ΚΟΣΜΟΣ

Κολομβία: Οι ΗΠΑ διατεθειμένες να κάνουν «ανοικτή και έντιμη συζήτηση» για τον πόλεμο κατά των ναρκωτικών

Η Κολομβία είναι η χώρα όπου καταγράφεται η μεγαλύτερη παραγωγή κοκαΐνης στον κόσμο - Οι ΗΠΑ είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση αυτής της ουσίας παγκοσμίως

 Κολομβία: Οι ΗΠΑ διατεθειμένες να κάνουν «ανοικτή και έντιμη συζήτηση» για τον πόλεμο κατά των ναρκωτικών

Οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να διεξαγάγουν «ανοικτή και έντιμη συζήτηση» για τον λεγόμενο πόλεμο κατά των ναρκωτικών με τον νέο πρόεδρο της Κολομβίας, τον Γουστάβο Πέτρο, ο οποίος τόνισε στην ομιλία που εκφώνησε αμέσως μετά την ορκωμοσία του ότι στόχος του είναι να λάβει τέλος, ανέφεραν χθες Δευτέρα μέλη αμερικανικής αντιπροσωπείας στην Μπογοτά.

«Πιστεύω ότι αυτό που θέλει ο πρόεδρος (Πέτρο) είναι να εξασφαλίσει την ειρήνη. Αυτό είναι επίσης προς το συμφέρον των ΗΠΑ. Ιδού λοιπόν η βάση μιας ανοικτής και έντιμης συζήτησης», είπε ο Δημοκρατικός βουλευτής Γκρέγκορι Μιξ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο κ. Μιξ συμμετείχε στην αντιπροσωπεία που παραβρέθηκε προχθές Κυριακή στην τελετή ορκωμοσίας του πρώτου προέδρου στην ιστορία της Κολομβίας που ανήκει στην αριστερά. Επικεφαλής της ήταν η Σαμάνθα Πάουερ, επικεφαλής της αμερικανικής υπηρεσίας για τη διεθνή ανάπτυξη (USAID).

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του αμέσως μετά την ορκωμοσία του, ο κ. Πέτρο τόνισε ότι είναι «καιρός να υπάρξει νέα διεθνής συναίνεση, που θα αποδέχεται ότι ο πόλεμος κατά των ναρκωτικών απέτυχε», και θα δίνει την έμφαση στη «σθεναρή πολιτική πρόληψης της κατανάλωσης» στις ανεπτυγμένες χώρες.

Ο βουλευτής Μιξ δήλωσε «εντυπωσιασμένος» από την ομιλία αυτή, στην οποία ο κ. Πέτρο αναφέρθηκε επίσης σε 1 εκατ. λατινοαμερικάνους νεκρούς τα σαράντα χρόνια που διαρκεί ο πόλεμος κατά των ναρκωτικών και στους 70.000 βορειοαμερικάνους που υποκύπτουν κάθε χρόνο εξαιτίας υπερβολικής δόσης ναρκωτικών.

«Δεχθήκαμε να μιλήσουμε, να συζητήσουμε για την ανάγκη να λάβει τέλος η βία στην οποία αναφέρθηκε», διαβεβαίωσε ο αμερικανός πολιτικός, που αντιπροσωπεύει την πολιτεία της Νέας Υόρκης.

Η Κολομβία είναι η χώρα όπου καταγράφεται η μεγαλύτερη παραγωγή κοκαΐνης στον κόσμο· οι ΗΠΑ είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση αυτής της ουσίας παγκοσμίως. Η διακίνηση ναρκωτικών εξάλλου αποτελεί βασική πηγή χρηματοδότησης των ένοπλων οργανώσεων που δρουν στην κολομβιανή επικράτεια.

Υπάρχουν «διαφορές» απόψεων, όμως ασφαλώς θα γίνει «συζήτηση», καθώς «συμφωνούμε ότι η διακίνηση ναρκωτικών έχει καταστροφικές συνέπειες για τους πληθυσμούς τόσο της Κολομβίας, όσο και των ΗΠΑ», διαβεβαίωσε από την πλευρά της η κυρία Πάουερ.

Έπειτα από συνάντηση με τον κ. Πέτρο και την αντιπρόεδρό του Φράντσα Μάρκες χθες, η κυρία Πάουερ επισήμανε μέσω Twitter την ανάγκη να υπάρξει δράση για την «κλιματική κρίση» καθώς και την «κοινή δέσμευση να προχωρήσει η ειρηνευτική διαδικασία» στην Κολομβία.

Στη συνέντευξη Τύπου, η ίδια μίλησε για «τεράστια ευκαιρία» στον αγώνα εναντίον της αποψίλωσης των δασών και της κλιματικής αλλαγής. Χαρακτήρισε την Κολομβία δυνητικά ηγετική δύναμη σε αυτόν τον αγώνα στην περιφέρεια. «Αυτό που έχουμε τώρα είναι έναν πρόεδρο και μια αντιπρόεδρο που θεωρούν τους εαυτούς τους οικολόγους — σχεδόν πριν απ’ όλα», συνόψισε η κυρία Πάουερ. «Αυτό το θεωρούμε τεράστια ευκαιρία».


Πρόσθεσε ότι ο κ. Πέτρο αναφέρθηκε σε αρκετούς κοινούς στόχους, αλλά επανέλαβε τη θέση που έχουν κάνει και άλλοι αμερικανοί αξιωματούχοι, ότι δηλαδή η Ουάσινγκτον και η Μπογοτά δεν πρόκειται να συμφωνούν σε όλα.

Ο νέος πρόεδρος θέλει προοδευτικά να τερματιστεί η εξόρυξη πετρελαίου στην Κολομβία και η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής να κινηθεί προς την παραγωγή καθαρής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, θύμισε η κυρία Πάουερ. Ο ιδιωτικός τομέας «ενδιαφέρεται πάρα πολύ για την Κολομβία. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να τονωθούν οι επενδύσεις στην ενεργειακή μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές (…). Νομίζω θα αρχίσετε να βλέπετε επιτάχυνσή τους», συμπλήρωσε η επικεφαλής της USAID.

Ο Γουστάβο Πέτρο προτείνει να ανασταλεί η έκδοση στις ΗΠΑ διακινητών ναρκωτικών που εγγυώνται την «εξάρθρωση με ειρηνικό τρόπο» των δραστηριοτήτων τους. Ο νέος αρχηγός του κράτους αναγνωρίζει πάντως ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τη «διαπραγμάτευση» με την Ουάσινγκτον, που δεν έχει ακόμη εκφραστεί γι’ αυτό.

 

 

Φωτογραφία από Miloslav Hamřík από το Pixabay

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση