ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα – Ρωσία: Κοινή εναέρια περιπολία στον Ειρηνικό

Ανεβαίνει επικίνδυνα το θερμόμετρο στον Ειρηνικό, με τις αεροπορικές δυνάμεις Ρωσίας και Κίνας να πραγματοποιούν κοινή εναέρια περιπολία

Κίνα – Ρωσία: Κοινή εναέρια περιπολία στον Ειρηνικό

Ανεβαίνει επικίνδυνα το θερμόμετρο στον Ειρηνικό, με τις αεροπορικές δυνάμεις Ρωσίας και Κίνας να πραγματοποιούν κοινή εναέρια περιπολία, στον απόηχο των δηλώσεων του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για την Ταϊβάν και τις σφοδρές αντιδράσεις του Πεκίνου.

Η περιπολία, που αποτελεί μέρος του «ετήσιου σχεδίου στρατιωτικής συνεργασίας» των δύο χωρών, πραγματοποιήθηκε πάνω από τη Θάλασσα της Ιαπωνίας, τη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας και τον Δυτικό Ειρηνικό, ανέφερε το Πεκίνο.

Ο Μπάιντεν «άναψε το φιτίλι»

Υπενθυμίζεται πως τη Δευτέρα ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε καταφατικά όταν ρωτήθηκε αν οι ΗΠΑ «θα υπερασπίζονταν στρατιωτικά την Ταϊβάν» εάν εισέβαλε η Κίνα στο νησί. «Αυτή είναι η δέσμευση που έχουμε αναλάβει», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος. «Συμφωνήσαμε με την πολιτική της μίας Κίνας, την υπογράψαμε (…) αλλά η ιδέα ότι (η Ταϊβάν) θα μπορούσε να καταληφθεί δια της βίας απλώς δεν είναι η αρμόζουσα.

Οι ΗΠΑ «χρησιμοποιούν το χαρτί της Ταϊβάν για να αναχαιτίσουν την Κίνα και θα καούν οι ίδιες» δήλωσε από την πλευρά του ο Ζου Φενγκλίαν, ο εκπρόσωπος του κινεζικού γραφείου Υποθέσεων της Ταϊβάν στο Συμβούλιο του Κράτους, σύμφωνα με το πρακτορείο Xinhua.

Λίγες ώρες αργότερα ωστόσο, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Πεντάγωνο, ο  υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ επέλεξε να ρίξει τους τόνους, διαβεβαιώνοντας ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει. «Όπως είπε ο πρόεδρος, η πολιτική της μίας Κίνας δεν άλλαξε. Επανέλαβε αυτήν την πολιτική και τη δέσμευσή μας για την ειρήνη και τη σταθερότητα στον πορθμό της Ταϊβάν».

Η Ρωσία θέλει να «βαφτίσει» με ρωσικά ονόματα διαφιλονικούμενα νησιά

Νωρίτερα, στο γενικότερο πλαίσιο αναταραχής στην περιοχή, ο γενικός διευθυντής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos Ντμίτρι Ρογκόζιν δήλωσε ότι οι Κουρίλες Νήσοι, που διεκδικούνται από τη Ρωσία και την Ιαπωνία, θα μπορούσαν να αλλάξουν ονομασία και να τους δοθούν ονόματα από ρωσικά πλοία και γεγονότα του ρωσοϊαπωνικού πολέμου των αρχών του 20ου αιώνα.

Η διαφορά για την κυριαρχία των νησιών εμποδίζει το Τόκιο και τη Μόσχα να υπογράψουν μία ειρηνευτική συμφωνία, τερματίζοντας την εμπόλεμη περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η Ρωσία υποστηρίζει ότι τα νησιά αποτελούν τμήμα του νησιωτικού συμπλέγματος των Κουρίλων Νήσων που της ανήκει, ενώ η Ιαπωνία ονομάζει τα νησιά Βόρεια Εδάφη της.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση