ΚΟΣΜΟΣ
Ιαπωνία: Ξύπνησε ο εφιάλτης της Φουκουσίμα από τον σεισμό των 7,6 Ρίχτερ
Ο σεισμός ταρακούνησε την ακτογραμμή στην επαρχία Ισικάουα.
Μνήμες από το σοβαρότερο πυρηνικό ατύχημα της σύγχρονης ιστορίας μετά το Τσερνόμπιλ, στις εγκαταστάσεις της Φουκουσίμα, ξύπνησε ο ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε την Πρωτοχρονιά την κεντρική Ιαπωνία, καθώς και ανησυχία από την έκδοση προειδοποίησης για τσουνάμι που ακολούθησε.
Ο σεισμός ταρακούνησε την ακτογραμμή στην επαρχία Ισικάουα. η Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε προειδοποιήσεις για τσουνάμι για τις παραλιακές νομαρχίες Ισικάουα, Νιιγκάτα και Τογιάμα. Είναι η πρώτη φορά που εκδίδονται σημαντικές προειδοποιήσεις από τον σεισμό και το τσουνάμι που έπληξε τον Μάρτιο του 2011 τη βορειοανατολική Ιαπωνία.
11 Μαρτίου 2011: Σαρωτικό τσουνάμι χτυπά τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα μετά τον σεισμό των 9 Ρίχτερ
Ο τρομακτικός σεισμός των 9 Ρίχτερ στις 11 Μαρτίου του 2011 προκάλεσε ένα σαρωτικό τσουνάμι που κατέστρεψε τα συστήματα παροχής ρεύματος και ψύξης του σταθμού. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την τήξη των αντιδραστήρων Νο. 1, 2 και 3 και τη διαρροή μεγάλων ποσοτήτων ραδιενέργειας. Το νερό που χρησιμοποιήθηκε για να ψύξει τους πυρήνες των αντιδραστήρων διέρρευσε στα υπόγεια των αντιδραστήρων και αναμείχθηκε με το βρόχινο νερό και τα υπόγεια ύδατα.
Οι 130 τόνοι μολυσμένου νερού συλλέχθηκαν, πέρασαν από επεξεργασία κι έπειτα αποθηκεύτηκαν σε δεξαμενές που πλέον αριθμούν τις 1.000 και καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της έκτασης των εγκαταστάσεων. Περίπου το 70% από το «ALPS επεξεργασμένο νερό», όπως αποκαλείται λόγω των μηχανημάτων που χρησιμοποιήθηκαν για το φιλτράρισμά του, εξακολουθεί να περιέχει καίσιο κι άλλα ραδιονουκλεΐδια που υπερβαίνουν τα όρια για την απόρριψή τους.
Τι συμβαίνει στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα 12 χρόνια μετά
Δώδεκα χρόνια αργότερα ξεκίνησε η ρίψη στον Ειρηνικό Ωκεανό (24/8/23) χρησιμοποιημένων και κατόπιν επεξεργασμένων νερών από το κατεστραμμένο ηλεκτροπαραγωγικό πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταϊίτσι από την εταιρεία TEPCO, που διαχειρίζεται την εγκατάσταση.
Η Tepco υποστήριξε πως η ραδιενέργεια μπορεί να μειωθεί σε ασφαλή επίπεδα και θα διασφαλίσει πως το ανεπαρκώς φιλτραρισμένο νερό θα περάσει από την κατάλληλη επεξεργασία ώστε να τηρεί τα νόμιμα όρια.
Ωστόσο προκλήθηκαν έντονες αντιδράσεις από οργανώσεις προστασίας του περιβάλλοντος, Ιάπωνες αλιείς, καθώς και κράτη της περιοχής, ειδικά την Κίνα.
Ο ΔΟΑΕ είπε πως οι ποσότητες ραδιενέργειας στα νερά που ρίχνονται στον ωκεανό είναι «αμελητέες» και δεν θα βλάψουν την ανθρώπινη υγεία. Όμως ιάπωνες αλιείς φοβούνται πως θα υποστούν ανεπανόρθωτη ζημιά, ενώ, παρά τις διαβεβαιώσεις για την ασφάλεια, το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο, περιοχές της Κίνας, έχουν ανακοινώσει πως θα απαγορεύσουν τα θαλασσινά από τομείς της Ιαπωνίας, ιδίως από τη Φουκουσίμα και την πρωτεύουσα Τόκιο.
IAEA: Χαμηλότερη από το προβλεπόμενο όριο η συγκέντρωση τριτίου στα ύδατα της Φουκουσίμα
Η συγκέντρωση τριτίου στα ύδατα από τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, που απορρίφθηκαν στη θάλασσα είναι πολύ χαμηλότερη από το προβλεπόμενο όριο, ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (IAEA).
«Η ανάλυση που έγινε με ανεξάρτητο τρόπο επιτόπου επιβεβαίωσε» ότι η συγκέντρωση της ραδιενεργής ουσίας τρίτιο βρισκόταν «πολύ πιο κάτω από το όριο των 1.500 μπεκερέλ (Bq) ανά λίτρο».
Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας, ο οποίος επιβλέπει την επιχείρηση της απόρριψης των υδάτων αυτών, έδωσε τον Ιούλιο το πράσινο φως του, κρίνοντας ότι το σχέδιο αυτό είναι σύμφωνο με «τους διεθνείς κανόνες ασφαλείας» και ότι ο αντίκτυπός του όσον αφορά τη ραδιενέργεια «θα είναι αμελητέος στον πληθυσμό και το περιβάλλον».
H απόρριψη επεξεργασμένων ραδιενεργών υδάτων στον Ειρηνικό προκαλεί ένταση στις σχέσεις Ιαπωνίας – Κίνας
Ένταση στις σχέσεις Ιαπωνίας – Κίνας προκάλεσε η απόφαση για απόρριψη σημαντικής ποσότητας επεξεργασμένων ραδιενεργών υδάτων στον Ειρηνικό. Ειδικότερα, το Τόκιο χαρακτήρισε εξαιρετικά λυπηρό το γεγονός ότι αναφέρθηκαν πολλές περιπτώσεις παρενοχλητικών τηλεφωνημάτων που έγιναν από την Κίνα σχετικά με την απόρριψη από την Ιαπωνία στον Ειρηνικό επεξεργασμένων ραδιενεργών υδάτων από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα.
Συνεχίζονται οι διεθνείς αντιδράσεις για την απόρριψη των μολυσμένων ραδιενεργών υδάτων της Φουκουσίμα στη θάλασσα
Οι ιαπωνικές αρχές διαβεβαίωσαν ότι παρά την έναρξη τη απόρριψης των επεξεργασμένων υδάτων από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα στο ωκεανό, τα επίπεδα ραδιενεργών ισοτόπων στη θάλασσα βρίσκονται χαμηλότερα από τα επιτρεπόμενα όρια.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Κυόντο, το τρίτιο, που είναι το μοναδικό ισότοπο που δεν εξαλείφθηκε μετά την επεξεργασία των μολυσμένων υδάτων, βρίσκεται σε συγκεντρώσεις πολύ χαμηλότερες των επιτρεπτών ορίων.
Την ίδια στιγμή εντείνονται οι ανησυχίες και οι αντιδράσεις σε διεθνές επίπεδο, και κυρίως στις γειτονικές χώρες.
Στη γειτονική Κίνα αυξάνονται οι εκκλήσεις για μποϊκοτάζ σε προϊόντα από τη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, ενώ η ιαπωνική πρεσβεία στο Πεκίνο ζήτησε από τις τοπικές αρχές την ενίσχυση της ασφάλειας της διπλωματικής αντιπροσωπείας.
Η δεύτερη φάση της ρίψης των υδάτων στη θάλασσα (5/10/23)
Η δεύτερη φάση της ρίψης στη θάλασσα επεξεργασμένων υδάτων από το κατεστραμμένο ηλεκτροπαραγωγικό πυρηνικό εργοστάσιο στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας άρχισε στις (5/10/23 ) σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας στην οποία ανήκει ο σταθμός, μετά την έναρξη τον Αύγουστο της διαδικασίας αυτής, που έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Κίνας.
Δύο εργάτες μολύνθηκαν από διαρροή ραδιενεργού ύδατος στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα
Δύο εργάτες που εκτελούσαν εργασίες καθαρισμού σε αγωγό του κατεστραμμένου πυρηνικού σταθμού Νταΐτσι της Φουκουσίμα μολύνθηκαν από διαρροή ραδιενεργού ύδατος και εισήχθησαν σε νοσοκομείο, ανακοίνωσε η διαχειρίστρια εταιρία TEPCO (Tokyo Electric Power Company).
Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση, οι δύο υπάλληλοι (ηλικίας περίπου 20 και 40 ετών) διακομίστηκαν στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Φουκουσίμα και παραμένουν υπό ιατρική παρακολούθηση παρότι δεν έχουν εμφανίσει σοβαρά συμπτώματα.
Πηγή: ertnews.gr