ΚΟΣΜΟΣ
Ιράκ: Έξι νεκροί σε επίθεση αποδιδόμενη στο Ισλαμικό Κράτος
Πηγή προσκείμενη στις δυνάμεις ασφαλείας έκανε από την πλευρά του λόγο για «επίθεση που διαπράχθηκε από το ΙΚ εναντίον αγροτών που έκαναν τη συγκομιδή της σοδειάς τους».
Έξι άνθρωποι, τρεις αστυνομικοί και τρεις έφηβοι, που πήγαν να σβήσουν πυρκαγιά σε χωράφι με σιτηρά, σκοτώθηκαν χθες Δευτέρα από πυρά τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), δήλωσε τοπικός αξιωματούχος.
Αυτοκίνητο της αστυνομίας που έφθασε κατόπιν στον τόπο της επίθεσης, στην Τάζα Χουρμάτου, έγινε με τη σειρά του στόχος πυρών και βόμβας που πυροδοτήθηκε καθώς διερχόταν, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χουσέιν Άντελ, αξιωματούχος στην περιοχή, νότια του Κιρκούκ.
Το ΙΚ «έβαλε φωτιά» σε γεωργικές εκτάσεις, εξήγησε ο κ. Άντελ. «Όταν αστυνομικοί και πολίτες πήγαν να σβήσουν τη φωτιά, δέχθηκαν επίθεση από στοιχεία του ΙΚ, που σκότωσαν τρεις αστυνομικούς και τρεις έφηβους», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας πως άλλο ένα πρόσωπο –πολίτης– αγνοείται.
Πηγή προσκείμενη στις δυνάμεις ασφαλείας έκανε από την πλευρά του λόγο για «επίθεση που διαπράχθηκε από το ΙΚ εναντίον αγροτών που έκαναν τη συγκομιδή της σοδειάς τους».
Οι ιρακινές αρχές ανακήρυξαν τη «νίκη» τους επί του ΙΚ στα τέλη του 2017. Όμως, ακόμη και μετά τη στρατιωτική ήττα τους, οι τζιχαντιστές συνεχίζουν να διαπράττουν φονικές επιθέσεις στο Ιράκ και στη γειτονική Συρία, σε εδάφη που λυμαίνονταν επί χρόνια.
Τα τελευταία χρόνια, τζιχαντιστές έβαλαν φωτιά σε δεκάδες καλλιέργειες και στις δύο χώρες· διεκδικούν την ευθύνη για ενέργειες με αυτή τη μέθοδο μέσω της παρουσίας τους σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.
Το 2019, πάνω από 200 πυρκαγιές μετέτρεψαν σε αποκαΐδια κάπου 50.000 στρέμματα καλλιεργειών στον ιρακινό βορρά. Ορισμένες αποδόθηκαν στους τζιχαντιστές. Άλλες πιθανόν οφείλονταν σε διενέξεις για τη γη ανάμεσα σε γαιοκτήμονες ή φυλές.
Έπειτα από τρία χρόνια ξηρασίας, με τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις μειωμένες στο μισό, οι Ιρακινοί παρακολουθούν στενά τη συγκομιδή σιτηρών.
Στο Ιράκ, το ΙΚ «διατηρεί τη δυνατότητα να εξαπολύει επιθέσεις με σταθερό ρυθμό», αναγνώριζε έκθεση του ΟΗΕ που είδε το φως της δημοσιότητας τον Ιανουάριο.
«Εκμεταλλευόμενη τα πορώδη σύνορα» Ιράκ-Συρίας, η τζιχαντιστική οργάνωση εξακολουθεί να διαθέτει «6.000 ως 10.000 μαχητές σε αυτές τις δύο χώρες, που σχηματίζουν πυρήνες και εκπαιδεύουν (νέα) μέλη», σύμφωνα με την έκθεση.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ