Ιστορικά χαμηλό το ποσοστό αποψίλωσης των δασών της Κολομβίας για το 2023

Newsroom
Newsroom

Βάση δηλώσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος, το 2022 η αποψίλωση των δασών κυμαινόταν περίπου στα 1.235 τετραγωνικά χιλιόμετρα

Σύμφωνα με το Υπουργείο Περιβάλλοντος της Κολομβίας, η αποψίλωση των δασών στη χώρα το 2023 μειώθηκε κατά 36% σε σχέση με το 2022, έπειτα από προσπάθειες της κυβέρνησης του προέδρου Γουστάβο Πέτρο με στόχο την παύση των καταστροφών που έχουν πλέον χτυπήσει ρεκόρ στον Αμαζόνιο.

Βάση δηλώσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος, το 2022 η αποψίλωση των δασών κυμαινόταν περίπου στα 1.235 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ το 2023 μειώθηκε σε λίγο περισσότερα από 792 τετραγωνικά χιλιόμετρα σε όλη την Κολομβία.

«Είναι πολύ καλά νέα, αλλά σίγουρα δεν μπορούμε να πούμε ότι η μάχη κερδήθηκε. Συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε τις παράνομες οικονομίες» δήλωσε η υπουργός περιβάλλοντος Σουζάνα Μουχάμαντ σε δημοσιογράφους.

Στην Κολομβιανή περιοχή του Αμαζονίου ειδικότερα, η αποψίλωση των δασών μειώθηκε κατά 38% σε περίπου 443 τετραγωνικά χιλιόμετρα, από σχεδόν 712 τετραγωνικά χιλιόμετρα το 2022.  

Ο Πέτρο μετά την εκλογή του το 2022, υποσχέθηκε να βάλει ως κύριο στόχο του την προστασία του περιβάλλοντος, και κυρίως να βάλει στοπ στην αποψίλωση του Αμαζονίου εφαρμόζοντας διάφορα μέτρα, μεταξύ αυτών και ο περιορισμός της επέκτασης των αγροτικών επιχειρήσεων στο τροπικό δάσος.  

Ο αριστερός πρόεδρος έκανε επίσης επίκληση στις πλούσιες χώρες για ακύρωση του εξωτερικού χρέους ώστε η Κολομβία να διευκολυνθεί στη διατήρηση περιοχών όπως ο Αμαζόνιος, η καταστροφή του οποίου θα μπορούσε να επιδεινώσει την κλιματική κρίση παγκοσμίως, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Ένας ακόμα παράγοντας που συνέβαλλε στην ιστορική μείωση της αποψίλωσης στην περιοχή, ήταν η προώθηση των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ της κυβέρνησης και των ενόπλων δυνάμεων καθώς και τα οικονομικά κίνητρα που δόθηκαν στους αγρότες στον Αμαζόνιο για να βοηθήσουν στη διατήρηση του.

Η περεταίρω μείωση του ποσοστού το 2023 έπεται της ήδη μειωμένης τιμής του 2022.

Σύμφωνα με περιβαλλοντολόγους, κατασταλτικός παράγοντας στην αποψίλωση των δασών πιθανόν να έχουν σταθεί και εντολές από ομάδες αντιφρονούντων μαχητών των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC), οι οποίοι απαγορεύουν την αποψίλωση των δασών.

Η υπουργός Περιβάλλοντος ωστόσο δήλωσε  πως το κλειδί για μια συνεχή πτώση του ποσοστού αποψίλωσης, είναι η ισχυρή παρουσία των κυβερνητικών ενόπλων δυνάμεων στις επίμαχες περιοχές, σε συνάρτηση με την πρόοδο που σημειώθηκε στις ειρηνευτικές συνομιλίες.

Η Μουχάμαντ τον Απρίλιο προειδοποίησε πως παρά τη μείωση που σημειώθηκε το 2023, λόγω του ισχυρού καιρικού φαινομένου «Ελ Νίνιο» που ήρθε να επιδεινώσει τις ξηρές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή εκείνη τη περίοδο, η αποψίλωση των δασών έχει αυξηθεί το 2024.

Το Αύγουστο του 2023, η Κολομβία μαζί με άλλες χώρες της Νότιας Αμερικής συμφώνησαν να ξεκινήσουν μια συμμαχία με σκοπό την προστασία του Αμαζονίου.

Η Κολομβία, η Βολιβία, η Βραζιλία, ο Ισημερινός, η Γουιάνα, το Περού, το Σουρινάμ και η Βενεζουέλα είναι οι χώρες που συνυπέγραψαν τη δήλωση για τον καθορισμό ενός σχεδίου δράσης για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης, τον τερματισμό της αποψίλωσης των δασών και την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος που την τροφοδοτεί.

Η σύνοδος κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για τη βιοποικιλότητα COP16 θα φιλοξενηθεί από την Κολομβία στην πόλη Κάλι εντός του 2024.

Πηγή: ertnews

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ