Στα ύψη έχει εκτιναχθεί η τιμή των ζυμαρικών στην Ιταλία τους τελευταίους μήνες. Τα πιάτα ζυμαρικών στα εστιατόρια έχουν αυξηθεί κατά 6,1% σε ετήσια βάση.
Είτε πρόκειται για ένα πιάτο σπαγγέτι aglio e olio είτε για πένες arrabbiata, η τιμή του αντιπροσωπευτικού φαγητού της Ιταλίας έχει εκτοξευθεί στα ύψη, τόσο ώστε να δικαιολογήσει μια συνάντηση κρίσης στην καρδιά της ιταλικής κυβέρνησης.
Οι τιμές των ζυμαρικών αυξήθηκαν κατά 17,5% τον Μάρτιο και κατά 16,5% τον Απρίλιο, σύμφωνα με το υπουργείο Επιχειρήσεων της Ιταλίας, το οποίο επικαλείται στοιχεία της Istat. Το άλμα είναι διπλάσιο από τα στοιχεία του δείκτη τιμών καταναλωτή της Ιταλίας, ο οποίος σκαρφάλωσε 8,1% σε ετήσια βάση για τον Απρίλιο και 8,7% για τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv.
Τα πιάτα ζυμαρικών στα εστιατόρια έχουν αυξηθεί κατά 6,1% σε ετήσια βάση, δήλωσε στο CNBC η ιταλική ομάδα για τα δικαιώματα των καταναλωτών Assoutenti. Σύμφωνα με μια έρευνα του 2022 από τον Διεθνή Οργανισμό Ζυμαρικών, ένας μέσος Ιταλός καταναλώνει σχεδόν 23 κιλά ζυμαρικών ετησίως.
Οι αυξημένες τιμές λιανικής οφείλονται στο γεγονός ότι οι παραγωγοί πωλούν τώρα τα αποθέματα ζυμαρικών τους, τα οποία είχαν παραχθεί όταν το κόστος των πρώτων υλών ήταν υψηλότερο.
«Αυτό οφείλεται στη διάθεση των αποθεμάτων που έχουν παραχθεί με υψηλότερο κόστος πρώτων υλών», δήλωσε ο πρόεδρος της Assoutenti, Φούριο Τρούτσι, επικαλούμενος τις υψηλότερες τιμές του σιταριού και της ενέργειας.
Τον Μάρτιο του 2022, η τιμή του σιταριού κορυφώθηκε στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας και πλέον, καθώς η στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία προχωρούσε. Και τα δύο έθνη είναι τεράστιοι προμηθευτές αγροτικών προϊόντων στην παγκόσμια αγορά.
Ωστόσο, ο Τρούτσι σημείωσε ότι το κόστος των εισροών έχει από τότε μειωθεί και οι υψηλότερες τιμές των ζυμαρικών οδηγούνται πλέον από άλλους παράγοντες.
«Οι υψηλές τιμές διατηρούνται προκειμένου να έχουμε μεγαλύτερα κέρδη. Οι τιμές θα πέσουν μόνο μπροστά σε μια σημαντική μείωση της κατανάλωσης», δήλωσε ο Assoutent, προτείνοντας σχέδια για τη μείωση της κατανάλωσης ζυμαρικών με μια «απεργία ζυμαρικών» τουλάχιστον 15 ημερών. Το 2007, οι Ιταλοί πραγματοποίησαν μονοήμερη απεργία κατά της αγοράς ζυμαρικών, όταν οι τιμές αυξήθηκαν κατά σχεδόν 20%.
Οι διεθνείς τιμές του σιταριού τον Απρίλιο έχασαν 2,3% για να πέσουν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2021, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας.
«Οι τιμές του σιταριού έχουν μειωθεί από την ιστορική τους κορύφωση μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά παραμένουν υψηλές», δήλωσε στο CNBC μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου η υπεύθυνη εξωτερικών υποθέσεων της Παγκόσμιας Τράπεζας Ναντίτα Ρόι. Η ίδια σημείωσε ότι η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει πτώση των τιμών του σιταριού κατά 7,4% το 2023 σε σχέση με το 2022.
Οι τιμές του σκληρού σιταριού, μιας ποικιλίας σιταριού που συνήθως χρησιμοποιείται στα ζυμαρικά, έχουν επίσης σημειώσει πτώση τους τελευταίους μήνες. «Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί ειδικοί παράγοντες ανά χώρα που θα μπορούσαν να εξηγήσουν την άνοδο των τιμών των ζυμαρικών στην Ιταλία», πρόσθεσε η Ρόι.
Έκτακτη συνεδρίαση για τα ζυμαρικά
Πριν από δύο εβδομάδες, ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης της Ιταλίας Αντόλφο Ούρσο συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με θέμα τη συζήτηση για την αύξηση των τιμών των ζυμαρικών.
Οι παραγωγοί ζυμαρικών, οι ενώσεις καταναλωτών και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι ήταν μεταξύ αυτών που συμμετείχαν στη συνάντηση, με ορισμένους παράγοντες να ζητούν την επιβολή ανώτατου ορίου τιμών στα ζυμαρικά για να περιοριστεί η άνοδος των τιμών, πρόταση που έκτοτε απορρίφθηκε.
Οι τελευταίες έρευνες για τις τιμές των ζυμαρικών «δείχνουν ήδη τα πρώτα, αν και αδύναμα, σημάδια πτώσης των τιμών, ένα σημάδι ότι τους επόμενους μήνες το κόστος θα μπορούσε να μειωθεί σημαντικά», αναφέρεται σε σημείωμα του υπουργείου Επιχειρήσεων της Ιταλίας.
Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι η τιμή παραγωγής ζυμαρικών αυξήθηκε κατά 8,4% μέσα σε ένα χρόνο, το οποίο «είναι στα ίδια επίπεδα με τον μέσο δείκτη πληθωρισμού που καταγράφεται για τα καταναλωτικά αγαθά».
«Το κόστος έχει μειωθεί, είναι αλήθεια, αλλά δεν έχει επιστρέψει στα προηγούμενα επίπεδα και εξακολουθεί να είναι αρκετά υψηλό σε σύγκριση με εκείνα που καταγράφηκαν το 2020/2021», πρόσθεσε η οργάνωση.
«Θα θέλαμε να φύγουμε από αυτή την ημερίδα με την κατανόηση ότι τα ζυμαρικά είναι η λύση και όχι το πρόβλημα».
Φωτογραφία από AntonMatyukha via vista.create