ΚΟΣΜΟΣ

Καμπανάκι από τον ΟΗΕ για αύξηση της επαιτείας και της παιδικής εργασίας στην Υεμένη λόγω κορωνοϊού

Η χώρα βιώνει τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο

No profile pic

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες δήλωσε σήμερα ότι το έργο της στην Υεμένη πλησιάζει σε ένα «πιθανό σημείο αιχμής», καθώς ο κορονοϊός εξαπλώνεται ραγδαία στη χώρα, η οποία έχει γονατίσει από τον πόλεμο, με όλο και αυξανόμενο αριθμό οικογενειών να καταφεύγουν στην επαιτεία, την παιδική εργασία και στους γάμους παιδιών.

Περίπου το 80% του υποσιτισμένου πληθυσμού της Υεμένης, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων βασίζεται στην ανθρωπιστική βοήθεια, πράγμα που καθιστά την κατάσταση που αντιμετωπίζει η χώρα ως τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο - ακόμη και προτού ενσκήψει η λαίλαπα του κορονοϊού.

Την περασμένη εβδομάδα, τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν ότι το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης «έχει ουσιαστικά καταρρεύσει», με τον ιό να θεωρείται πως εξαπλώνεται πλέον σε όλη τη χώρα και ζήτησε επείγουσα χρηματοδότηση.

«Φτάνουμε σε ένα πιθανό σημείο αιχμής στα προγράμματά μας, όπου εάν δεν λάβουμε σύντομα περισσότερη χρηματοδότηση, πολλά από τα προγράμματά μας και ιδιαίτερα εκείνα που αφορούν την βοήθεια σε μετρητά για τους εκτοπισμένους κατοίκους στο εσωτερικό της Υεμένης, ίσως να χρειασθεί να σταματήσουν», δήλωσε σε τηλεδιάσκεψη ο Τσάρλι Γιάξλεϊ, εκπρόσωπος της UNHCR.

«Βλέπουμε έναν αυξανόμενο αριθμό οικογενειών να καταφεύγουν σε οδυνηρούς μηχανισμούς επιβίωσης, όπως η επαιτεία, η παιδική εργασία και ο γάμος των παιδιών για να τα καταφέρουν να ζήσουν», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η Ύπατη Αρμοστεία παρέχει προγράμματα βοήθειας σε μετρητά σε περίπου 1 εκατομμύριο ανθρώπους, που βρίσκονται εκτοπισμένοι στο εσωτερικό της και βασίζονται στα χρήματα αυτά για να αγοράσουν τρόφιμα, φάρμακα και να βρουν καταλύματα, δήλωσε.

Η χώρα, της οποίας ο πληθυσμός συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων με των χαμηλότερο στον κόσμο επίπεδο ανοσίας στις ασθένειες, βρίσκεται διαιρεμένη ανάμεσα στα εδάφη που ελέγχει η κυβέρνηση, η οποία υποστηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία κι είναι εγκατεστημένη στο Άντεν, και σε εκείνα στον Βορρά που κατέχουν οι Χούθι, συμμάχων του Ιράν. Η Σαουδική Αραβία, ηγούμενη μίας στρατιωτικής συμμαχίας ενάντια στους Χούθι, και τα Ηνωμένα Έθνη πρόκειται να συνδιοργανώσουν μια σύνοδο μέσω τηλεδιάσκεψης για το θέμα της Υεμένης στις 2 Ιουνίου.

Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ ενημέρωσε σήμερα ότι έλαβε περίπου το 15% της χρηματοδότησης που χρειάζεται για το 2020 το ύψους 3,38 δισεκατομμυρίων δολαρίων Σχέδιο Ανθρωπιστικής Αντίδρασης για την Υεμένη, στο οποίο κύριος χρηματοδότης είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες.

«Η ανθρωπιστική κατάσταση στην Υεμένη θα μπορούσε να βρεθεί εκτός ελέγχου, καθώς η COVID-19 απειλεί έναν πληθυσμό που ήδη έχει αποδυναμωθεί έπειτα από χρόνια συγκρούσεων», δήλωσε στην ίδια ενημέρωση εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP), Ελίζαμπεθ Μπάιρς, τονίζοντας ότι η πανδημία απειλεί τις εισαγωγές τροφίμων.

«Το WFP αναμένει ότι ο κορονοϊός θα ωθήσει πολλά περισσότερα παιδιά στην Υεμένη σε ακραίο υποσιτισμό», πρόσθεσε, λέγοντας ότι πάνω από 2 εκατομμύρια παιδιά ήδη υποφέρουν από αυτό.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση