ΚΟΣΜΟΣ
ΗΠΑ-Ιράν: Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης
Οι διαπραγματευτές του Ιράν και των ΗΠΑ θα ταξιδέψουν στη Βιέννη για συνομιλίες σχετικά με την αναβίωση της συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης
Ο πιο υψηλόβαθμος διαπραγματευτής του Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και υψηλόβαθμος απεσταλμένος των ΗΠΑ θα ταξιδέψουν στη Βιέννη αυτή την εβδομάδα για συνομιλίες σχετικά με την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015, δήλωσαν σήμερα αξιωματούχοι των δύο κυβερνήσεων, δίνοντας ζωή σε μια διαδικασία που είχε διακοπεί τον Ιούνιο.
Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Νάσερ Καναάνι, δήλωσε πως η Τεχεράνη είναι έτοιμη για την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα διασφαλίζει τα δικαιώματά της, σύμφωνα με κρατικά ΜΜΕ.
"Ο (Ιρανός διαπραγματευτής) Μπαγκερί Κάνι θα αναχωρήσει από την Τεχεράνη σε λίγες ώρες... Σε αυτό τον γύρο συνομιλιών, που θα διεξαχθεί ως συνήθως με τον συντονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα συζητηθούν ιδέες που παρουσιάστηκαν από διαφορετικές πλευρές", δήλωσε ο Καναάνι.
Χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες, αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε πως ο Ρομπ Μάλεϊ, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Ιράν, θα ταξιδέψει στη Βιέννη αυτή την εβδομάδα για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας.
Τον περασμένο μήνα ο ανώτατος διπλωμάτης της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε πως πρότεινε ένα νέο προσχέδιο κειμένου για την αναβίωση της συμφωνίας με βάση την οποία το Ιράν περιόρισε το πυρηνικό πρόγραμμά του με αντάλλαγμα τη χαλάρωση οικονομικών κυρώσεων.
Το 2018, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εγκατέλειψε τη συμφωνία, χαρακτηρίζοντάς την υπερβολικά ήπια για το Ιράν, και επανέφερε τις σκληρές κυρώσεις των ΗΠΑ με αποτέλεσμα η Τεχεράνη να αρχίσει να παραβιάζει τα πυρηνικά όρια που είχαν τεθεί στη συμφωνία.
Η συμφωνία έμοιαζε να είναι κοντά στην αναβίωση τον Μάρτιο έπειτα από 11 μήνες έμμεσων συνομιλιών ανάμεσα στην Τεχεράνη και την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν στη Βιέννη.
Όμως οι συνομιλίες κατέρρευσαν προσκρούοντας σε εμπόδια περιλαμβανομένης της απαίτησης της Τεχεράνης η Ουάσινγκτον να παράσχει εγγυήσεις πως κανένας πρόεδρος των ΗΠΑ δεν θα εγκαταλείψει τη συμφωνία όπως έκανε ο Τραμπ.
Ο Μπάιντεν δεν μπορεί να υποσχεθεί κάτι τέτοιο επειδή η πυρηνική συμφωνία είναι μια μη δεσμευτική πολιτική συμφωνία και όχι μια νομικά δεσμευτική συνθήκη.
Τον Ιούνιο, οι έμμεσες συνομιλίες, με τη μεσολάβηση της ΕΕ, ανάμεσα στον Μπαγκερί Κάνι και τον ειδικό απεσταλμένο της Ουάσινγκτον για το Ιράν Ρομπ Μάλεϊ με σκοπό την υπέρβαση του αδιεξόδου για το πώς θα μπορούσε να διασωθεί η συμφωνία τελείωσαν στο Κατάρ χωρίς να σημειωθεί πρόοδος.
"Το Ιράν είναι αποφασισμένο να καταλήξει σε μια σταθερή συμφωνία που θα διασφαλίζει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του ιρανικού έθνους", είπε ο Κανάνι, ο οποίος κάλεσε την Ουάσινγκτον να "παράσχει τις προϋποθέσεις για αποτελεσματική πρόοδο των συνομιλιών λαμβάνοντας τις απαραίτητες αποφάσεις".
Ιρανός αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters πως οι συνομιλίες στη Βιέννη θα διεξαχθούν "στο σχήμα της συνάντησης της Ντόχα", όπου ο απεσταλμένος της ΕΕ Ενρίκε Μόρα πηγαινοερχόταν ανάμεσα στον Μπαγκερί Κάνι και τον Μάλεϊ καθώς το Ιράν αρνήθηκε να συνομιλήσει απευθείας με την Ουάσινγκτον.
Νωρίτερα σήμερα, ο Μόρα έγραψε στο Twitter: "Καθ΄οδόν προς τη Βιέννη για να συζητήσουμε την επαναφορά της πυρηνικής συμφωνίας σε πλήρη εφαρμογή στη βάση του κειμένου του συντονιστή που υποβλήθηκε στις 20 Ιουλίου".