ΚΟΣΜΟΣ
Κοντά στον Ινδικό Ωκεανό έπεσε ο κινεζικός πύραυλος
Απομεινάρια του πυραύλου έπεσαν τα Κυριακή τα ξημερώματα στον Ινδικό Ωκεανό, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του καταστράφηκε κατά την επανείσοδό του στην ατμόσφαιρα της Γης
SHARE:
Έπεσε στη Γη τις πρωτες πρωινές ώρες της Κυριακής ο κινεζικός πύραλος στον Ινδικό Ωκεανό. Νύχτα αγωνίας επικράτησε σε όλο τον κόσμο, με το «καρδιοχτύπι» για την τελική έκβαση της διαδρομής να αποτυπώνεται στα διεθνή μέσα ενημέρωσης που παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις.
Μετά τις 06:00, ώρα Ελλάδος, ύστερα από την Κίνα, την είδηση της πτώσης του πυραύλου επιβεβαίωσε και η αμερικανική υπηρεσία Aerospace Corporation.
Confirmation from @SpaceTrackOrg. #LongMarch5B is down. https://t.co/6Q022uscFi
— The Aerospace Corporation (@AerospaceCorp) May 9, 2021
Απομεινάρια του μεγαλύτερου πυραύλου έπεσαν στον Ινδικό Ωκεανό, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του καταστράφηκε κατά την επανείσοδό του στην ατμόσφαιρα της Γης, μετέδωσαν κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Τμήματα του πυραύλου Μεγάλη Πορεία 5Β εισήλθαν και πάλι στην ατμόσφαιρα στις 10:24 π.μ. ώρα Πεκίνου (05:24 ώρα Ελλάδας) και έπεσαν σε μια τοποθεσία με τις συντεταγμένες γεωγραφικό μήκος 72,47 μοίρες ανατολικά και γεωγραφικό πλάτος 2,65 μοίρες βόρεια, ανακοίνωσε το Κινεζικό Γραφείο Επανδρωμένης Διαστημικής Μηχανικής, σύμφωνα με τα κρατικά κινεζικά μέσα ενημέρωσης.
Οι συντεταγμένες δείχνουν ότι το σημείο πρόσκρουσης βρίσκεται στον ωκεανό κάπου νοτιοδυτικά της Ινδίας και της Σρι Λάνκα. Τα περισσότερα από τα απομεινάρια του πυραύλου κάηκαν κατά την είσοδό τους στην ατμόσφαιρα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Everyone else following the #LongMarch5B re-entry can relax. The rocket is down. You can see all relevant information and updates here on Twitter/Facebook, so there is no need to keep visiting the space-track dot org website.
— Space-Track (@SpaceTrackOrg) May 9, 2021
Spoke with the team. We have indications the 🚀 is down. Once they get radar confirmation of nothing in orbit (after 0300UTC) they will release the final message with time. Y’all can stop hiding in your bunkers. @SpaceTrackOrg
— MotherOfAllLaunches (@Skitt0608) May 9, 2021
Ενημέρωση της κινεζικής διαστημικής υπηρεσίας, μετά τις 05:00, ώρα Ελλάδος, έκανε λόγο για καταστροφή του πυραύλου στον Ινδικό Ωκεανό. Λίγο μετά τις 04:00, πάντως, κυκλοφόρησε από αστροφυσικούς η θέση ότι ο πύραυλος ενδεχομένως να είχε εισέλθει στη Γη και να είχε καταστραφεί.
Τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, το Twitter πήρε φωτιά με πολλούς χρήστες να διατείνονται ότι είδαν τον πύραυλο.
Τα θραύσματα του πυραύλου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, θα συντρίβονταν κάπου μεταξύ 41.5°Β και 41.5°Ν παραλλήλου, ενώ σε μερική επιφυλακή είναι η Ελλάδα καθώς βρίσκεται μεσα στη ζώνη επικινδυνότητας.
Οι περισσότερες υπηρεσίες εκτιμούσαν, πάντως, ότι το γεγονός της επανεισόδου του πυραύλου στη γήινη ατμόσφαιρα θα είχε καταγραφεί μέχρι τις 06:00, το πρωί, ώρα Ελλάδος, ενώ, όπως διατείνονται οι ειδικοί, ακόμη και η διαφορά ενός λεπτού στην ώρα επιστροφής θα μπορούσε να αλλάξει την τελική τοποθεσία πτώσης των συντριμμιών κατά 470 χιλιόμετρα.
Η ομάδα παρακολούθησης του διαστήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχε εκτιμήσει ότι ο πύραυλος θα έφτανε στη Γη στις 02:30 (Παγκόσμια Ώρα).
Φωτογραφία από τηλεσκόπιο καθώς ο πύραυλος διασχίζει τα άστρα:
Αγωνία επικρατούσε για το εάν τα θραύσματα του πυραύλου θα έπεφταν σε κατοικημένη περιοχή. Εάν συνέβαινε κάτι τέτοιο, οι επιπτώσεις θα είναι αντίστοιχες με την πτώση ενός μικρού αεροσκάφους.
Χάρτης που είχε δημοσιευτεί νωρίτερα με τα πιθανά σημεία επανεισόδου:
New update by @SpaceTrackOrg:
— Meithan West (@meithan42) May 9, 2021
Reentry: 9 may 02:11 UTC ± 1 hour
Reentry is inminent.
Very similar to last prediction, but with center of reentry window further west.
90% of this track is over ocean. pic.twitter.com/ZZYgq9gDU5
Σε μερική επιφυλακή βρέθηκαν τα ελληνικά σώματα ασφαλείας με αφορμή τον κινεζικό πύραυλο.
Όπως αναφέρει το CNN η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος προέβλεψε μια «ζώνη κινδύνου» που καλύπτει «οποιοδήποτε τμήμα της επιφάνειας της Γης μεταξύ περίπου 41,5 Β και 41,5S γεωγραφικού πλάτους». Το συγκεκριμένο τμήμα περιλαμβάνει σχεδόν όλη την Αμερική άπό τα νότια της Νέας Υόρκης, όλη την Αφρική και την Αυστραλία, τμήματα της Ασίας, περιοχές της Ιαπωνίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ιταλίας και της Ελλάδας.
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες είχαν απαγορευτεί οι στρατιωτικές πτήσεις. Την ίδια ώρα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς είχε αναφέρει πως οι πιθανότητες για να πέσουν θραύσματα του πυραύλου στη χώρα μας είναι «απειροελάχιστες». Παράλληλα πρόσθεσε ότι «παραμένουμε όμως σε επιφυλακή ακολουθώντας τα πρωτόκολλα που επιβάλλονται σε αυτές τις περιπτώσεις».
Πάντως τα περισσότερα διαστημικά αντικείμενα καίγονται κατά την είσοδό τους στην ατμόσφαιρα της Γης και αυτό αναμένεται να συμβεί και με το μεγαλύτερο τμήμα του πυραύλου. Μάλιστα η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας εξέδωσε ΝΟΤΑΜ. Η ισχύς του, δηλαδή το διάστημα επιφυλακής ειναι απο σήμερα Σάββατο 8/5 21:12 βράδυ, τοπική ώρα, μέχρι αύριο Κυριακή 9/5 μεσημέρι 12:46.
Διαβάστε επίσης:
Σε επιφυλακή η Ελλάδα για τον κινεζικό πύραυλο που πέφτει ανεξέλεγκτα στη Γη
Στη Γη τα απομεινάρια του μεγαλύτερου κινεζικού πυραύλου
«Κάπου στη Γη» θα πέσει ένας κινέζικος πύραυλος το σαββατοκύριακο