ΚΟΣΜΟΣ
Κλιματική Αλλαγή: Πανευρωπαϊκός κίνδυνος για το μέλι
Καταποντίζεται η παραγωγή μελιού στην Ευρώπη (και όχι μόνο) λόγω της αλλαγής του καιρού
SHARE:
Το 2021 είναι καταστροφικό για το γαλλικό μέλι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Η κλιματική αλλαγή δεν αφήνει τίποτα ανεπηρέαστο και αυτός είναι ο βασικός λόγος που τη φετινή χρονιά η παραγωγή μελιού περιορίστηκε στο μισό σε σχέση με το 2020.
Υπολογίζεται πως μέχρι το τέλος του 2021 θα έχουν παραχθεί από 7 μέχρι 9.000 τόνοι μέλι, που θα αποτελέσει ιστορικό αρνητικό ρεκόρ.
Σε πολλές περιοχές σημειώθηκαν μεγάλες περίοδοι παγετού, κρύου και βροχής, εμποδίζοντας την άνθηση φυτών. Σύμφωνα με την Ένωση Μελισσοκόμων Γαλλίας, η άνθηση φυτών περιορίστηκε σημαντικά κάτι που είχε καταστροφικό αποτέλεσμα στην παραγωγή.
Τις τελευταίες δεκαετίες πάντως, με εξαίρεση μεμονωμένες χρονιές, το γαλλικό μέλι υποφέρει. Στη δεκαετία του 90 παράγονταν κατά μέσο όρο περίπου 35.000 τόνοι. Έκτοτε η παραγωγή καταποντίστηκε το 2013 στους 15.000 τόνους, στους 9.000 το 2016 και φέτος το αρνητικό ρεκόρ είναι σχεδόν σίγουρο.
Αξίζει να σημειωθεί πως το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και άλλες χώρες στην Ευρώπη, όπως η Ελλάδα, που πέρα από τις καιρικές συνθήκες έχει να αντιμετωπίσει και τις καταστροφικές πυρκαγιές. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η Ελλάδα αναμένεται να χάνει πάνω από 10.000 τόνους μέλι το χρόνο για τα επόμενα χρόνια εξαιτίας των πυρκαγιών.
Οι αποικίες των μελισσών επηρεάζονται πανευρωπαϊκά από την κλιματική αλλαγή καθώς υπάρχει εισβολή των γιγάντιων ασιατικών σφηκών, οι οποίες επιτίθενται στα μελίσσια και κατασπαράζουν τις ίδιες τις μέλισσες. Την ίδια στιγμή αυξάνονται οι εισαγωγές μελιού από την Κίνα, το οποίο όμως έχει προσθήκη ζάχαρης και δεν είναι φυσικό.