Ινδία: Υποχρεωτικά σε γυναίκες το 1/3 των εδρών του μικρού κοινοβουλίου

Newsroom
Newsroom

Μία μεγάλη γυναικεία νίκη μετά από 3 δεκαετίες προσπαθειών.

Το κοινοβούλιο της Ινδίας ψήφισε έναν νόμο – σταθμό για τα γυναικεία δικαιώματα και συγκεκριμένα, μετά από συνεργασία των κομμάτων που εκπροσωπούνται σε αυτό, θεσμοθέτησαν την υποχρεωτική συμμετοχή γυναικών στο μικρό κοινοβούλιο της χώρας σε ποσοστό 1/3 των συνολικών εδρών.

Στην Ινδία, που υπάρχει ένα περίπλοκο σύστημα νομοθετικής εξουσίας, εκτός από το μεγάλο κοινοβούλιο υφίσταται και ένα μικρότερο σώμα, που απαρτίζεται από 534 μέλη. Για αυτό θεσμοθετείται πλέον η ποσόστωση των γυναικών, ενώ το ίδιο αποφασίστηκε και για τη συμμετοχή τους σε διάφορες επιτροπές του κράτους.

Πρόκειται για μία ιστορική στιγμή για τη χώρα, όπως δήλωσε o πρωθυπουργός Narendra Modi στο Χ, πρώην Twitter, αμέσως μετά την υπερψήφιση του νομοσχεδίου.

«Με αυτό το νομοθέτημα η εκπροσώπηση της γυναικείας δύναμης θα ενισχυθεί και θα ξεκινήσει μία νέα εποχή», έγραψε ο πρωθυπουργός, μετά από έξι συνολικά προσπάθειες για να ψηφιστεί το εν λόγω νομοσχέδιο, το οποίο βρίσκεται στα σκαριά από το 1996.

Η νομοθεσία αυτή θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές, ώστε να υπάρξει και ο σχετικός χρόνος προετοιμασίας του κράτους για να καταμετρηθούν ξανά οι γυναίκες στη χώρα, στο πλαίσιο απογραφής, κι έτσι να δημιουργηθούν νέοι εκλογικοί κατάλογοι και να υπολογιστεί σε πόσες έδρες ακριβώς αντιστοιχεί το 1/3.

Πολλές Ινδές, ωστόσο, όπως η Sonia Gandhi, επικεφαλής του Ινδικού Κογκρέσου, παραπονέθηκαν για μεγάλη καθυστέρηση στην εφαρμογή του νέου νόμου, ωστόσο στην περίπτωση που εφαρμοστεί αμέσως υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να μην τηρηθεί σωστά και κατόπιν να αμφισβητηθεί και πάλι από όσους το πολεμούσαν εδώ και τόσα χρόνια.

Μέχρι στιγμής μόλις 6 έθνη έχουν καταφέρει να συμπεριλάβουν υψηλό ποσοστό γυναικών στα κοινοβούλιά τους και συγκεκριμένα οι γυναίκες βουλευτές στη Ρουάντα είναι το 63% των μελών της βουλής τους, στη Νικαράγουα είναι το 52%, στο Μεξικό και τη Νέα Ζηλανδία το 50%.

Σε ορισμένες χώρες, όπως και η δική μας, έχει θεσμοθετηθεί ποσόστωση μόνο στη συμμετοχή γυναικών στα ψηφοδέλτια των αυτοδιοικητικών εκλογών, και γενικότερα υπάρχει ακόμα πολύ μέλλον σε όλο τον κόσμο, ώστε οι γυναίκες να έχουν πραγματικά τη δυνατότητα να συμμετέχουν όπως θέλουν στα κοινά.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ