ΚΟΣΜΟΣ
‘Iλον Μασκ: Mετά το twitter σειρά παίρνουν τα ρομπότ!
Θέλει να γεμίσει τον κόσμο με ανθρωποειδή
Ο επικεφαλής της Tesla, ο Ίλον Μασκ, έχει συνηθίσει να εκπλήσσει το κοινό με τις νέες τεχνολογίες και επενδυτικές κινήσεις που παρουσιάζει, είτε πρόκειται για τα σχέδιά του για την κατάκτηση του διαστήματος, είτε για την εξαγορά του Twitter. Το τελευταίο του μεγάλο στοίχημα είναι η κατασκευή ανθρωποειδούς ρομπότ, θέλοντας να γεμίσει τον κόσμο με αυτά για χρήση σε μονάδες παραγωγής ή ακόμη και σε νοικοκυριά.
Πρόκειται για το ρομπότ με την ονομασία Optiums, το οποίο παρουσίασε επίσημα ο Μασκ μόλις πριν από λίγες ημέρες στις εγκαταστάσεις της Tesla, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την ανάπτυξη τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης. Το πρωτότυπο που παρουσιάστηκε φαίνεται ότι απέχει πολύ ακόμη από την ολοκλήρωσή του αλλά όλα δείχνουν ότι ο Μασκ θέλει να επεκταθεί πολύ πιο πέρα από την εταιρεία κατασκευής ηλεκτροκίνητων οχημάτων.
Στόχος το ρομπότ να είναι στην αγορά σε 3 χρόνια
«Στόχος μας είναι να κατασκευάσουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα ένα χρήσιμο ανθρωποειδές ρομπότ», είπε, εκφράζοντας τη φιλοδοξία ότι αυτό θα κατασκευαστεί σε μεγάλες ποσότητες και με χαμηλό συγκριτικά κόστος. «Αναμένεται να κοστίζει πολύ λιγότερο από ένα αυτοκίνητο», υποστήριξε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, κάνοντας λόγο για τιμή κάτω των 20.000 δολαρίων. Στόχος της εταιρείας του είναι να μπορούν να παραλάβουν οι πελάτες το ρομπότ, σε τρία έως πέντε χρόνια.
Εκείνοι που αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό το νέο εγχείρημα του Ίλον Μασκ δεν είναι λίγοι, αφού οι προκλήσεις για ένα τέτοιο εγχείρημα είναι πολλές. Στο παρελθόν ο Μασκ έχει παρουσιάσει τη θεωρία του αναφέροντας ότι σήμερα στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας υπάρχει υπερβολική εξάρτηση από βιομηχανικά ρομπότ αλλά και ότι οι άνθρωποι εξακολουθούν να είναι απαραίτητοι για πολλές εργασίες στις μονάδες αυτής παραγωγής.
Φιλοδόξα σχέδια για πολλαπλές χρήσεις
Εκείνο που τώρα θέλει να πετύχει είναι να υλοποιήσει φιλόδοξο σχέδιο για τη χρήση σε τέτοια εργοστάσια χιλιάδων ανθρωποειδών ρομπότ Optimus –ή Tesla Bots- όπως είναι επίσης γνωστά. Στη συνέχεια σκοπεύει να τα πουλήσει και σε άλλες εταιρείες για να δουλεύουν σε ανάλογα εργοστάσια. Μέσα στην Tesla υπάρχει μεγάλη κινητικότητα, καθώς τα στελέχη της έχουν όλο και περισσότερες εσωτερικές συναντήσεις για την εξέλιξη αυτών των ρομπότ, είπε άτομο Reuters που γνωρίζει το θέμα.
Σε πιο μακροπρόθεσμη βάση, είχε αναφέρει ο Μασκ σε πρόσφατη ομιλία του στο TED, τα ρομπότ αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στα σπίτια για να ετοιμάζουν το φαγητό, να κάνουν δουλειές στον κήπο, να φροντίζουν ηλικιωμένους, ακόμη και να γίνονται «φίλοι» ή αντικείμενα για σεξ, αναφέρει το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο.
Όταν αποκάλυψε για πρώτη φορά την ιδέα του Optimus ο Μασκ είχε παραδεχτεί ότι ένα τέτοιο ρομπότ θα μπορούσε να έχει τεράστιο αντίκτυπο στην αγορά εργασίας που θα μπορούσε να καταστήσει απαραίτητη την παροχή καθολικού βασικού εισοδήματος ή επιδόματος χωρίς περιορισμούς στους ανθρώπους που θα δουν τις εργασιακές συνθήκες τους να μεταβάλλονται, σημειώνει η Wall Street Journal.
Το ρομπότ που λειτουργεί με μπαταρία θα πρέπει να είναι σε θέση να κάνει δύσκολες δουλειές, συμπεριλαμβανομένης της ανύψωσης βαρέων αντικειμένων. Ο Μασκ είπε επίσης ότι θα έχει δυνατότητες συνομιλίας και θα διαθέτει τεχνολογία ώστε να μην γίνονται ατυχήματα με αυτό.
«Πιστεύω πολύ στην ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης», είπε ο Μασκ στην παρουσίαση του Optimus. Ο ίδιος στο παρελθόν είχε εκφράσει ανησυχίες για το πώς θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μια τέτοια τεχνολογία και ότι πρέπει να υπάρχει μια ρυθμιστική αρχή σε κυβερνητικό επίπεδο.
Όπως πιστεύει το αφεντικό της Tesla, με το Optimus η εταιρεία θα μπορεί να κατασκευάζει αυτοκίνητα πιο αποτελεσματικά, ξεκινώντας με απλές εργασίες και στη συνέχεια με πιο διευρυμένες χρήσεις. «Θα ανατρέψει, πιστεύω, ολόκληρη την έννοια του τι είναι μια οικονομία, στο σημείο που δεν θα έχετε έλλειψη εργατικού δυναμικού», είπε ο κ. Μασκ στις 4 Αυγούστου στην ετήσια συνέλευση των μετόχων της Tesla. «Είναι πραγματικά ένας θεμελιώδης μετασχηματισμός του πολιτισμού όπως τον ξέρουμε», είπε.