ΚΟΣΜΟΣ
Κίνα: Εκατ. Ασιάτες υποδέχονται τη ''Χρονιά της Τίγρης''
Οι εορτασμοί θα ολοκληρωθούν δύο εβδομάδες αργότερα με το διάσημο ''Φεστιβάλ των Φαναριών''
SHARE:
Η Χώρα του «Κόκκινου Δράκου» γιορτάζει το πιο παραδοσιακό και διάσημο φεστιβάλ της, υποδεχόμενη με επισημότητα -παρά τους περιορισμούς για τον κορωνοϊό- το νέο έτος. Οι εορτασμοί του Σεληνιακού Νέου Έτους μπορούν να διαρκέσουν, μέχρι και 15 ημέρες, με το Φεστιβάλ της Άνοιξης όπως επίσης λέγεται.
Σε αντίθεση με τις αργίες που συνδέονται με το ηλιακό Γρηγοριανό ημερολόγιο, το παραδοσιακό κινεζικό ημερολόγιο σηματοδοτεί τις ημέρες του έτους, μέσω του αρχαίου σεληνιακού κινεζικού ημερολογιακού συστήματος, το οποίο βασίζει τους μήνες στις φάσεις της Σελήνης.
Αν και η εξάπλωση της μετάλλαξης «Όμικρον» επηρέασε τον τρόπο που γιορτάζουν οι άνθρωποι φέτος, ο κόσμος, γράφει το CNN πρέπει να θυμηθεί την ανεπίσημη νούμερο ένα συμβουλή από το βιβλίο κανόνων του Σεληνιακού Νέου Έτους: «Εστιάστε στα θετικά και χρησιμοποιήστε μόνο ευοίωνη γλώσσα». Το Σεληνιακό Νέο Έτος θεωρείται ως μια εποχή επανένωσης και αναγέννησης, που σηματοδοτεί το τέλος του χειμώνα και την αρχή της άνοιξης. Σύμφωνα με τον μύθο, ένα τέρας έβγαινε κάτω από τη Γη στην αρχή κάθε έτους και έτρωγε τους χωρικούς. Δεδομένου ότι το τέρας, που ονομάζεται Nian (Κινέζικα σημαίνει «έτος») φοβόταν τα έντονα φώτα, τους δυνατούς θορύβους και το κόκκινο χρώμα, χρησιμοποιούνται έκτοτε για να εξορίσουν συμβολικά το θηρίο.
Παραδοσιακά την περίοδο αυτή, οι Κινέζοι τιμούν προγόνους και θεότητες, με οικογενειακές συγκεντρώσεις, παρελάσεις και πυροτεχνήματα για να διώξουν τα κακά πνεύματα. Ενώ βασίζεται στο κινεζικό σεληνιακό ημερολόγιο, το σεληνιακό νέο έτος γιορτάζεται επίσης στην Κορέα, τη Σιγκαπούρη, τη Μογγολία, το Θιβέτ, το Βιετνάμ και σε ασιατικές κοινότητες σε όλο τον κόσμο.
Πώς γιορτάζεται το Σεληνιακό Νέο Έτος;
Όλα ξεκινούν περίπου μια εβδομάδα, πριν από το νέο έτος. Την 26η ημέρα του τελευταίου σεληνιακού μήνα, στις 28 Ιανουαρίου δηλαδή φέτος- οι νοικοκυρές φτιάχνουν γιορτινά κέικ και πουτίγκες. Η κατανάλωση τους πιστεύεται ότι, θα οδηγήσει σε βελτιώσεις και ανάπτυξη τον επόμενο χρόνο.
Έπειτα, οι Κινέζοι καθαρίζουν σχολαστικά τα σπίτια τους, με στόχο να τα απαλλάξουν από κάθε κακή τύχη που συσσωρεύτηκε τον περασμένο χρόνο. Οι οικογένειες συγκεντρώνονται και επισκέπτονται μεταξύ άλλων, τα ιερά για να τιμήσουν τους νεκρούς συγγενείς τους.
Aποκορύφωμα, το Φεστιβάλ Φαναριών, μια εντυπωσιακή κινεζική παράδοση που γιορτάζεται στην πρώτη πανσέληνο του χρόνου και σηματοδοτεί το τέλος της σεζόν της Πρωτοχρονιάς. Συμβαίνει τη 15η ημέρα του πρώτου μήνα του κινεζικού ημερολογίου που φέτος «πέφτει» στις 15 Φεβρουαρίου και έχει ως σήμα κατατεθέν, το πέταγμα των χάρτινων φαναριών και την κατανάλωση του tangyuan, ενός κινέζικου επιδόρπιου από κολλώδες ρυζάλευρο και σιρόπι.
Το κόκκινο και το χρυσό συμβολίζουν την καλή τύχη, ενώ πολλοί άνθρωποι φορούν κόκκινα ρούχα και τα παιδιά δέχονται συχνά κόκκινους φακέλους γεμάτους με χρήματα για «καλή τύχη».
Όπως όλα τα ήθη και έθιμα, έτσι και η γιορτή της πρωτοχρονιάς αλλάζει μορφή με την πάροδο του χρόνου. Σήμερα, οι κόκκινοι φάκελοι αποστέλλονται συχνά μέσω εφαρμογών όπως το WeChat, μια εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων που επιτρέπει στους χρήστες να πραγματοποιούν πληρωμές μέσω κινητού τηλεφώνου. Το δείπνο επανασύνδεσης παραμένει σημαντικό, πολλές οικογένειες ωστόσο, προτιμούν να τρώνε έξω παρά να μαγειρεύουν μαζί στο σπίτι. Τα πυροτεχνήματα και οι κροτίδες, συχνά απαγορεύονται για σεβασμό προς το περιβάλλον.
Η χρονιά της τίγρης
Στους ασιατικούς πολιτισμούς, η τίγρη και όχι το λιοντάρι είναι ο βασιλιάς της ζούγκλας. Στην κινεζική κουλτούρα, η τίγρη είναι το σύμβολο της γενναιότητας, της σοφίας και της δύναμης. Συνεπώς, οι άνθρωποι που γεννήθηκαν κατά τη διάρκεια του έτους της Τίγρης, πιστεύεται ότι είναι φυσικοί ηγέτες που αναζητούν τις συγκινήσεις και είναι ειλικρινείς.
«Είναι θαρραλέοι και ενεργητικοί, αγαπούν την πρόκληση και τον ανταγωνισμό και είναι έτοιμοι να πάρουν ρίσκα», σύμφωνα με το Μουσείο «Victoria and Albert» στο Λονδίνο. «Μπορεί επίσης να είναι επαναστατικοί, εύθυμοι και ειλικρινείς, προτιμώντας να δίνουν εντολές παρά να τις δέχονται, κάτι που συχνά οδηγεί σε σύγκρουση».
Διάσημοι άνθρωποι που γεννήθηκαν στα Χρόνια της Τίγρης, είναι η βασίλισσα Ελισάβετ Β', ο Φιντέλ Κάστρο, η Μέριλιν Μονρόε, ο Σον Μέντες, η Λαίδη Γκάγκα και ο Τομ Κρουζ.
Συμμετέχοντας στον εορτασμό του νέου σεληνιακού έτους, η Google δημιούργησε ένα Doodle που καλωσορίζει το Έτος της Τίγρης. Μαζί με την τίγρη, το Doodle της Google έχει άνθη ροδακινιάς, παραδοσιακά φαγητά που αντιπροσωπεύουν καλή τύχη και κινέζικα φανάρια, τα οποία συνήθως διακοσμούν σπίτια και δημόσιους χώρους ως σύμβολο ελπίδας και χαράς.
Όπως και πέρυσι, η πανδημία του κορωνοϊού αναμένεται να οδηγήσει σε πιο υποτονικούς εορτασμούς. Οι εορταστικές εκδηλώσεις συνήθως, ξεκινoύν με μια νυχτερινή παρέλαση με δράκους, χορευτές και μουσικούς. Και ενώ οι πρόσφατοι εορτασμοί ήταν πιο συγκρατημένοι από ό,τι συνήθως, το πνεύμα είναι εορταστικό.
Ο πιο συνηθισμένος τρόπος για να ευχηθείτε σε κάποιον ευτυχισμένο το κινεζικό νέο έτος, είναι ο καντονέζικος χαιρετισμός, «Gong hei fat choy».