ΚΟΣΜΟΣ

Το Ιράκ καταδίκασε τις νέες επιχειρήσεις του στρατού της Τουρκίας στον βορρά

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις επιβεβαιώνουν κατά καιρούς πως εξαπολύουν βομβαρδισμούς στο έδαφος του γειτονικού Ιράκ και ότι διεξάγουν συχνά χερσαίες και αεροπορικές επιχειρήσεις

Το Ιράκ καταδίκασε τις νέες επιχειρήσεις του στρατού της Τουρκίας στον βορρά

Η ιρακινή κυβέρνηση κατήγγειλε χθες Τετάρτη τις νέες επιδρομές του τουρκικού στρατού στην επικράτεια της αυτόνομης περιφέρειας του Κουρδιστάν, στο βόρειο τμήμα της χώρας, καθώς οι στρατιωτικές επιχειρήσεις των δυνάμεων της Άγκυρας εναντίον μελών του τουρκικού κουρδικού αυτονομιστικού κινήματος PKK εντάθηκαν εκ νέου τις τελευταίες εβδομάδες.

Το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK), οργάνωση που διεξάγει ένοπλο αγώνα εναντίον του τουρκικού κράτους από το 1984, χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» οργάνωση από την Άγκυρα και δυτικούς συμμάχους της.

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις επιβεβαιώνουν κατά καιρούς πως εξαπολύουν βομβαρδισμούς στο έδαφος του γειτονικού Ιράκ και ότι διεξάγουν συχνά χερσαίες και αεροπορικές επιχειρήσεις εναντίον θέσεων και βάσεων μετόπισθεν του PKK. Οι μαχητές του έχουν βάσεις στο αυτόνομο ιρακινό Κουρδιστάν· ωστόσο εκεί βρίσκονται επίσης εγκατεστημένες για 25 χρόνια τουρκικές στρατιωτικές βάσεις.

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Μοχάμεντ Σία ας Σουντάνι προέδρευσε χθες Τετάρτη συμβουλίου «εθνικής ασφαλείας» για να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις για το ζήτημα, σύμφωνα με ανακοίνωση που υπογράφεται από τον στρατηγό Γιαχία Ρασούλ, εκπρόσωπο της ιρακινής κυβέρνησης για στρατιωτικές υποθέσεις.

Οι συμμετέχοντες αναφέρθηκαν «στις επεμβάσεις και παραβιάσεις των τουρκικών (ενόπλων) δυνάμεων στη ζώνη των συνόρων», σύμφωνα με την ανακοίνωση, που επικρίνει έντονα «τις τουρκικές στρατιωτικές επιδρομές και κάθε επίθεση στο ιρακινό έδαφος», καλώντας την Άγκυρα να επιλέξει «τη διπλωματία» και «τον συντονισμό» με τη Βαγδάτη για κάθε ζήτημα ασφαλείας.

Αντιπροσωπεία ανώτερων αξιωματούχων αρμόδιων για την ασφάλεια θα σταλεί στο Κουρδιστάν για να «αποτιμήσει την κατάσταση» και για να διαμορφωθεί «ενιαία θέση» με τις τοπικές αρχές στο ζήτημα, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου.

Τον Μάρτιο, έπειτα από επίσκεψη τούρκων αξιωματούχων στο Ιράκ, η Βαγδάτη -μάλλον διακριτικά- χαρακτήρισε το PKK «απαγορευμένη οργάνωση», ενώ η Άγκυρα απαιτούσε από την ιρακινή κυβέρνηση πολύ πιο ενεργή εμπλοκή στον αγώνα εναντίον του κινήματος αυτού.

Στις αρχές Ιουλίου, η κοινοβουλευτική ομάδα της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν, του ενός από τα δύο μεγάλα ιρακινά κουρδικά κόμματα, καταδίκασε την «επανέναρξη των επιχειρήσεων του τουρκικού στρατού» στο Κουρδιστάν, καταγγέλλοντας εκτεταμένες «ζημιές» σε αγροτικές καλλιέργειες και ιδιωτικές περιουσίες.

Η Community Peacemakers Teams (CPT), μη κυβερνητική οργάνωση με έδρα τις ΗΠΑ που όμως δρα κυρίως στο ιρακινό Κουρδιστάν, κατηγόρησε πρόσφατα τον τουρκικό στρατό πως προέλασε «15 χιλιόμετρα στο έδαφος του ιρακινού Κουρδιστάν», κάνοντας λόγο για «βομβαρδισμούς» που προκάλεσαν πυρκαγιές σε αγροτικές καλλιέργειες.

Σε πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε στο Politico, ο τούρκος υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ δήλωσε πως η χώρα του είναι «πλήρως αποφασισμένη» να δημιουργήσει «ζώνη ασφαλείας» βάθους 30-40 χιλιομέτρων «στα σύνορά μας με το Ιράκ και τη Συρία για να καθαρίσουμε τελείως την περιοχή από τους τρομοκράτες».

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση