ΚΟΣΜΟΣ
Σε επιφυλακή η Ελλάδα για τον κινεζικό πύραυλο που πέφτει ανεξέλεγκτα στη Γη
Μέχρι το μεσημέρι της Κυριακή 9/5 στις 12:46 η επιφυλακή
SHARE:
Μέσα στο Σαββατοκύριακο αναμένονται τα «απόνερα» της εκτόξευσης του πυραύλου «Mεγάλη Πορεία 5β», με πιθανότερη χρονική στιγμή τα ξημερώματα της Κυριακής.
Το απόγευμα του Σαββάτου, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας εξέδωσε ΝΟΤΑΜ για τον πύραυλο, που αναμένεται να εισέλθει ανεξέλεγκτα στην ατμόσφαιρα της γης τις επόμενες ώρες και τα θραύσματά του αναμένεται να συντριβούν κάπου μεταξύ 41.5°Β και 41.5°Ν παραλλήλου, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται μέσα στη ζώνη επικινδυνότητας, στο βορειότερο άκρο της πιθανής ζώνης εισόδου.
Η ισχύς του, δηλαδή το διάστημα επιφυλακής, είναι μέχρι την Κυριακή 9/5 μεσημέρι 12:46.
Τα περισσότερα διαστημικά αντικείμενα καίγονται κατά την είσοδό τους στην ατμόσφαιρα της Γης και αυτό αναμένεται να συμβεί και με το μεγαλύτερο τμήμα του πυραύλου.
Ωστόσο, κάποια από τα εξαρτήματά του, όπως οι οδεύσεις των αερίων και οι δεξαμενές καυσίμων είναι κατασκευασμένα έτσι ώστε να αντέχουν στις υψηλές θερμοκρασίες και αυτά αναμένεται ότι θα φθάσουν ώς την επιφάνεια της Γης.
Η ζώνη εκτείνεται από τον 40ό παράλληλο βορείως του Ισημερινού (στο ύψος της Θεσσαλονίκης) ώς τον 40ό παράλληλο νοτίως του Ισημερινού (στο ύψος της Νέας Ζηλανδίας).
Με βάση τον νόμο των πιθανοτήτων, το διαστημικό αντικείμενο θα πέσει είτε σε θάλασσα είτε σε κάποια ακατοίκητη περιοχή, ενώ αν η είσοδός του στην ατμόσφαιρα γίνει νύχτα, θα είναι θεαματική.
Πριν από την είσοδό του στην ατμόσφαιρα, το στέλεχος του κινεζικού πυραύλου έχει μήκος 33 μέτρα, διάμετρο 5 μέτρα και βάρος 18 τόνους.
Ειδικοί εκτιμούν ότι συνήθως το αντικείμενο που φθάνει στη Γη έχει το 20% της μάζας του αρχικού.
Αν αυτό ακούγεται πολύ, δεν είναι τίποτα σε σχέση με τον αμερικανικό διαστημικό σταθμό Skylab, ο οποίος ζύγιζε 76 τόνους προτού εισέλθει στην ατμόσφαιρα της Γης διασκορπίζοντας τα συντρίμμια του στον Ινδικό Ωκεανό και τη Δυτική Αυστραλία, τον Ιούλιο του 1979.
Αναπτύσσοντας το δικό της διαστημικό πρόγραμμα, η Κίνα επιδιώκει να μειώσει το τεχνολογικό χάσμα που τη χωρίζει από τις ΗΠΑ. Αυτό δεν αναμένεται να συμβεί σύντομα, καθώς η Κίνα είναι μεν η χώρα με τις μεγαλύτερες δαπάνες σε διαστημικά προγράμματα μετά τις ΗΠΑ, αλλά η διαφορά παραμένει πολύ μεγάλη.
Δείτε επίσης:
Στη Γη τα απομεινάρια του μεγαλύτερου κινεζικού πυραύλου
«Κάπου στη Γη» θα πέσει ένας κινέζικος πύραυλος το σαββατοκύριακο