κάθε μέρα – ο 32χρονος το αποκαλεί “αόρατη υπερωριακή εργασία” επειδή, ενώ ήταν αναμενόμενη, δεν αποζημιωνόταν.
Τελικά παραιτήθηκε, αφού το άγχος από τη δουλειά του άφησε μια σοβαρή περίπτωση θυλακίτιδας, μια δερματική διαταραχή που προκαλείται από φλεγμονή των θυλακίων των τριχών.
Η “κατάρα των 35”
Ο Ζενγκ έχει βρει έκτοτε μια καλύτερη δουλειά, αλλά είπε ότι άλλοι δεν είναι τόσο τυχεροί. Πολλοί αντιμετωπίζουν επίσης τη λεγόμενη “κατάρα των 35”, μια ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση στην Κίνα ότι οι εργοδότες είναι λιγότερο πρόθυμοι να προσλάβουν εργαζόμενους ηλικίας άνω των 35 ετών – αντ’ αυτού προτιμούν τους νέους που είναι “λιγότερο ακριβοί”.
Αυτό το δίκοπο μαχαίρι των ηλικιακών διακρίσεων και των ζοφερών ευκαιριών απασχόλησης αποτελεί πρόκληση για όσους βρίσκονται στα μέσα της δεκαετίας των 30 που έχουν μια υποθήκη πάνω από το κεφάλι τους ή σκέφτονται να κάνουν οικογένεια.
Αυτό το δίκοπο μαχαίρι των ηλικιακών διακρίσεων και των δυσοίωνων ευκαιριών απασχόλησης αποτελεί πρόκληση για όσους είναι γύρω στα 30 και έχουν ένα δάνειο πάνω από το κεφάλι τους ή σκέφτονται να δημιουργήσουν οικογένεια.
Πτυχία πάνω έτοιμα για…τα σκουπίδια
Η απελπισία δεν είναι μικρότερη μεταξύ των φοιτητών πανεπιστημίου, σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που ορισμένοι, αποτυγχάνουν συνειδητά στις εξετάσεις τους, μόνο και μόνο για να καθυστερήσουν την αποφοίτησή τους.
Τις τελευταίες εβδομάδες, τα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν κατακλυστεί από φωτογραφίες αποφοίτησης που μιλούν για την απογοήτευση των πρόσφατων αποφοίτων. Κάποιες δείχνουν νέους ανθρώπους να κρατούν τα πτυχία αποφοίτησης πάνω από κάδους απορριμμάτων, έτοιμοι να τα πετάξουν.