ΚΟΣΜΟΣ
Iαπωνικό σκάφος ετοιμάζεται για την πρώτη ιδιωτική προσσελήνωση
Αν το εγχείρημα επιτύχει, η Ιαπωνική ispace θα γίνει ο πρώτος μη κρατικός φορέας που πατά στην επιφάνεια του φεγγαριού.
Ιδιωτική σεληνάκατος που εκτοξεύτηκε στα τέλη του 2022 ξεπέρασε τα τεχνικά προβλήματα και ετοιμάζεται να επιχειρήσει μια ιστορική προσεδάφιση στη Σελήνη στα τέλη Απριλίου, ανακοίνωσε η ιαπωνική εταιρεία που ανέπτυξε το σκάφος.
Η σεληνάκατος Hakuto-R της ιαπωνικής ispace είχε εμφανίσει πολλαπλά τεχνικά προβλήματα στη διάρκεια της πτήσης, όλα όμως τελικά ξεπεράστηκαν, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Τακέσι Χακαμάντα.
Αν το εγχείρημα επιτύχει, η ispace θα γίνει ο πρώτος μη κρατικός φορέας που πατά στην επιφάνεια του φεγγαριού.
Μια ανάλογη αποστολή ισραηλινής εταιρείας είχε καταλήξει σε αποτυχία. Μέχρι σήμερα, μόνο οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Κίνας έχουν φέρει εις πέρας τον άθλο.
Η σεληνάκατος της ispace, η οποία εκτοξεύτηκε τον Δεκέμβριο από τη Φλόριντα, θα απελευθερώσει ένα δίτροχο ρομπότ σε μέγεθος μπάλας του μπάσκετ, το οποίο αναπτύχθηκε από την ιαπωνική διαστημική υπηρεσία JAXA, καθώς και ένα τετράτροχο ρομπότ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Η ispace, με έδρα το Τόκιο, πανηγύρισε τον Ιανουάριο για ένα σημαντικό ορόσημο της αποστολής, όταν το Hakuto-R έφτασε στη μέγιστη απόστασή του από τη Γη, περίπου 13,7 εκατομμύρια χιλιόμετρα. Συγκριτικά, η Σελήνη απέχει περίπου 380.000 χιλιόμετρα.
Προηγουμένως οι μηχανικοί της εταιρείας είχαν καταφέρει να διορθώσουν μια σειρά από τεχνικά προβλήματα, τα οποία επηρέασαν μεταξύ άλλων το σύστημα πλοήγησης και ελέγχου, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία.
Η νέα κούρσα για την κατάκτηση της Σελήνης αναμένεται να φτάσει σε κορύφωση γύρω στο 2026, όταν οι ΗΠΑ εκτοξεύσουν την αποστολή Artemis III που θα μεταφέρει τους πρώτους αμερικανούς αστροναύτες στη Σελήνη από τη δεκαετία του 1970.
Αυτή τη φορά, η NASA σχεδιάζει μόνιμη παρουσία του ανθρώπου στο φεγγάρι, το οποίο εκτιμάται ότι κρύβει σημαντικούς ορυκτούς πόρους στην περιοχή του νότιου πόλου.