ΚΟΣΜΟΣ
ΗΠΑ: Πρώτος θάνατος μετανάστη σε κέντρο κράτησης εξαιτίας της COVID-19
Επρόκειτο για τον 57χρονο Κάρλος Εσκομπάρ-Μεχία, μετανάστη από το Ελ Σαλβαδόρ, ο οποίος είχε μπει παράτυπα στις ΗΠΑ το 1980
SHARE:
Η αμερικανική ομοσπονδιακή αστυνομική υπηρεσία που είναι αρμόδια για τη μετανάστευση ανακοίνωσε χθες Πέμπτη τον πρώτο θάνατο παράτυπου μετανάστη εξαιτίας της COVID-19 — της ασθένειας που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός — σ’ ένα από τα κέντρα της για την κράτηση αλλοδαπών, τα οποία υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων χαρακτηρίζουν «παγίδες θανάτου».
Επρόκειτο για τον 57χρονο Κάρλος Εσκομπάρ-Μεχία, μετανάστη από το Ελ Σαλβαδόρ, ο οποίος είχε μπει παράτυπα στις ΗΠΑ το 1980, ενημέρωσε με ανακοίνωσή της η αστυνομική υπηρεσία για τη μετανάστευση, η ICE.
Συνελήφθη τον Ιανουάριο και κρατείτο στο κέντρο Οτάι Μέσα, στην κομητεία Σαν Ντιέγκο. Ο Κάρλος Εσκομπάρ-Μεχία εισήχθη σε νοσοκομείο την 24η Απριλίου, αφού παρουσίασε συμπτώματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Οι εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε επιβεβαίωσαν πως είχε προσβληθεί.
Υπέκυψε στην COVID-19 το πρωί της Τετάρτης σε νοσοκομείο, σημείωσε η ICE.
Αυτός είναι ο πρώτος γνωστός θάνατος εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού σε κέντρο κράτησης μεταναστών στις ΗΠΑ, στα οποία επισήμως έχουν καταγραφεί 705 κρούσματα μόλυνσης, συμπεριλαμβανομένων 132 μόνο στο Οτάι Μέσα, το οποίο διαχειρίζεται ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας που έχει αναλάβει σύμβαση.
«Στο Οτάι Μέσα κρατείται ο μεγαλύτερος αριθμός ασθενών με COVID-19 από ό,τι σε οποιοδήποτε άλλο κέντρο της αστυνομίας μετανάστευσης στη χώρα», επισήμανε η ACLU, ισχυρή οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
«Οι μετανάστες που κρατούνται εκεί το έχουν χαρακτηρίσει ‘παγίδα θανάτου’ εξαιτίας της απουσίας μέτρων ατομικής προστασίας για το προσωπικό», συμπλήρωσε η ACLU.
Η τήρηση των κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης είναι πρακτικά αδύνατη στα κέντρα αυτά, όπου η διαθέσιμη επιφάνεια είναι 110 τετραγωνικά μέτρα ανά 100 κρατούμενους, σύμφωνα με μαρτυρίες μεταναστών που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο.
Κατόπιν προσφυγής της ACLU, ομοσπονδιακός δικαστής έδωσε εντολή την περασμένη εβδομάδα να απελευθερωθούν άμεσα οι πιο ευάλωτοι έγκλειστοι στα κέντρα αυτά. Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, η ICE είναι ενήμερη για 130 κρατούμενους που εκπληρώνουν τα κριτήρια, αλλά δεν έχει αφήσει ελεύθερους παρά μόλις δύο.
«Σήμερα, ένας από τους ανθρώπους αυτούς πέθανε διότι η ICE αρνήθηκε να τον αφήσει ελεύθερο όταν υπήρχε ακόμη πιθανότητα να επιβιώσει από αυτόν τον θανάσιμο ιό», στηλίτευσε σε ανακοίνωσή της η Μόνικα Λανγκάρικα, δικηγόρος ειδικευμένη στα δικαιώματα των μεταναστών η οποία εργάζεται στην ACLU.
«Αυτή είναι μια φρικτή τραγωδία που θα μπορούσε κάλλιστα να είχε προβλεφθεί και αποφευχθεί. Για μήνες, ειδικοί σε θέματα δημόσιας υγείας και υπεύθυνοι σε κέντρα κράτησης προειδοποιούσαν ότι τα κέντρα αυτά είναι τρυβλία καλλιέργειας Πέτρι για την COVID-19 και θανάσιμη παγίδα για χιλιάδες ανθρώπους», συμπλήρωσε η Αντρέα Φλόρες, αναπληρώτρια διευθύντρια του τμήματος μεταναστευτικής πολιτικής της ACLU.
«Είναι διαθέσιμες πλήρεις ιατρικές φροντίδες για τους κρατούμενους από τη στιγμή της άφιξής τους και καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής τους», ανέφερε η ICE στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.