ΚΟΣΜΟΣ

Ισραηλινές επιδρομές στη Γάζα - Εντείνονται οι φόβοι για "νέα κλιμάκωση" στον Λίβανο

Σε δύο από τις επιθέσεις στην Πόλη της Γάζας επλήγησαν δύο σχολεία, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 14 άνθρωποι

Ισραηλινές επιδρομές στη Γάζα - Εντείνονται οι φόβοι για "νέα κλιμάκωση" στον Λίβανο

Το Ισραήλ σφυροκοπά σήμερα τη Λωρίδα της Γάζας τη στιγμή που ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κάνει λόγο για το τέλος της «εντατικής» φάσης των μαχών με την παλαιστινιακή Χαμάς και οι φόβοι για μια «νέα κλιμάκωση» με την λιβανική Χεζμπολάχ αυξάνονται.

Οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν τουλάχιστον 24 Παλαιστινίους με τρεις χωριστές αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποίησαν νωρίς σήμερα το πρωί στην Πόλη της Γάζας, ανακοινώθηκε από υγειονομικούς αξιωματούχους, ενώ αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν βομβαρδισμούς στη Ράφα, στο νότιο άκρο του παλαιστινιακού θύλακα, κοντά στην Αίγυπτο, στην οποία το Ισραήλ έχει εξαπολύσει χερσαία επιχείρηση από τις αρχές Μαΐου.

Σε δύο από τις επιθέσεις στην Πόλη της Γάζας επλήγησαν δύο σχολεία, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 14 άνθρωποι, έγινε γνωστό από ιατρικές πηγές. Άλλο πλήγμα σε κατοικία στον καταυλισμό Σάτι (Παραλία), έναν από τους οκτώ ιστορικούς προσφυγικούς καταυλισμούς της Λωρίδας της Γάζας, στοίχισε τη ζωή σε άλλους 10.

Η κατοικία που επλήγη στον Σάτι ανήκε στην εκτεταμένη οικογένεια του πολιτικού αρχηγού της Χαμάς, του Ισμαήλ Χανίγια, ο οποίος έχει την έδρα του στο Κατάρ. Σκοτώθηκαν μία από τις αδελφές του καθώς και άλλοι συγγενείς, έγινε γνωστό από μέλη της οικογένειας και ιατρικές πηγές.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν πως στοχοθέτησαν στη διάρκεια της νύκτας μαχητές στην Πόλη της Γάζας, οι οποίοι ήταν αναμιγμένοι στο σχεδιασμό επιθέσεων εναντίον του Ισραήλ. Στους μαχητές αυτούς περιλαμβάνονταν κάποιοι που είχαν συμμετάσχει στην κράτηση ομήρων και μερικοί που είχαν πάρει μέρος στην επίθεση της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου.

Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία έπληξε δύο δομές «που χρησιμοποιούνταν από τρομοκράτες της Χαμάς στο Σάτι και το Ντάραζ Τούφαχ στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Οι τρομοκράτες επιχειρούσαν μέσα από σχολικά συγκροτήματα που χρησιμοποιούνταν από τη Χαμάς ως ασπίδα για τις τρομοκρατικές δραστηριότητές της», αναφέρεται στη δήλωση των ενόπλων δυνάμεων. Η Χαμάς αρνείται ότι χρησιμοποιεί πολιτικές υποδομές, όπως σχολεία και νοσοκομεία, για στρατιωτικούς σκοπούς.

Στην Ουάσινγκτον, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είχε συνομιλίες με τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ σχετικά με τις προσπάθειες για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, που θα συνδέεται με την απελευθέρωση ομήρων, αλλά και για τις εντάσεις στον Λίβανο.

Ο Μπλίνκεν «υπογράμμισε τη σημασία να αποφευχθεί νέα κλιμάκωση της σύγκρουσης και να επιτευχθεί διπλωματική λύση, η οποία θα επιτρέψει στις ισραηλινές και λιβανικές οικογένειες να επιστρέψουν στα σπίτια τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Μίλερ.

Οι ανταλλαγές πυρών τους τελευταίους μήνες ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και τη Χεζμπολάχ, το σιιτικό κίνημα του Λιβάνου, το οποίο είναι σύμμαχος της Χαμάς και εξοπλίζεται και χρηματοδοτείται από το Ιράν, προκάλεσαν τον εκτοπισμό δεκάδων χιλιάδων κατοίκων από τις μεθοριακές ζώνες του νοτίου Λιβάνου και του βορείου Ισραήλ.

Σε άρθρο, που δημοσιεύθηκε την Κυριακή από τη βρετανική εφημερίδα The Telegraph, αναφέρεται ότι η Χεζμπολάχ αποθηκεύει ιρανικούς πυραύλους και εκρηκτικά στο αεροδρόμιο της Βηρυτού, το οποίο βρίσκεται σε περιοχή της λιβανικής πρωτεύουσας που θεωρείται προπύργιο της οργάνωσης.

Λιβανέζοι αξιωματούχοι υπερασπίστηκαν χθες, Δευτέρα, τη «φήμη» του αεροδρομίου οργανώνοντας επίσκεψη για δημοσιογράφους και διπλωμάτες προκειμένου να διαψεύσουν τις πληροφορίες αυτές, οι οποίες αύξησαν το επίπεδο των περιφερειακών εντάσεων.

Χθες το επίσημο λιβανικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε ότι «εχθρικά πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν τρία αεροπορικά πλήγματα στις Ζουρντ Μάσα και Τζέντα, στην περιοχή της Σιαάρα» στον ανατολικό Λίβανο, χωρίς να αναφερθεί σε θύματα.

Από την πλευρά της, η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι στοχοθέτησε χθες τρεις θέσεις του ισραηλινού στρατού στην άλλη πλευρά των συνόρων.

«Θα γίνει πόλεμος», προέβλεψε η Ελέν Άμπερτζελ, κάτοικος της Κιριάτ Σμόνα, στο βόρειο Ισραήλ, η οποία έχει απομακρυνθεί από την εστία της και διαμένει σε ξενοδοχείο του Τελ Αβίβ. «Θα πρέπει να γίνει πόλεμος για να απωθήσουμε την Χεζμπολάχ μακριά από τα σύνορα», πρόσθεσε η 49χρονη σε δηλώσεις της στο AFP.

«Μετά το τέλος της εντατικής φάσης (σ.σ. των μαχών στη Γάζα), θα είμαστε σε θέση να αναπτύξουμε εκ νέου ορισμένες δυνάμεις προς τον βορρά και θα το κάνουμε κυρίως για αμυντικούς σκοπούς», δήλωσε την Κυριακή ο Νετανιάχου, ο οποίος αντιμετωπίζει εκτεταμένο κύμα διαδηλώσεων στο Ισραήλ.

Εδώ και πάνω από μια εβδομάδα, αυξάνονται οι κινητοποιήσεις στο Ισραήλ με αίτημα την επιστροφή των ομήρων που εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα και τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στον απόηχο της παραίτησης δύο σημαντικών στελεχών του υπουργικού συμβουλίου πολέμου που είχαν αξιώσει από τον πρωθυπουργό συγκεκριμένο σχέδιο για την Γάζα μετά τον πόλεμο.

Ένα σχέδιο που παρουσιάστηκε στα τέλη Μαΐου από τον Τζο Μπάιντεν, το οποίο πρότεινε, σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, το Ισραήλ, προβλέπει κατάπαυση του πυρός για έξι εβδομάδες που θα συνοδεύεται από αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από περιοχές της Γάζας, την απελευθέρωση ομήρων και Παλαιστίνιων που κρατούνται από το Ισραήλ.

Χθες στο κοινοβούλιο, ο Νετανιάχου διαβεβαίωσε ότι είναι «προσηλωμένος στην ισραηλινή πρόταση που επιδοκίμασε ο πρόεδρος Μπάιντεν, η θέση μας δεν έχει αλλάξει».

Ωστόσο πέραν μιας ενδεχόμενης ανακωχής μερικών εβδομάδων, οι διαφορές φαίνεται να είναι ακόμη έντονες ανάμεσα στο Ισραήλ και τις ΗΠΑ για τη Γάζα μετά τον πόλεμο.

«Η Παλαιστινιακή Αρχή θα πρέπει να αποτελέσει μέρος» της «επόμενης μέρας» στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε χθες, Δευτέρα, ο Αμερικανός πρέσβης Τζέικομπ Λιου, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να υπάρξει μια «πολιτική διοίκηση» στον παλαιστινιακό θύλακα που μαστίζεται τώρα από τον πόλεμο.

Η Ουάσινγκτον τάσσεται υπέρ μιας μεταρρύθμισης της Παλαιστινιακής Αρχής του Μαχμούντ Αμπάς, που έχει την έδρα της στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, προκειμένου να μπορέσει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην πολιτική ανοικοδόμηση της Γάζας, και υπέρ ενός οδικού χάρτη για την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους.

Ωστόσο ο Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει αφήσει ως επί το πλείστον να εννοηθεί ότι το Ισραήλ θα διατηρήσει «έναν στρατιωτικό έλεγχο» της Γάζας στο «εγγύς μέλλον» και δηλώνει ταυτοχρόνως ότι επιθυμεί εντέλει τη δημιουργία μιας πολιτικής διοίκησης την οποία θα διαχειρίζονται «Παλαιστίνιοι», χωρίς ωστόσο να καλέσει την Παλαιστινιακή Αρχή να διαδραματίσει πολιτικό ρόλο στη Γάζα.

Ο πόλεμος πυροδοτήθηκε στις 7 Οκτωβρίου από επίθεση μαχητών της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, που στοίχισε τη ζωή σε 1.194 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αμάχων, σύμφωνα με καταμέτρηση του AFP που στηρίχθηκε σε επίσημα ισραηλινά στοιχεία. Από τους 251 ανθρώπους που απήχθησαν εκείνη την ημέρα, 116 εξακολουθούν να κρατούνται όμηροι στη Γάζα και από αυτούς οι 42 είναι νεκροί, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Σε αντίποινα, ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε εκτεταμένη επίθεση στον παλαιστινιακό θύλακα, στην οποία έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι στιγμής 37.626 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας της Γάζας, την οποία κυβερνά η Χαμάς από το 2007.

Πέραν του απολογισμού αυτού, ο πόλεμος έχει προκαλέσει ανθρωπιστική καταστροφή στη Λωρίδα της Γάζας, όπου οι λεηλασίες και το λαθρεμπόριο «έχουν γενικευθεί» και «εμποδίζουν» την παράδοση της βοήθειας, την οποία έχει «απεγνωσμένα ανάγκη» ο πληθυσμός, δήλωσε χθες ο Φιλίπ Λαζαρινί, ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA).

Χθες οι οικογένειες ανθρώπων που σκοτώθηκαν στην επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου κατέθεσαν μήνυση κατά της UNRWA, κατηγορώντας την ότι «βοήθησε τη Χαμάς να δημιουργήσει την τρομοκρατική (της) υποδομή» στη Γάζα, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα στα οποία είχε πρόσβαση το AFP.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση