ΚΟΣΜΟΣ

Καταργεί την θανατική ποινή η Βιρτζίνια

Είναι η πρώτη Πολιτεία του άλλοτε Νότου των φυλετικών διακρίσεων που προχωρά σε αυτή την κίνηση.

No profile pic

Η Βιρτζίνια, που καταγράφει ρεκόρ εκτελέσεων θανατοποινιτών στο αμερικανικό έδαφος, έγινε την Τετάρτη η πρώτη Πολιτεία του άλλοτε Νότου των φυλετικών διακρίσεων που καταργεί τη θανατική ποινή.

«Σήμερα δεν υπάρχει θέση για τη θανατική ποινή σε αυτή την Πολιτεία, στον Νότο και σε αυτή τη χώρα», δήλωσε ο Δημοκρατικός κυβερνήτης, Ραλφ Νόρθαμ, κατά τη διάρκεια τελετής στην φυλακή της Γκρίνσβιλ, όπου πραγματοποιούνταν μέχρι τώρα οι εκτελέσεις.

Η κατάργηση της θανατικής ποινής είναι «το σωστό που πρέπει να γίνει», τόνισε ο κυβερνήτης, δηλώνοντας ότι το βήμα αυτό θα βοηθήσει στη μεταρρύθμιση ενός ατελούς συστήματος δικαιοσύνης.

«Δεν μπορούμε να επιβάλουμε αυτή την έσχατη τιμωρία, χωρίς να είμαστε σίγουροι 100% ότι έχουμε δίκιο και δεν μπορούμε να επιβάλουμε σε κάποιον αυτήν την έσχατη τιμωρία, γνωρίζοντας ότι το σύστημα δεν λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο για όλο τον κόσμο», εξήγησε υπογραμμίζοντας ότι 296 από τους 377 φυλακισμένους που εκτελέστηκαν κατά τον 20ό αιώνα ήταν Αφροαμερικανοί.

Έπειτα από πολύ τεταμένες συζητήσεις, οι βουλευτές στα δύο σώματα της Πολιτείας ψήφισαν υπέρ της κατάργησης της θανατικής ποινής στις αρχές του έτους.

Η Βιρτζίνια ακολουθεί τις άλλες 22 Πολιτείες, όπου η εσχάτη των ποινών έχει καταργηθεί, αλλά η απόφασή της είναι ακόμη πιο συμβολική, καθώς καμία Πολιτεία του αμερικανικού Νότου δεν έχει κάνει ακόμη αυτό το βήμα.

Ο κυβερνήτης Νόρθαμ υπογράμμισε την «μακρά και περίπλοκη» ιστορία της Βιρτζίνια όπου «ο ρατσισμός και οι διακρίσεις του παρελθόντος μας, επαναλαμβάνονται σήμερα στο (δικαστικό) μας σύστημα».

Ευρωπαίοι άποικοι που εγκαταστάθηκαν στη Τζέιμστάουν προχώρησαν το 1608 σε αυτό που θεωρείται ως η πρώτη εκτέλεση στο αμερικανικό έδαφος, αυτή ενός διοικητή που κατηγορείτο για κατασκοπεία.

Έκτοτε, η Βιρτζίνια εκτέλεσε 1.391 κατάδικους, σύμφωνα με το Κέντρο Ενημέρωσης για τη θανατική ποινή (DPIC), περισσότερους από ό,τι σε οποιοδήποτε άλλο αμερικανικό έδαφος.

Επίσης, οι πρώτοι σκλάβοι από την Αφρική έφτασαν στη Βιρτζίνια το 1619.

Πηγή:in.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση