ΚΟΣΜΟΣ

Καθηγητής στο Γέιλ: Το σχέδιο Πούτιν -Θέλει να προκαλέσει πείνα για να δημιουργηθούν προσφυγικές ροές προς την ΕΕ

Στη δημιουργία προσφυγικών ροών, που θα προκαλέσουν πιθανώς αποσταθεροποίηση εντός της ΕΕ, αποσκοπεί ο αποκλεισμός των ουκρανικών λιμανιών στη Μαύρη Θάλασσα από τις δυνάμεις του Βλαντίμιρ Πούτιν, υποστηρίζει ο καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Γέιλ, Τίμοθι Σνάιντερ.

Καθηγητής στο Γέιλ: Το σχέδιο Πούτιν -Θέλει να προκαλέσει πείνα για να δημιουργηθούν προσφυγικές ροές προς την ΕΕ

Σε μια σειρά αναρτήσεων στο Twitter ο Σνάιντερ εξηγεί πώς θεωρεί ότι χρησιμοποιεί ο Πούτιν προς όφελός του την επισιτιστική ανασφάλεια, αποκαλώντας την «τελευταίο κεφάλαιο της πολιτικής τής πείνας».

«Η Ρωσία έχει ένα σχέδιο πείνας. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ετοιμάζεται να προκαλέσει λιμό σε μεγάλο μέρος του αναπτυσσόμενου κόσμου ως το επόμενο στάδιο του πολέμου του στην Ευρώπη», ανέφερε ο ειδικός στον απολυταρχισμό, επισημαίνοντας τη σημασία των εξαγωγών τροφίμων από την Ουκρανία για την τροφοδοσία του πλανήτη.

Ο ιστορικός εκτιμά ότι τρεις είναι οι βασικοί στόχοι του «σχεδίου πείνας» του Πούτιν:

Πρώτον, να σταματήσει τις εξαγωγές της Ουκρανίας σε μια προσπάθεια να τη διαλύσει ως κρατική οντότητα.

Δεύτερον, να προκαλέσει αστάθεια στην Ευρώπη με κύματα προσφύγων από περιοχές όπως η Βόρεια Αφρική και η Μέση Ανατολή, που εξαρτώνται από τις εισαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία.

Τρίτον, να χρησιμοποιήσει τη λιμοκτονία ως «υπόβαθρο για έναν διαγωνισμό προπαγάνδας».

Ο ιστορικός επισημαίνει ότι τόσο ο πρώην ηγέτης της ΕΣΣΔ Ιωσήφ Στάλιν όσο και ο Αδόλφος Χίτλερ προσπάθησαν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τις προμήθειες τροφίμων της Ουκρανίας, αλλά το σχέδιο του Πούτιν συνιστά «νέο επίπεδο αποικιοκρατίας».

Ο Πούτιν προσπαθεί να επιρρίψει στη Δύση το φταίξιμο για τα προβλήματα στην παγκόσμια αλυσίδα τροφίμων και πιέζει για άρση των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία, ενώ η Βρετανία τον κατηγόρησε ότι «προσπαθεί να κρατήσει όμηρο τον πλανήτη» με τα τρόφιμα.

«Αν συνεχιστεί ο ρωσικός αποκλεισμός (των ουκρανικών λιμανιών), δεκάδες εκατομμύρια τόνοι τροφίμων θα σαπίσουν στα σιλό και δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι στην Αφρική και στην Ασία θα λιμοκτονήσουν», προειδοποιεί ο ιστορικός του Γέιλ.
 

Πηγή:iefimerida

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση