Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τομ Κότον χαρακτήρισε τη δουλεία "αναγκαίο κακό", εξαπολύοντας επίθεση στην πρωτοβουλία της εφημερίδας New York Times που προτείνει να τοποθετηθεί το θέμα της δουλείας στο επίκεντρο της αμερικανικής ιστορίας, στα σχολεία των ΗΠΑ.
"Όπως είπαν οι Εθνοπατέρες, ήταν το αναγκαίο κακό πάνω στο οποίο οικοδομήθηκε η ένωση, όμως η ένωση οικοδομήθηκε κατά τρόπο ώστε, όπως είπε ο Λίνκολν, να οδηγήσει τη δουλεία στην πορεία της οριστικής εξαφάνισης", ανέφερε ο γερουσιαστής σε συνέντευξη που παραχώρησε σε μια εφημερίδα του Άρκανσο.
Ο Κότον, που φέρεται ως πιθανός διεκδικητής της προεδρίας των ΗΠΑ στις εκλογές του 2024, έκανε το σχόλιο αυτό περιγράφοντας το νομοσχέδιο που θέλει να εισάγει προς συζήτηση ώστε να μην χρησιμοποιηθούν ομοσπονδιακοί πόροι για τη διδασκαλία του "Σχεδίου 1619" στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Το Σχέδιο αυτό ξεκίνησε πέρσι (ώστε να συμπέσει με την επέτειο των 400 ετών από την άφιξη των πρώτων Αφρικανών σκλάβων στην Αμερική) και έχει ως στόχο να θέσει τις συνέπειες της δουλείας και τη συμβολή των Αφροαμερικανών στο επίκεντρο της ιστορίας των ΗΠΑ.
"Πρέπει να μελετάμε την ιστορία της δουλείας και το ρόλο και τις συνέπειες στην ανάπτυξη της χώρας μας επειδή διαφορετικά δεν θα μπορούμε να καταλάβουμε τη χώρα μας", είπε ο Κότον στην εφημερίδα Democrat-Gazette. Απέρριψε όμως το Σχέδιο 1619 επειδή, όπως υποστηρίζει, περιγράφει την Αμερική ως "μια συστηματικά και ανεπανόρθωτα ρατσιστική χώρα".
Ο γερουσιαστής σήμερα διέψευσε ότι χαρακτήρισε "αναγκαίο κακό" τη δουλεία. "Αυτός είναι ο ορισμός των fake news. Είπα ότι οι Εθνοπατέρες θεωρούσαν τη δουλεία ως αναγκαίο κακό", έγραψε στο Twitter.
Από την πλευρά της, η Νικόλ Χάνα-Τζόουνς, μια βραβευμένη με Πούλιτζερ δημοσιογράφος που είχε την πρωτοβουλία για το Σχέδιο 1619, του απάντησε, επίσης μέσω του Twitter: "Είπατε, και παραθέτω: Όπως είπαν οι Εθνοπατέρες, αυτό ήταν το αναγκαίο κακό επί του οποίου οικοδομήθηκε η ένωση. Αυτό το "όπως", δηλώνει συμφωνία".
Η εφημερίδα New York Times επικρίθηκε πριν από μερικές εβδομάδες επειδή φιλοξένησε ένα άρθρο γνώμης του Κότον, στο οποίο ο γερουσιαστής προέτρεπε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να στείλει τον στρατό για να καταστείλει τις αντιρατιστικές διαδηλώσεις.
ΑΠΕ-ΜΠΕ