ΚΟΣΜΟΣ

Κέιτ Μίντλετον: Τι σημαίνει η προληπτική χημειοθεραπεία για τη μάχη της με τον καρκίνο

Γιατί αυξάνονται τα περιστατικά καρκίνου σε άτομα ηλικίας κάτω των 50 ετών

Κέιτ Μίντλετον: Τι σημαίνει η προληπτική χημειοθεραπεία για τη μάχη της με τον καρκίνο

Σε αντίθεση με τις περισσότερες οικογένειες, μία βασιλική οικογένεια δεν έχει παρά ελάχιστη ιδιωτικότητα. Από τον παραδοσιακό Τύπο έως τα social media – όλοι θέλουν να μαθαίνουν για τη κάθε τους κίνηση. Το τελευταίο διάστημα μάθαμε πως είναι αδύνατο ακόμη και να αρρωστήσουν ιδιωτικά.

Εν μέσω μίας πλημμύρας φημών, σεναρίων φαντασίας και εξωφρενικών θεωριών συνωμοσίας (διαβάσαμε μέχρι και ότι έχει πεθάνει και υπάρχει σωσίας της), η Κέιτ Μίντλετον, αποφάσισε να αποκαλύψει ότι έχει διαγνωστεί με καρκίνο.

Η απουσία και σιωπή της πριγκίπισσας όλο το προηγούμενο διάστημα είχε να κάνει με την προσπάθειά της να αναρρώσει από την επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε τον Ιανουάριο, αλλά και την αναζήτηση του τρόπου με τον οποίο θα ενημέρωνε για την κατάστασή της τα τρία παιδιά της, πριν το πει στον υπόλοιπο κόσμο.

Η 42χρονη Κέιτ απέφυγε να πει από ποια μορφή καρκίνου πάσχει ή σε ποιο στάδιο βρίσκεται. Ωστόσο είπε ότι έχει αρχίσει προληπτική χημειοθεραπεία. Πρόκειται για μια θεραπεία που χορηγείται μετά από χειρουργική επέμβαση με την ελπίδα ότι θα αυξήσει τις πιθανότητες ίασης και θα αποτρέψει την επανεμφάνιση του καρκίνου.

Υποδηλώνει ιάσιμο καρκίνο

Το ότι η πριγκίπισσα υποβάλλεται σε προληπτική χημειοθεραπεία «μου υποδηλώνει ότι πρόκειται για έναν ιάσιμο καρκίνο», εξήγησε στη Wall Street Journal η Δρ. Άντζελα Τζάιν επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα Αιματολογίας και Ογκολογίας στο Fox Chase Cancer Center της Φιλαδέλφειας. Η Jain και άλλοι γιατροί που μίλησαν με τη Wall Street Journal δεν εμπλέκονται στη φροντίδα της Κέιτ Μίντλετον.

Τέτοια χημειοθεραπεία, την οποία οι ογκολόγοι αποκαλούν «επικουρική» θεραπεία, χορηγείται συνήθως μετά από χειρουργική αφαίρεση όγκου για αρκετούς μήνες ή για ένα χρόνο. Οι ασθενείς λαμβάνουν συχνά τη θεραπεία κάθε δύο ή τρεις εβδομάδες. Δεν εμποδίζει πάντα την επιστροφή του καρκίνου, αλλά μπορεί να αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητες εξάλειψης της νόσου.

«Συνήθως χορηγεί ένας γιατρός αυτή τη θεραπεία με την ελπίδα και την πρόθεση ότι αυτός είναι ένας ιάσιμος καρκίνος και η χημειοθεραπεία θα μειώσει τον κίνδυνο επανεμφάνισής του», τόνισε η Δρ. Τζάιν.

REUTERS/File Photo

Τι γνωρίζουμε για τη διάγνωση

Η πριγκίπισσα είπε ότι υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στην κοιλιά τον Ιανουάριο για μια μη καρκινική πάθηση. Η χειρουργική επέμβαση ήταν επιτυχής, αλλά τα τεστ μετά την επέμβαση βρήκαν καρκίνο, εξήγησε στο βιντεοσκοπημένο μήνυμα, που δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή.

Είπε ακόμη ότι βρίσκεται στα πρώτα στάδια αυτής της θεραπείας. «Είμαι καλά και γίνομαι πιο δυνατός κάθε μέρα εστιάζοντας σε πράγματα που θα με βοηθήσουν να θεραπευτώ. στο μυαλό, στο σώμα και στα πνεύματά μου». (Διαβάστε εδώ περισσότερα).

Οι πιθανές παρενέργειες της θεραπείας

Οι ανεπιθύμητες παρενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν κόπωση, ναυτία, τριχόπτωση, εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά η εμπειρία των ασθενών από επικουρική χημειοθεραπεία έχει βελτιωθεί τα τελευταία 20 χρόνια χάρη σε καλύτερα φάρμακα που περιορίζουν την τάση ναυτίας και εμετού.

«Είμαστε καλύτεροι στη διαχείριση των συμπτωμάτων τώρα από ό,τι ήμασταν», λέει η Τζάιν στη WSJ.

Οι θεραπείες για τον καρκίνο συνολικά έχουν βελτιωθεί τις τελευταίες δεκαετίες, συμβάλλοντας στη μείωση των ποσοστών θνησιμότητας σε χώρες συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου. Στις ΗΠΑ, το ποσοστό θνησιμότητας από καρκίνο έχει μειωθεί κατά ένα τρίτο από το 1991, παρόλο που τα κρούσματα ορισμένων κοινών καρκίνων αυξάνονται και η ασθένεια παραμένει η κύρια αιτία θανάτου.

Ο εντοπισμός καρκίνου κατά τη διάρκεια επέμβασης

Η προοπτική ενός ασθενούς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τύπο του καρκίνου και το στάδιο του όταν εντοπίζεται.

Η τυχαία εύρεση καρκίνου κατά τη διάρκεια μιας χειρουργικής επέμβασης είναι σπάνια αλλά όχι πρωτόγνωρη, είπαν οι ογκολόγοι. Οι τυχαίοι καρκίνοι ανακαλύπτονται στο 4% περίπου των χειρουργικών επεμβάσεων στην κοιλιά που γίνονται για μη καρκινικές καταστάσεις, δήλωσε ο Δρ. Γιούμαν Φονγκ, χειρουργός στο ογκολογικό κέντρο City of Hope στο Duarte της Καλιφόρνια.

Οι καρκίνοι που θα μπορούσαν να εντοπιστούν κατά τη διάρκεια μιας χειρουργικής επέμβασης στην κοιλιά περιλαμβάνουν γυναικολογικούς καρκίνους, όπως καρκίνους των ωοθηκών ή του γαστρεντερικού συστήματος.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου και ο καρκίνος των ωοθηκών είναι δύο από τους πιο κοινούς τύπους όγκων όπου η χημειοθεραπεία χορηγείται συνήθως μετά από χειρουργική επέμβαση.

«Υπάρχουν πολλά πράγματα στην κοιλιά που θα μπορούσαν να γίνουν καρκινικά», εξηγεί η Δρ. Κριστίνα Ανουντσιάτα, αντιπρόεδρος στην Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία. «Θα υποθέσει κανείς ότι αν ονομάζεται προληπτική χημειοθεραπεία, δεν είναι ορατός καρκίνος αυτή τη στιγμή, και άρα αυτό είναι μια καλή πρόγνωση».

Οι πιο συχνοί καρκίνοι σε άτομα κάτω των 50 ετών

Οι καρκίνοι του παχέος εντέρου, του μαστού, του στομάχου και της μήτρας αυξάνονται μεταξύ των ατόμων κάτω των 50 ετών.

Τα κρούσματα εξακολουθούν να είναι σχετικά σπάνια, αλλά τα ποσοστά διαγνώσεων στις ΗΠΑ για άτομα κάτω των 50 ετών έχουν αυξηθεί περίπου 13% από το 2000 έως το 2019, σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου.

«Αυτή η ενημέρωση από την πριγκίπισσα Κέιτ, νομίζω, μας υπενθυμίζει πραγματικά σε όλους ότι ο καρκίνος μπορεί να χτυπήσει νέους, υγιείς ανθρώπους», λέει ο Δρ. Μάθιου Στρίκλαντ, ογκολόγος στο Mass General Cancer Center στη Βοστώνη, ο οποίος ειδικεύεται στους καρκίνους του γαστρεντερικού.

Τι αυξάνει τα κρούσματα

Οι ερευνητές εξετάζουν μια σειρά από πιθανούς παράγοντες που συμβάλλουν για να εξηγήσουν την άνοδο, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στη σωματική δραστηριότητα, την παχυσαρκία, τη διατροφή ή τις περιβαλλοντικές τοξίνες. Ορισμένοι υποψιάζονται ότι τα αντιβιοτικά ή άλλοι παράγοντες έχουν επηρεάσει τα μικροβιώματα των ασθενών, αυξάνοντας τον κίνδυνο


Πηγή: naftemporiki.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση