Ιταλία: Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για την καταψήφιση του νομοσχεδίου κατά της ομοφοβίας

Χιλιάδες διαμαρτυρήθηκαν σε πλατείες σε όλη τη χώρα

Συνεχίζονται οι σφοδρές αντιδράσεις στην Ιταλία για την καταψήφιση του νομοσχεδίου κατά της ομοφοβίας, από τη Γερουσία

Χιλιάδες άνθρωποι έκαναν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε πλατείες σε όλη τη χώρα, απαιτώντας έναν νόμο κατά της ομοτρανσοφοβίας. 

Υπό το νομοσχέδιο, η βία ενάντια στα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, τους ΑμΕΑ και o μισογυνισμός θα χαρακτηριζόταν έγκλημα μίσους. Όμως, 154 μέλη της Γερουσίας το καταψήφισαν και 131 τάχθηκαν υπέρ.  

Τον περασμένο Ιούνιο, το Βατικανό είχε προχωρήσει μία άνευ προηγουμένου κίνηση, υποβάλλοντας διάβημα διαμαρτυρίας κατά του νομοσχεδίου, υποστηρίζοντας ότι αυτό παραβιάζει τη συνθήκη ανάμεσα στην Ιταλία και την Αγία Έδρα. 

Περίπου 10.000 άνθρωποι έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Μιλάνο. Ανάλογες συγκεντρώσεις έγιναν σε πλατείες στη Ρώμη, το Παλέρμο, την Μπρέσια, την Πάντοβα, ενώ διαμαρτυρίες έχουν προγραμματιστεί τόσο για σήμερα όσο και για το Σαββατοκύριακο. 

«Χρειαζόμαστε τώρα έναν νόμο ενάντια στην ομοτρανσοφοβία», τόνισε ο Ίταλο Παντάνο, web fashion editor της ιταλικής Vogue, σε ανάρτησή του με φωτογραφίες από τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Μόνο το 2021 έχουν καταγραφεί 199 περιστατικά ομοτρανσοφοβικής βίας στην Ιταλία. 

 

Ο κόσμος της μόδας έχει συνταχθεί με την απαίτηση να υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου. «Κάναμε ένα τεράστιο βήμα προς τα πίσω. Ως Ιταλίδα πολίτης, ντρέπομαι για αυτό», σχολίασε η Ντονατέλα Βερσάτσε. 

«Είναι μία ήττα που μας επηρεάζει όλους. Ποτέ δεν θα πάψω να δανείζω τη φωνή μου και να υποστηρίζω τη δημιουργία μίας δίκαιης κοινωνίας», έγραψε ακόμη μεταξύ άλλων.

 

«Είναι μία πολύ θλιβερή ημέρα για την Ιταλία. Ντροπή για εκείνους που αποφάσισαν να μην ενθαρρύνουν τη δημιουργία μιας πιο συμπεριληπτικής κοινωνίας. Ντροπή σε εκείνους που χειροκρότησαν την απόρριψη βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων», τόνισε ο Αλεσάντρο Μικέλε, καλλιτεχνικός διευθυντής του οίκου Gucci. 

 

«Το νομοσχέδιο προστατεύει την αξιοπρέπεια κάθε ατόμου και όποιος επευφημούσε σήμερα, χειροκροτούσε μια ηθική αποτυχία της χώρας», τόνισε σε ανάρτησή του ο επίσης Ιταλός σχεδιαστής, Πιερπάολο Πιτσόλι. 

«Είναι ένα ισχυρό μήνυμα και η αλλαγή στην οποία ελπίζουμε πρέπει να είναι ισχυρή, για ένα μέλλον στο οποίο όλοι οι άνθρωποι θα είναι το κέντρο του κόσμου», υπογράμμισε και συμπλήρωσε ότι η φωνή του θα είναι ακόμη πιο δυνατή. «Η χώρα μου δεν είναι αυτή που χειροκρότησε σήμερα, αλλά εκείνη που θα είναι οδηγός της αλλαγής», συμπλήρωσε. 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ