ΚΟΣΜΟΣ
Η ζωή στη Μαριούπολη μετά την κατάληψη από τους Ρώσους
Η ζωή στη Μαριούπολη μετά την κατάληψη από τους Ρώσους
Οι πολίτες έχουν αρχίσει να βγαίνουν και πάλι δειλά-δειλά στους δρόμους της Μαριούπολης, της πόλης αυτής της νότιας Ουκρανίας, την οποία επί σειρά εβδομάδων σφυροκοπούσαν οι ρωσικές δυνάμεις και η οποία έχει πλέον περάσει υπό τον πλήρη έλεγχό τους.
Χθες Δευτέρα, κάτοικοι της πόλης φόρτιζαν τις ηλεκτρονικές τους συσκευές σε γεννήτριες ρεύματος και αντάλλαζαν ρούχα και τρόφιμα σε αυτοσχέδιες υπαίθριες αγορές την ώρα που σε έναν άδειο σταθμό λεωφορείων μια γιγαντοοθόνη, την οποία έχουν εγκαταστήσει εκεί Ρώσοι, πρόβαλε πρόγραμμα της κρατικής ρωσικής τηλεόρασης.
Η Λιούμπα φοράει μαύρα γυαλιά ηλίου και ένα καπέλο για να την προστατεύουν από τον ήλιο και όπως λέει βρίσκεται εκεί για να φορτίσει το κινητό της. Έχει αποφασίσει να μην φύγει από την πόλη παρότι το διαμέρισμά της έχει καταστραφεί. "Δεν υπάρχει ηλεκτροδότηση, δεν υπάρχει νερό--τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα βέβαια", εξηγεί. Ένας κάτοικος της περιοχής, ο Νικολάι, λέει ότι και εκείνος βρίσκεται εκεί για να φορτίσει το κινητό του καθώς δεν υπάρχει ηλεκτροδότηση στον σταθμό του τρένου, όπου έχει καταλύσει.
Κανένας τους δεν θέλει να αναφερθεί το επίθετό του. Κάποιοι κάτοικοι συλλέγουν απαραίτητα προϊόντα σε κούτες που φέρουν το χαρακτηριστικό φιλορωσικό σύμβολο "Ζ". Άλλοι έχουν στήσει πάγκους για να πουλήσουν ή να ανταλλάξουν προϊόντα, όπως λαχανικά, αλλά και παπούτσια. Μια γυναίκα, που ζητάει να μην κατονομαστεί, λέει ότι λιγοστά προϊόντα έχουν απομείνει έπειτα από τις λεηλασίες που πραγματοποιήθηκαν στην πόλη.
Η Ρωσία έλαβε τον πλήρη έλεγχο της Μαριούπολης νωρίτερα μέσα στον μήνα όταν παραδόθηκαν περισσότεροι από 2.400 ουκρανοί μαχητές, οι οποίοι αντιστέκονταν έχοντας βρει καταφύγιο μέσα στο πολιορκημένο εργοστάσιο χάλυβα Αζοφστάλ. Η κατάληψη της Μαριούπολης από την Μόσχα την βοήθησε να διασφαλίσει τον πλήρη έλεγχο της ακτής της Αζοφικής Θάλασσας και να δημιουργήσει μια χερσαία γέφυρα που συνδέει την ηπειρωτική Ρωσία με την Κριμαία, την οποία προσήρτησε από την Ουκρανία το 2014.
Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει περιγράψει την Μαριούπολη ως "απολύτως κατεστραμμένη", αλλά η Μόσχα έχει δεσμευτεί να την ανοικοδομήσει. Οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορήθηκαν ότι στοχοποιούσαν κατοικημένες περιοχές και ότι ευθύνονται για τα απολύτως κατεστραμμένα συγκροτήματα κατοικιών που συνθέτουν σήμερα το μεγαλύτερο τμήμα της πόλης. Δεν είναι γνωστό πόσοι άνθρωποι έχουν παραμείνει εκεί.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ