ΚΟΣΜΟΣ
"ΗΠΑ, Βρετανία και Ισραήλ είναι στόχοι μας", λένε οι Χούτι
Προσωπικό μήνυμα του Μπάιντεν προς Ιράν
Σε ιδιωτικό μήνυμα μέσω τρίτων κατέφυγε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αναφορικά με τους αντάρτες Χούτι που ήδη έχουν χτυπηθεί από αέρος από αμερικανικά και βρετανικά αεροσκάφη, αλλά δεν δείχνουν ενδείξεις υποχώρησης.
Οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν αντάρτες έχουν στα χέρια τους βαρύ οπλισμό που αποδεικνύεται επικίνδυνος για τα εμπορικά πλοία που διέρχονται από την περιοχή τους. Ευθύνονται για τις συνεχείς επιθέσεις τις τελευταίες εβδομάδες εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.
Την παράδοση του μηνύματος αποκάλυψε το Σάββατο ο ίδιος ο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο. «Το παραδώσαμε ιδιωτικά και είμαστε σίγουροι ότι είμαστε καλά προετοιμασμένοι», είπε, χωρίς επιπλέον αναφορές στο περιεχόμενο του μηνύματος.
Επί του εδάφους το Σάββατο έγινε νέος βομβαρδισμός από τις συμμαχικές δυνάμεις (ΗΠΑ και Βρετανία), αυτή τη φορά στην πόλη Χοντέιντα στη δυτική Υεμένη, ως απάντηση στην επίθεση με ρουκέτα που εξαπέλυσαν οι Χούτι.
H Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ, η οποία έχει τη στρατιωτική ευθύνη για την περιοχή, ανακοίνωσε ότι η περιοχή επλήγη από πύραυλο Tomahawk που εκτοξεύτηκε από το αντιτορπιλικό USS Carney του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού.
Αυτό έγινε μια ημέρα μετά τα πλήγματα της Παρασκευής που έπληξαν 28 τοποθεσίες και έπληξαν περισσότερους από 60 στόχους.
Προς το παρόν, οι Χούτι δεν έχουν δείξει κανένα σημάδι υποχώρησης.
Ισχυρίζονται ότι τα αμερικανικά πλήγματα δεν θα έχουν αντίκτυπο στις επιθέσεις τους στην Ερυθρά Θάλασσα. Λένε μάλιστα ότι δεν υπήρξαν τραυματισμοί από το τελευταίο αμερικανικό χτύπημα στην Υεμένη και υποσχέθηκε «ισχυρή και αποτελεσματική απάντηση».
Εμφανίζονται δε έτοιμοι να κλιμακώσουν τις επιθέσεις τους. «Όλα τα αμερικανοβρετανικά συμφέροντα έχουν γίνει νόμιμοι στόχοι» μετά τα πλήγματα, ήταν η απάντηση του ανώτατου πολιτικού συμβουλίου των ανταρτών.
Στον πυρήνα της ιδεολογίας των Χούτι βρίσκεται η εχθρότητα για το Ισραήλ, κάτι που δείχνουν με το υλικό που έδωσαν στη δημοσιότητα όπου προετοιμάζονται για την επίθεση σε στόχο ισραηλινών συμφερόντων.
Έχουν, εξάλλου, την αμέριστη υποστήριξη του Ιράν που έχει προμηθεύσει τους αντάρτες με πάσης φύσεως όπλα, από drone έως πυραύλους.
«Όταν οι Χούτι κατέλαβαν ένα εμπορικό πλοίο τον περασμένο μήνα, το βίντεο της επίθεσής τους έδειχνε καλά εκπαιδευμένους κομάντο να προσγειώνονται από ελικόπτερο. Είναι πιο τρομερές οι εικόνες από αυτές που βλέπουμε συχνά στην τηλεόραση, με ομάδες κουρελιασμένων ανδρών να κουνάνε καλάσνικοφ. Σε σύγκριση με τη δύναμη που μπορούν να ασκήσουν οι ΗΠΑ και η Βρετανία, δεν υπάρχει σύγκριση, αλλά δεν είναι αυτό το νόημα σε αυτού του είδους τον πόλεμο», σχολίαζει αναλυτής στο BBC.
Εν τω μεταξύ, όσο συνεχίζεται η αναταραχή στην Ερυθρά Θάλασσα, τόσο μεγαλύτερη γίνεται η επίπτωση πάνω στην ήδη επιβαρυμένη παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού.
Ήδη, καταγράφεται αύξηση της τιμής του πετρελαίου ενώ πολλές εταιρείες -πριν ακόμη από τις αεροπορικές επιδρομές- αποφεύγουν την περιοχή και επιλέγουν τον μακρύ δρόμο γύρω από την Αφρική.
Με τη σειρά του αυτό αναμένεται να προκαλέσει ελλείψεις αγαθών, οι οποίες, αν διατηρηθούν, θα μπορούσαν να αναζωπυρώσουν τον πληθωρισμό, την ώρα που η διεθνής οικονομία, αλλά και οικονομίες μεγάλων χωρών έχουν αρχίσει να εξομαλύνονται μετά την εποχής της πανδημίας.