ΚΟΣΜΟΣ

Κλιματική κρίση εναντίον ΗΠΑ

Απροετοίμαστη πιάστηκε η κρατική μηχανή από τον εξασθενημένο τυφώνα «Αϊντα»

No profile pic

«Το πιο ηχηρό σήμα κινδύνου που θα μπορούσαμε να φανταστούμε» χαρακτήρισε ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μπιλ ντε Μπλάζιο, τις πρωτοφανείς πλημμύρες που έπληξαν την πόλη και τις γειτονικές πολιτείες, κοστίζοντας τη ζωή 46 ατόμων. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κήρυξε τη Νέα Υόρκη και το Νιου Τζέρσεϊ σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ενώ επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές στη Λουιζιάνα, όπου εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και οι καταστροφές ξεπερνούν σε κόστος τα 15 δισ. δολάρια. Τρεις ημέρες αφότου έπληξε τη Λουιζιάνα, ο τυφώνας «Αϊντα» έφθασε εξασθενημένος στη Νέα Υόρκη, όπου είχαν ληφθεί όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ενόψει σφοδρής νεροποντής. Και όμως, το σύστημα υπονόμων της πόλης δεν κατόρθωσε να διαχειριστεί τον όγκο της βροχόπτωσης, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν δρόμοι, υπόγεια, αλλά και το μετρό. «Αυτό που πρέπει να αναγνωρίσουμε είναι το πόσο απότομες και ισχυρές είναι πλέον οι καταιγίδες, έχουν αλλάξει τα πράγματα. Καταρρίψαμε ένα ρεκόρ πριν από δύο εβδομάδες, καταγράψαμε άλλο ρεκόρ τώρα, είναι βροχή όπως δεν την έχουμε ξαναδεί», είπε ο δήμαρχος.

Μετά τον τυφώνα «Σάντι», που είχε σαρώσει τις παράκτιες περιοχές της Νέας Υόρκης και του Νιου Τζέρσεϊ το 2012, είχε δοθεί έμφαση στην αντιπλημμυρική θωράκιση της ακτογραμμής. Αλλά αυτή τη φορά οι πλημμύρες ήρθαν από το εσωτερικό. Στα μέτρα που έχει υποσχεθεί ότι θα λάβει ο δήμος είναι η σύνταξη μηνυμάτων προς τους κατοίκους των υπογείων, ώστε να ενημερώνονται εγκαίρως σε περίπτωση που υπάρχει κίνδυνος πλημμύρας. 

 

Η καταστροφή δεν έπληξε μόνο κατοίκους χαμηλών εισοδημάτων που ζούσαν σε υπόγεια, αλλά και άλλους που βρίσκονταν στον δρόμο και παρασύρθηκαν μαζί με τα αυτοκίνητά τους ή υποχρεώθηκαν να τα εγκαταλείψουν. Ενας άνδρας πέθανε προσπαθώντας να καθαρίσει μια βουλωμένη σχάρα υπονόμου, ένας 19χρονος προσπαθώντας να διασώσει την εγκλωβισμένη μητέρα του, ενώ περισσότερα από 10 άτομα αγνοούνται. 

Μήνυμα Μπάιντεν

«Το μήνυμά μου προς όσους πλήττονται είναι: είμαστε όλοι μαζί σε αυτό. Το έθνος είναι εδώ για να βοηθήσει», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, καλώντας τις ασφαλιστικές εταιρείες να κάνουν το καθήκον τους. «Μην κρύβεστε πίσω από τα ψιλά γράμματα», σημείωσε, τονίζοντας ότι πρέπει να αποζημιώσουν και τους κατοίκους των οποίων τα σπίτια υπέστησαν ζημιές, ακόμη κι αν στην περιοχή τους δεν είχε εκδοθεί εντολή εκκένωσης. «Τηρήστε τις δεσμεύσεις προς τις κοινότητες που ασφαλίζετε, πληρώστε τους ασφαλισμένους για προσωρινή διαμονή εν μέσω φυσικής καταστροφής», προσέθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος. Ο ποταμός Μισισιπής παρέμενε χθες κλειστός για τη ναυσιπλοΐα εξαιτίας βυθισμένων ποταμόπλοιων, ενώ οι αρχές ερευνούσαν την προέλευση της κηλίδας πετρελαίου και χημικών που εντοπίστηκε πέριξ πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στις πληγείσες περιοχές. 

Σε πολλές περιοχές οι αρχές επεσήμαναν την ανάγκη θωράκισης των υποδομών, καθώς οι υπάρχουσες είναι, προφανώς, ανεπαρκείς. «Θα τα ξαναδούμε όλα», είπε ο κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϊ, Φιλ Μέρφι. «Αυτό που θα αλλάξει τα δεδομένα είναι το πακέτο χρηματοδότησης από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση». 

Πηγή:Καθημερινή

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση