ΚΟΣΜΟΣ
Κολομβία: Τουλάχιστον 66 δολοφονίες τον Ιανουάριο σε περιοχή που γειτονεύει με τη Βενεζουέλα
Τουλάχιστον 66 ανθρωποκτονίες καταγράφηκαν μέσα στον περασμένο μήνα στην περιοχή αυτή, στον νομό Αράουκα. Οι μισές διαπράχθηκαν στην κοινότητα Σαραβένα, σύμφωνα με τον Συνήγορο.
SHARE:
Τουλάχιστον 66 άνθρωποι δολοφονήθηκαν και άλλοι 1.200 και πλέον εκτοπίστηκαν μέσα στον Ιανουάριο σε περιοχή της βορειοανατολικής Κολομβίας που γειτονεύει με τη Βενεζουέλα, καθώς αναμετρώνται εκεί δυο αντίπαλες ένοπλες παρατάξεις, ανακοίνωσαν χθες Τετάρτη οι κολομβιανές αρχές.
«Το πανόραμα που δημιουργεί η ένοπλη σύγκρουση μεταξύ του ELN και ομάδων αποστατών των FARC είναι ανησυχητικό», τόνισε μέσω Twitter το γραφείο του Συνηγόρου του Λαού, ανεξάρτητης αρχής η οποία είναι αρμόδια για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Τουλάχιστον 66 ανθρωποκτονίες καταγράφηκαν μέσα στον περασμένο μήνα στην περιοχή αυτή, στον νομό Αράουκα. Οι μισές διαπράχθηκαν στην κοινότητα Σαραβένα, σύμφωνα με τον Συνήγορο.
Ο Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN, γκεβαριστές) και αποστάτες της πρώην οργάνωσης ανταρτών Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC), που απορρίπτουν τη συμφωνία ειρήνης του 2016, συγκρούονται από τις αρχές του Ιανουαρίου για τον έλεγχο τομέων του νομού, τον οποίο χωρίζει από τη Βενεζουέλα απλά ένας ποταμός.
Εξαιτίας των πορωδών συνόρων της, η Αράουκα είναι περιοχή όπου γίνεται εκτενώς λαθρεμπόριο, ενώ αποτελεί επίσης μέρος της οδού εξαγωγής ναρκωτικών που παράγονται στην Κολομβία, σύμφωνα με τις αρχές.
«Αυτή τη στιγμή όλοι οι δήμοι στην Αράουκα διατρέχουν κίνδυνο εξαιτίας της παρουσίας παράνομων ένοπλων οργανώσεων», σύμφωνα με τον Συνήγορο, ο οποίος καταμέτρησε επίσης τους εξαναγκαστικούς εκτοπισμούς 1.284 ανθρώπων.
Η σύγκρουση μεταξύ των δύο παρατάξεων της άκρας αριστεράς έχει πάρει τη μορφή των στοχευμένων δολοφονιών φερόμενων ως μελών ή υποστηρικτών της μιας και της άλλης πλευράς μάλλον, παρά της γενικευμένης στρατιωτικής αναμέτρησης.
Πολλές δολοφονίες καταγράφονται επίσης στη Βενεζουέλα, όπου, σύμφωνα με την κυβέρνηση του προέδρου Ιβάν Ντούκε, οι δύο οργανώσεις διαθέτουν βάσεις μετόπισθεν.
Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού εξέφρασε από την πλευρά της την «ανησυχία» της για «την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στην Αράουκα και τον βαρύ αντίκτυπο αυτής της πραγματικότητας στον άμαχο πληθυσμό».