ΚΟΣΜΟΣ
Ιταλία: Εταιρείες - φαντάσματα με «λεία» 600 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης
23 συλλήψεις, κατάσχεσαν Lamborghini, Porsche και Rolex
Απάτη ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ με «εταιρείες φαντάσματα», οι οποίες μάλιστα είχαν λάβει και πόρους από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ιταλίας, το οποίο είχε προωθηθεί για την αντιμετώπιση της κρίσης που πυροδότησε η πανδημία του κορωνοϊού.
Τις έρευνες πραγματοποίησε η εισαγγελία της Ρώμης και η οικονομική αστυνομία της Βενετίας, σε συνεργασία με αστυνομικές δυνάμεις της Αυστρίας, της Ρουμανίας και της Σλοβακίας και τις ευρωπαϊκές δικαστικές αρχές.
Συνολικά έχουν εκδοθεί 23 εντάλματα σύλληψης και σύμφωνα με το Politico, οι αστυνομικές αρχές συνέλαβαν την Πέμπτη τουλάχιστον 20 άτομα σε Ιταλία, Αυστρία, Ρουμανία και Σλοβακία που εμπλέκονται στην υπόθεση.
Κατόπιν αιτήματος των εισαγγελέων της ΕΕ, 150 αξιωματικοί από μονάδες απάτης και οικονομικής αστυνομίας συνέλαβαν οκτώ άτομα, ενώ άλλα 14 τέθηκαν σε κατ' οίκον περιορισμό μετά από τη διασυνοριακή έρευνα για την εγκληματική οργάνωση.
Η αστυνομία πραγματοποίησε επίσης εφόδους σε σπίτια και επιχειρήσεις και προχώρησε σε κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων.
Οι εμπλεκόμενοι είχαν στην κατοχή τους βίλες, κρυπτονομίσματα, ακριβά ρολόγια, χρυσό, κοσμήματα, αλλά και τρία αυτοκίνητα, μια Lamborghini, μια Porsche και ένα Audi Q8.
Όπως αναφέρεται σε σχετική δήλωση της ιταλικής αστυνομίας, ύστερα από έρευνες εντοπίστηκε «το ξέπλυμα τεράστιων παράνομων κερδών που πραγματοποιήθηκε μέσω ενός σύνθετου δικτύου εικονικών εταιριών που δημιουργήθηκαν στην Ιταλία, την Αυστρία, τη Σλοβακία και τη Ρουμανία».
Σημειώνεται πως η Ιταλία είναι ο μεγαλύτερος δικαιούχους του ταμείου οικονομικής ανάκαμψης της ΕΕ για την πανδημία, με τα κεφάλαια να ανέρχονται, σύμφωνα με το Politico, σε 191,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για πόρους που κατά ένα μεγάλο ποσοστό προορίζονται για επιχορηγήσεις και δάνεια σε εταιρείες. Η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι έχει δεχτεί πιέσεις για να τηρήσει τις προθεσμίες και να ολοκληρώσει το έργο, το οποίο, όπως φαίνεται και από την αποκάλυψη της απάτης, έχει στιγματιστεί από φαινόμενα κακοδιαχείρισης.
Η αστυνομία είπε ότι η απάτη διενεργήθηκε από εγκληματική οργάνωση στην οποία συμμετείχαν και επαγγελματίες με εμπειρία στην υποβολή αιτήσεων για δημόσια χρηματοδότηση. Οι υπηρεσίες τους αποδείχθηκαν εξαιρετικά σημαντικές για τους απατεώνες ώστε να εξασφαλίσουν κεφάλαια πολλών εκατομμυρίων, τα οποία προορίζονται για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και ψηφιοποίησης των ιταλικών εταιρειών.
Η εγκληματική οργάνωση, σύμφωνα πάντα με την ιταλική αστυνομία, χρησιμοποίησε έναν «εξευγενισμό μηχανισμό ξεπλύματος χρήματος, χρησιμοποιώντας προηγμένες τεχνολογίες, όπως διακομιστές cloud που βρίσκονταν σε μη συνεργαζόμενες χώρες, κρυπτογραφημένα περιουσιακά στοιχεία και τεχνητή νοημοσύνη για την παραγωγή πλαστών εγγράφων».
Την τελευταία δεκαετία, οι εγκληματίες γίνονται όλο και πιο επιδέξιοι στην απόσπαση κεφαλαίων που διανέμει η ΕΕ για την ανάπτυξη και ανασυγκρότηση. Οι εγκληματικές οργανώσεις έχουν διαφοροποιηθεί από τις παραδοσιακές ροές εισοδήματος, όπως οι εκβιασμοί και οι ληστείες, «στοχεύοντας» σε κοινοτικά κονδύλια που παρέχουν μια πολύ πιο προσοδοφόρα και αξιόπιστη ροή χρημάτων.
Ο αριθμός των ερευνών απάτης που σχετίζονται με το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ εκτινάχθηκε στα ύψη το 2023, ανέφερε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία - η οποία είναι υπεύθυνη για τη διερεύνηση και τη δίωξη εγκλημάτων κατά των οικονομικών συμφερόντων του ευρωπαϊκού μπλοκ - στην ετήσια έκθεσή της .
Το 2023 ξεκίνησαν περισσότερες από 200 έρευνες για απάτη που σχετίζονται με το ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας σε όλη την ΕΕ, αξίας άνω των 800 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ενδεικτικό της γιγάντωσης του προβλήματος είναι πως το 2022, όταν η εκταμίευση των μετρητών βρισκόταν στις πρώτες φάσεις της, είχαν πραγματοποιηθεί μόλις 15 έρευνες. Οι έρευνες που σχετίζονται με τα ευρωπαϊκά ταμεία αντιπροσωπεύουν πλέον περίπου το 15% όλων των ερευνών απάτης που διεκπεραιώνονται από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.
Απατεώνες σε όλο το ευρωπαϊκό μπλοκ ιδρύουν εικονικές εταιρείες ή δωροδοκούν δημόσιους αξιωματούχους σχεδόν στο ένα τέταρτο όλων των υποθέσεων που διερευνώνται στην ΕΕ, σύμφωνα με έκθεση της ευρωπαϊκής εισαγγελίας. Η Ιταλία βρίσκεται υπό ιδιαίτερη επιτήρηση για τη διαχείριση του ταμείου ανάκαμψης, με 179 ανοιχτές έρευνες για τη χρήση μετρητών.