ΚΟΣΜΟΣ

Ιαπωνία: Ψάρι εντοπίστηκε σε βάθος 8.336 μέτρων

Το νεαρό Pseudoliparis βιντεοσκοπήθηκε από ένα σύστημα κάμερας

Ιαπωνία: Ψάρι εντοπίστηκε σε βάθος 8.336 μέτρων

Οι επιστήμονες κινηματογράφησαν ένα ψάρι να κολυμπάει σε εξαιρετικά μεγάλο βάθος στον ωκεανό, καθιστώντας την ως την πιο βαθιά παρατήρηση αυτής της φύσης που έχει γίνει ποτέ, όπως γνωστοποιεί το BBC.

Ειδικότερα, το είδος- ένα είδος σαλιγκαρόψαρου του γένους Pseudoliparis – κινηματογραφήθηκε να κολυμπά σε βάθος 8.336 μέτρων. Βιντεοσκοπήθηκε από ένα αυτόνομο «σκάφος προσγείωσης» που έπεσε στο Izu-Ogasawara, νότια της Ιαπωνίας.

Ο επικεφαλής επιστήμονας δήλωσε ότι το σαλιγκαρόψαρο θα μπορούσε να βρίσκεται στο μέγιστο βάθος που μπορεί να επιβιώσει οποιοδήποτε ψάρι ή πολύ κοντά σε αυτό. Η προηγούμενη παρατήρηση του βαθύτερου ψαριού είχε γίνει στα 8.178 μέτρα, νοτιότερα στον Ειρηνικό, στην τάφρο των Μαριάνα. Επομένως, η ανακάλυψη αυτή ξεπερνά το ρεκόρ βάθους κατά 158 μέτρα.

«Αν αυτό το ρεκόρ καταρριφθεί, θα είναι μόνο για ελάχιστα λεπτά, ενδεχομένως για λίγα μέτρα», δήλωσε ο καθηγητής Alan Jamieson στο BBC News. Ο επιστήμονας του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας που ασχολείται με τα βάθη της θάλασσας έκανε μια πρόβλεψη πριν από 10 χρόνια ότι τα ψάρια πιθανότατα θα βρεθούν σε βάθος 8.200 έως 8.400 μέτρων. Μια δεκαετία ερευνών σε όλο τον κόσμο το επιβεβαίωσε.

Το νεαρό Pseudoliparis βιντεοσκοπήθηκε από ένα σύστημα κάμερας προσαρτημένο σε ένα σταθμισμένο πλαίσιο που απελευθερώθηκε πάνω από την πλευρά ενός πλοίου, του DSSV Pressure Drop. Στο πλαίσιο προστέθηκε δόλωμα για την προσέλκυση της θαλάσσιας ζωής.

Παρόλο που δεν αλιεύθηκε ένα δείγμα για να προσδιοριστεί πλήρως ο τύπος του είδους του, αρκετά ψάρια παγιδεύτηκαν λίγο ψηλότερα στη στήλη του νερού στην κοντινή τάφρο της Ιαπωνίας σε βάθος 8.022 μέτρων.

Αυτά, και πάλι, ήταν σαλιγκαρόψαρα, Pseudoliparis belyaevi, και δημιούργησαν ένα ρεκόρ για το βαθύτερο ψάρι που έχει αλιευθεί ποτέ. Τα σαλιγκαρόψαρα είναι πραγματικά αξιοσημείωτα. Υπάρχουν πάνω από 300 είδη, τα περισσότερα από τα οποία είναι στην πραγματικότητα πλάσματα ρηχών υδάτων και μπορούν να βρεθούν στις εκβολές των ποταμών.

Αλλά η ομάδα των σαλιγκαρόψαρων έχει επίσης προσαρμοστεί στη ζωή στα κρύα νερά της Αρκτικής και της Ανταρκτικής, καθώς και στις συνθήκες ακραίας πίεσης που επικρατούν στις βαθύτερες τάφρους του κόσμου. Σε βάθος 8 χιλιομέτρων, βιώνουν πάνω από 80 μεγαπασκάλ, δηλαδή 800 φορές την πίεση στην επιφάνεια του ωκεανού. Το ζελατινώδες σώμα τους τα βοηθά να επιβιώσουν.

Ο καθηγητής Jamieson λέει ότι η ανακάλυψη ενός ψαριού βαθύτερα από εκείνα που βρέθηκαν στην τάφρο των Μαριάνα οφείλεται πιθανώς στα ελαφρώς θερμότερα νερά του Izu-Ogasawara. «Είχαμε προβλέψει ότι το βαθύτερο ψάρι θα βρισκόταν εκεί και είχαμε προβλέψει ότι θα ήταν ένα σαλιγκαρόψαρο», δήλωσε. «Απογοητεύομαι όταν οι άνθρωποι μου λένε ότι δεν ξέρουμε τίποτα για τη βαθιά θάλασσα. Εμείς ξέρουμε. Τα πράγματα αλλάζουν πολύ γρήγορα». Ο καθηγητής Jamieson είναι ο ιδρυτής του ερευνητικού κέντρου βαθιάς θάλασσας Minderoo-UWA. Σε αυτή την αποστολή, η οποία διερεύνησε επίσης την τάφρο Ryukyu, συνεργάστηκε με μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο Θαλάσσιων Επιστημών και Τεχνολογίας του Τόκιο.

Πηγή: naftemporiki.gr

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση