ΚΟΣΜΟΣ
«Καμπανάκι» στις ΗΠΑ για πλαστικά
Η Ακαδημία Επιστημών ζητάει μείωση της παραγωγής για να σωθούν οι ωκεανοί.
SHARE:
Αμεσα μέτρα οφείλουν να λάβουν οι ΗΠΑ προκειμένου να περιορίσουν τη ρύπανση από πλαστικά απορρίμματα, με τη μείωση της παραγωγής πλαστικού και την εκπόνηση εθνικής στρατηγικής.
Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει έκθεση της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, που επισημαίνει ότι παρότι μόλις 4,3% του παγκόσμιου πληθυσμού κατοικεί στις ΗΠΑ, η χώρα παράγει τον μεγαλύτερο όγκο πλαστικών σκουπιδιών από κάθε άλλη. Το 2016 οι ΗΠΑ ξεπέρασαν το σύνολο των κρατών της Ε.Ε. των «28» στην παραγωγή πλαστικών απορριμμάτων, με 42 εκατ. τόνους. Το σύνολο της ανθρωπότητας παράγει περίπου 242 εκατ. τόνους πλαστικών απορριμμάτων τον χρόνο, από τα οποία τα 8 εκατ. τόνοι καταλήγουν στους ωκεανούς, σύμφωνα με την έκθεση της αμερικανικής ακαδημίας.
Οι συντάκτες της έκθεσης συστή- νουν και βελτίωση μεθόδου ανακύκλωσης, καθώς «αδυνατούν να διαχειριστούν τον όγκο πλαστικών απορριμμάτων».
«Τα πλαστικά απορρίμματα δημιουργούν περιβαλλοντική και κοινωνική κρίση, την οποία οι ΗΠΑ οφείλουν να αντιμετωπίσουν», λέει η Μάργκαρετ Σπρινγκ, επικεφαλής της ομάδας που εκπόνησε τη μελέτη και επιστημονική διευθύντρια του ενυδρείου του Μοντερέι στην Καλιφόρνια. Ο όγκος πλαστικών σκουπιδιών που φθάνει κάθε χρόνο στους ωκεανούς αντιστοιχεί με την απόρριψη ενός απορριμματοφόρου γεμάτου πλαστικά σκουπίδια στη θάλασσα κάθε λεπτό. Στο μεταξύ, το πλαστικά πλήττουν ανεπανόρθωτα την υγεία των θαλασσών και των οργανισμών που ζουν σε αυτές. «Τα πλαστικά απορρίμματα που παράγονται από τις ΗΠΑ έχουν πολλές επιπτώσεις για τις παραθαλάσσιες αλλά και τις κοινότητες που βρίσκονται μακριά από τον ωκεανό, ρυπαίνοντας τους ποταμούς, τις λίμνες, τις παραλίες και τον υδροφόρο ορίζοντα. Την ίδια ώρα, η ρύπανση αυτή επιβαρύνει κοινωνικά και οικονομικά ευάλωτες κοινότητες, απειλεί την άγρια πανίδα και χλωρίδα και μολύνει τα πόσιμα ύδατα», λέει η δρ Σπρινγκ. Εάν η παρούσα κατάσταση διατηρηθεί ως έχει, ο όγκος πλαστικού που θα καταλήγει στη θάλασσα θα αυξηθεί από 8 εκατ. τόνους τον χρόνο σε 53 εκατ. τόνους το 2030.
Η έκθεση προτείνει την εκπόνηση «σαφούς, συνολικής και εθνικής στρατηγικής» με στόχο τον περιορισμό των πλαστικών απορριμμάτων. Η βελτίωση της συλλογής δεδομένων για το φαινόμενο θα βοηθήσει στον εντοπισμό των κύριων πηγών ρύπανσης από πλαστικά, μέσα από ακριβή καταγραφή της ρύπανσης των ακτών κάθε πενταετία.
Τη χρονική περίοδο μεταξύ 1966 και 2015 η παγκόσμια παραγωγή πλαστικού σημείωσε 20πλάσια αύξηση, από 20 εκατ. τόνους σε 381 εκατ. τόνους, σύμφωνα με την έκθεση της ακαδημίας. Οι συντάκτες του κειμένου πρότειναν στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ να περιορίσει δραστικά την απόρριψη πλαστικών, βελτιώνοντας τις μεθόδους ανακύκλωσης, οι οποίες «συνεχίζουν να αδυνατούν να διαχειριστούν τον όγκο πλαστικών απορριμμάτων».
Ο σύλλογος κατασκευαστών πλαστικών των ΗΠΑ (ACC) συμφώνησε μεν με το πόρισμα της έκθεσης, καταδικάζοντας όμως τις συστάσεις της για περιορισμό της παραγωγής πλαστικού.