Ηλιακό έργο 2,6 γιγαβάτ κοντά στη Μέκκα

Υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας

Η Σαουδική Αραβία πρόκειται να αναπτύξει ένα τεράστιο ηλιακό πάρκο 2,6 γιγαβάτ ισχύος στην περιφέρεια της Μέκκας, στην οποία βρίσκονται οι δύο πιο ιερές τοποθεσίες στο Ισλάμ, το Τέμενος Αλ-Χαράμ στην πόλη της Μέκκας και το Τέμενος του Προφήτη στη Μεδίνα.

Ο πρίγκιπας Χαλίντ Αλ Φαϊζάλ, ο οποίος επιβλέπει την ανάπτυξη της περιοχής ως πρίγκιπας της περιοχής της Μέκκας και σύμβουλος του Θεματοφύλακα των Δύο Ιερών Τεμενών, και ο υπουργός Ενέργειας, Βιομηχανίας και Ορυκτών Πόρων, Χαλίντ μπιν Αμπντούλ Αζίζ Αλ-Φαλέχ υπέγραψαν το Σάββατο μνημόνιο συνεργασίας στο περιθώριο της δεύτερης συνόδου του Οικονομικού Φόρουμ Μέκκας που πραγματοποιήθηκε στις 23-26 Μαρτίου. Το σχεδιαζόμενο έργο 2,6 γιγαβάτ, με ονομασία Ηλιακό Πάρκο Αλ Φαϊζαλιάχ, θα αποτελέσει προϊόν κοινοπραξίας μεταξύ του υπουργείου Ενέργειας και της Αρχής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Μέκκας.

Τα πρώτα 600 μεγαβάτ θα προκηρυχθούν σε διαγωνισμό μέσω του Γραφείου Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (REPDO) στο τέλος του τρέχοντος έτους, ενώ τα υπόλοιπα 2 γιγαβάτ ισχύος θα αναπτυχθούν από το Ταμείο Δημόσιων Επενδύσεων και από επιλεγμένους εταίρους.

Αυτό συμβαδίζει με τις ειδήσεις που ανακοινώθηκαν τον Ιανουάριο ότι το REPDO αναμένεται να προκηρύξει διαγωνισμούς ηλιακών έργων συνολικής ισχύος 2.225 μεγαβάτ φέτος. Το γραφείο αναβάθμισε τον μακροπρόθεσμο ηλιακό στόχο του σε 20 γιγαβάτ μέχρι το 2023 και 40 γιγαβάτ μέχρι το 2030, υπογραμμίζοντας την επιθυμία της χώρας να διαφοροποιήσει το ενεργειακό της μείγμα. Όπως εξήγησε το υπουργείο Ενέργειας στο σχετικό δελτίο Τύπου, το πρόσφατα υπογεγραμμένο Μνημόνιο Συνεργασίας «είναι σύμφωνο με το όραμα του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας για το 2030, όπως και με τις προσπάθειες του Υπουργείου Ενέργειας να διαφοροποιήσει το ενεργειακό μείγμα ώστε να περιλαμβάνει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, πέρα από τη βελτιστοποίηση της χρήσης υδρογονανθράκων και ορυκτών πόρων, για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας».

Η Σαουδική Αραβία έχει επίσης συνολικό στόχο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τα 27,3 γιγαβάτ έως το 2023 και τα 58,7 γιγαβάτ μέχρι το 2030, στόχος που ενισχύθηκε από την ανακοίνωση της κατασκευής του πρώτου αιολικού πάρκου μεγάλης κλίμακας της χώρας, με ισχύ 400 μεγαβάτ, που πρόκειται να κατασκευαστεί 900 χιλιόμετρα βόρεια του Ριάντ, στη βορειοδυτική Σαουδική Αραβία.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ